Hjem
Studentsider
erasmus+icm

St Petersburg State University og Det humanistiske fakultet (ERASMUS+ICM - Erasmus+ International Credit Mobility)

  • LandRussland
  • BySankt-Peterburg
  • Studieplassar4
  • AvtaletypeErasmus+icm
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kva emne kan eg ta

Du finner oversikt over hvilke emner som er tilbudt https://ifea.spbu.ru/en/academic-offer

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Statsuniversitetet i St. Petersburg blei grunnlagt i 1724 og er den eldste institusjonen for høgare utdanning i Russland. Universitetet består av over 20 fakultetet og 13 forskingsinstitutt. Universitetet er i hovudsak lokalisert innanfor to store campusområde, på øya Vassilij og i Peterhof. Universitetet har over 30 000 studentar og rundt 10 000 tilsette.

St. Petersburg er Russlands nest største by etter Moskva med om lag 5 millionar innbyggarar. Byens historiske sentrum er på Unescos verdsarvliste. St Petersburg har ei rekke museum, blant anna Eremitasjen som er eit av verdas største kunstmuseum.

Bustad

Internasjonale studentar får assistanse med å finne bustad.

Semesterinndeling

Haustsemesteret: september - januar

Vårsemesteret: februar - juli

Studentrapportar

2016

Vår 2016 - Master i filosofi

Vår 2016 - Master i filosofi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

For det første anbefaler jeg sterkt at en student som vil reise på utveksling til St. Petersburg eller Moskva kan grunnleggende russisk før han eller hun drar. Dette er ikke fordi de ansatte på universitetet sliter med engelsk; min erfaring var at engelsken til de ansatte var veldig god, men fordi mannen i gata som regel ikke kan noe engelsk overhodet. Uten russiske språkkunnskaper vil du slite med ting som å komme deg på bussen og kjøpe ting i butikken fordi ingen kan engelsk. Du kan selvfølgelig peke på det du vil ha og si "denne", men en en slik situasjon vil det være mange opplevelser du ikke vil kunne få med deg. Jeg sier ikke at du må kunne perfekt russisk for russere er veldig greie og tålmodige ovenfor de som bare kan litt eller gebrokkent russisk og korrekt grammatikk er det ingen som bryr seg om. Men du må kunne alfabetet og grunnleggende russisk slik at du kan holde en enkel samtale gående og klarer å finne fram blant gater og museer. Jeg besøkte utellelige museer i Russland og la merke til at alle skiltene var på russisk. Bare på de største museene og da bare en sjelden gang så jeg engelske ord. Denne mangelen på engelskkunnskaper gjelder ikke den yngre generasjonen og de du blir kjent med på universitetet, men den gjelder byråkrati og dagligdagse gjøremål.

Det meste av det du trenger å vite vil du bli nøye opplyst om av universitetet før du kommer til Russland. Det er likevel to ting du bør vite før du drar; for det første tar det lang tid å få visum (ca en måned) og det krever mye dokumentasjon fra din side. Gå til www.ifs-norway.com og les deg opp på hva du trenger så du kan ha alt klart når du skal søke. Visuminvitasjonen er et ark du vil få tilsendt av universitetet og de vil fortelle deg når den er på vei. Det andre som også er viktig å vite er at når du kommer til Russland så må du registrere deg hos universitetet innen 7 dager etter at du har landet. Dette vil du selvfølgelig bli fortalt av studieveilederen i St. Petersburg når du kommer, men det kan være lurt å vite det også før du drar. Dette vil du også måtte gjøre hvis du skal dra utenfor St. Petersburg oblast (kommune) i 7 dager eller mer, men da gjør hostellet eller hotellet dette for deg. Husk å registrere deg i St. Petersburg igjen når du kommer tilbake fra turen din.
En gledelig nyhet når det gjelder Russland er at du mest sannsynlig slipper ekstragebyr når du tar ut penger i minibanken. Jeg la merke til at når jeg tok ut i «Sperbank» sine minibanker ble jeg ikke trukket noe ekstragebyr eller en % av det jeg tok ut i gebyr. Det må nevnes at jeg har DNB og jeg vet ikke om det er likt med andre norske banker.

Undervisningsformer

All undervisningen jeg hadde på det politiske fakultetet på universitetet i St. Petersburg ble gjennomført på engelsk bortsett fra russisk undervisningen som bare ble gjennomført på russisk fordi lærerne bare kan russisk og ikke engelsk. Dette gjelder også i begynnerkurset i russisk så igjen vil du ha det vanskelig hvis du ikke kan litt russisk.

Før jeg kom til St. Petersburg var jeg litt bekymret over hvordan foreleserne ville være fordi jeg var vant med et nærmere personlig forhold med foreleserne i Universitetet i Bergen. Til min store glede viste det seg at det i stor grad var det samme på universitetet i St. Petersburg. Vi brukte fornavn på alle foreleserne og jeg ble godt kjent med flere av foreleserne. Alt i alt var alle undervisningene en veldig hyggelig opplevelse og foreleserne var veldig flinke. Jeg kan også nevne at vi hadde 2 timer forelesning i uken per fag, og da snakker jeg om 2 X 60 min uten pause og ikke den 45 min lange «akademikertimen» vi har i Norge. Det eneste unntaket var russisktimene der vi hadde 6 timer i uken fordelt på 2 X 3 timer i uken; på onsdag og fredag. Til gjengjeld fikk vi en pause i disse 3- timers periodene. En må også være oppmerksom på at russisktimene vil være på fakultetet for språk og derfor i en annen bygning. For meg tok det ca. 45 min med buss fra det ene fakultetet til det andre.

Vurdering av emnetilbodet

Når jeg studerte i St. Petersburg holdt jeg til på det politiske fakultetet. Når jeg kom hadde jeg flere emner jeg kunne velge mellom og jeg hadde helt til midten av mars til å bestemme meg for hvilke fag jeg ville ta. Som man kanskje kan gjette seg til fokuserte fagene på Russland og Russlands forhold til andre land via internasjonal politikk; både som Sovjetunionen og nåværende Russland. Du kunne ta fag som fokuserte på russisk historie, fag som fokuserte på Russlands forhold til EU og fag som fokuserte på den kalde krigen der vi leste kopier av originale dokumenter fra den kalde krigen. Totalt kunne man velge mellom ca 18 fag inkludert russisk språk. De aller fleste virket spennende, men det vil alltid være noen fag som ikke frister. Selv vil jeg mene at emnetilbudet var meget bra.

Fagleg utbyte og språk

De fleste foreleserne var veldig flinke til å formidle faget og gjøre det spennende. Jeg føler egentlig at jeg har nevnt det meste som kan sies her allerede, men jeg kan si at fagene var veldig spennende og jeg følte at jeg lærte veldig mye i de fleste fag. I ett fag hadde jeg forelesere som jeg følte egentlig snakket mest med seg selv og ikke til klasserommet, men han var flink til å ta opp diskusjoner i etterkant. Siden fagene som nevnt fokuserer på det Russiske synspunktet i en gitt sak vil du gis muligheten til å tolke politiske hendelser i et nytt lys. Diskusjoner var forøvrig en del av de fleste fagene jeg hadde.

Universitetsområdet og byen

Jeg kan skrive mye om St. Petersburg som er en utrolig fin by der du har utrolig mange muligheter og der det er utrolig mye å gjøre. For den som er glad i museer er mulighetene endeløse fordi det er så mange flotte museer der. Vi må heller ikke glemme alle palassene som ligger strødd rundt i og utenfor byen. Du kan ta det lokale toget til 3 KR til Peterhof eller Novgorod utenfor byen og der vil du finne enda mer å gjøre; både palass og Kreml fort. Kreml fortet i Novgorod er også det eldste i Russland. St. Petersburg er en veldig stor by med 8 mill innbyggere og du kan vandre langt og mye rundt i byen og du vil alltid kunne finne mye spennende å se på ved å bare besøke nye steder. Jeg vil også anbefale å bruke Tripadvisor slik at du kan få med alt det nødvendige når du er der. Jeg kan også formidle at Metroen i St. Petersburg er veldig enkel å finne fram i og at månedskortet til metro, buss og T-bane koster 960 Rub eller 120 KR i dagens kurs som er 1 KR = 8 RUB når jeg skriver dette. Du vil også finne massevis av gode og billige restauranter i byen. Igjen vil jeg anbefale å bruke Tripadvisor. Med mindre man kjøper alt i hovedgaten Nevskii Prospekt hvor alle suvenirbutikkene er så vil du oppleve at det er veldig billig å kjøpte ting i Russland. Mat og drikke koster veldig lite i butikker, restauranter og barer.
Universitetsområdet er veldig spredt og som jeg nevnte tidligere vil det ta tid å reise mellom fakultetene i byen. For eksempel ligger hovedbygningen til universitetet og fakultetet for russisk språk ett sted og det politiske fakultetet ligger et annet sted.

Bustad

Da jeg var i St. Petersburg bodde jeg i en studenthybel litt utenfor sentrum i Kapitanskaya 3. Det var en klassisk sovjetisk høyblokk med heiser som har stått der siden Stalin-tiden. Selv om standarden av rommene sammenlignet med norske forhold kan beskrives som trist så hadde jeg en veldig flott tid i hybelen. Dette er gamle leiligheter som har blitt gjort om til hybler der man deler på kjøkken og bad, og sover 3-4 stk fordelt på 2 rom. Det positive med å bo i disse hyblene er at du blir kjent med massevis av forskjellige mennesker fra alle verdens kanter og du blir veldig lett kjent med de som bor der. Selv bodde jeg med to tsjekkere og en franskmann som alle var veldig hyggelige. Det er også et stort pluss at det bare koster 600 kr/mnd å bo der.

Sosialt miljø

Masse hyggelige personer og flott miljø for studenter. Det blir hele tiden organisert noe av studenter via Facebook som museumsbesøk og restaurant besøk.

Studentmiljøet i St. Petersburg er helt fantastisk. Det er mye å gjøre og du vil treffe på massevis av nye mennesker fra alle verdens hjørner. Siden St. Petersburg er en stor by vil du også finne massevis av muligheter til hygge det i byen. Rett utenfor studentboligene ligger det også en bar som heter Killfish. Dette er en billig kjedebar der et glass øl koster 8 KR. Det er alltid noen som vil arrangere noe på Facebook, enten dette er fest, tur til byen eller tur utenfor byen.

Informasjon