Hjem
Studentsider
erasmus+

Libera Università Internazionale degli Studi Sociali 'Guido Carli' og Det juridiske fakultet (ERASMUS+)

  • LandItalia
  • ByRoma
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på masterstudiet i rettsvitskap som på tidspunkt for utreise har fullført alle emna i studieprogrammet til og med 3. studieår.

Det er kun mogeleg å søke utveksling gjennom avtalen med dette universitetet innan fristen i vårsemesteret (1. februar). Dette gjeld og om du vil utveksle berre i vårsemesteret i det påfølgande studieåret.

Når i studiet kan eg reise

I Master i rettsvitskap-studiet kan du reise på utveksling på femte studieår. Under utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva. Du vel sjølv kva rekkefølge du vil ta fjerde og femte studieår. Du kan dermed reise ut i verda allereie etter at du har fullført tredje studieår. I nokre utvekslingsavtaler er det likevel krav om at du må ha fullført fjerde studieår for å kunne få opptak. Under overskrifta "kven kan søke" finn du informasjon om korvidt du må vere ferdig med fjerde studieår før utreise.

Språk

Undervisningsspråket er italiensk, men universitetet tilbyr òg nokre emne på engelsk. Detaljar om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikta.

Universitetet krev engelskkunnskapar og/eller italienskkunnskapar tilsvarande B2-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse.

Universitetet tilbyr språkkurs i italiensk for Erasmusstudentar.

Dersom du ikkje har gode nok språkkunnskapar i italiensk, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som vert godskrivne som spesialemne i mastergraden i rettsvitskap. På nettsida til LUISS finn du oversikt over kva emne ein kan ta.

LUISS nyttar ECTS credit-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Libera Università Internazionale degli Studi Sociali (LUISS) vart oppført under namnet Pro Deo University i 1966. Universitetet består av institutt for økonomi og finans, business og leiarskap, juss og politisk vitskap og har om lag 7 700 studentar. Universitetet ligg i Roma.

Hovudstaden i Italia, Roma, har om lag 2,6 millionar innbyggarar og ligg litt inne i landet frå Middelhavet. Gjennom byen renn elva Tiber.

Bustad

Universitetet kan hjelpe til med å finne bustad.

Semesterinndeling

September-desember (/februar) og februar-juli

Studentrapportar

2019

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

10.09.2018 - 09.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Roma er en av verdens vakreste byer, og jeg stortrivdes! Å dra på utveksling til Roma anbefales virkelig. Så fort du har fått bekreftet at du skal dra til Roma, begynn å se etter leilighet. De beste og rimeligste forsvinner naturligvis først. Jeg betalte 750 Euro i måneden for en leilighet som jeg delte med en annen student fra Bergen. Vi bodde i en meget flott leilighet, derfor var leien noe høy. Normal månedsleie ligger på 400-800 euro alt etter som. Det finnes gode avbestillingsmuligheter både med Airbnb, Uniplaces og Spotahome i tilfellet noe skulle skje og du ikke kan dra. Brukte selv Airbnb og det fungerte helt supert, slapp blant annet å betale inn et skyhøyt depositum.

Jeg kan selvfølgelig nevne noen ting som er å anse som litt minus med Roma, men i det store og hele bildet er dette bagateller. Du kan blant annet ikke stole på at bussen kommer når den skal. Plutselig kommer den ikke i det hele tatt. Derfor fraråder jeg å finne en leilighet hvor du er avhengig av bussen for å komme deg til skolen. Det beste fremkomstmiddelet er egne ben eller metroen dersom den stopper dit du skal. Kan også nevne at italienerne er fryktelig dårlig i engelsk, slik at hvis du trenger hjelp til noe kan det fort bli språkproblemer. I tillegg er det å komme for sent helt vanlig i Italia. Foreleserne kom for sent til både forelesninger og eksamener, det er noe du må bli vandt til med en gang. Det hendte også at foreleser ikke kom til forelesning, uten at man fikk beskjed på forhånd. Men som nevnt innledningsvis, det er bagateller fordi Roma har så mye annet å by på!

Undervisningsformer

Jeg hadde 5 fag hvor et fag hadde obligatorisk oppmøte. Det ble en del undervisningstimer i løpet av en uke ettersom jeg gikk i de fleste timene. Noen dager hadde vi undervisning fra kl. 14-20 og andre dager kl. 09-11. På mandager hadde jeg undervisningsfri. Det kan være lurt å dra i timene for å ta notater. Dette fordi pensum til eksamen er vanligvis ikke bøker, men power point slides og det som blir sagt i timen. Vanligvis består undervisningen av at foreleser prater fritt, eller følger en power point. Kvaliteten på power pointen (som vil være pensum til eksamen) varierer veldig. Noen kan være svært utfyllende, mens andre er ufullstendige. Er de ufullstendige er det særlig lurt å gå i timen for å skrive notater.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet i Bergen har strengere krav til fag enn det jussen i Oslo har. Vi kunne velge mellom 6 fag, og vi måtte ha 5 fag. Jeg tok disse fagene 1) EU internal market 2) Legal issues in marketing 3) European taxation 4) European labour law 5) European private law.

Anbefaler ikke European taxation, med mindre du er veldig interessert i skattedirektiver fra EU. Dette faget var det eneste faget hvor vi måtte kjøpe bok. Eksamen i dette faget var en multiple choice med 30 spørsmål hvor du måtte ha 18 riktige for å bestå eksamen. Det høres kanskje enkelt ut men det var det ikke. Flere Erasmusstudenter strøk på den eksamenen fordi de hadde ikke lest godt nok, og da var man nødt å dra tilbake i jan/feb for å ta den på ny. Hadde jeg valgt på nytt hadde jeg nok valgt Private Comparative Law fremfor European taxation. Søk på "cattedre online" i søkemotoren til http://www.luiss.edu/ - her kan du finne mer informasjon om fagtilbudet fra LUISS. LUISS legger opp til at studentene kan prøve ut fagene den første uken og bestemme seg for endelig fagkombinasjon etterhvert.

Jeg skal innrømme at jeg gjorde svært lite skole, bortsett fra å gå i timene, i løpet av semesteret. Det ble derfor mye lesing når eksamensperioden startet, det var tungt men det gikk helt fint. Noen eksamener er vanskeligere enn andre men det er ikke i nærheten av det vi er vandt til hjemme. Vi hadde midterm i EU internal market og Legal issues in Marketing. Dette var egentlig veldig greit fordi da var man ferdig med 50% av faget allerede halvveis, og hadde følgelig mindre å lese på til eksamen. EU internal market var en 3 timers skriftlig eksamen mens midterm var en 2 timers skriftlig "eksamen". Legal issues in marketing eksamen var en 40 min skriftlig eksamen, mens midterm var en 80 min skriftlig "eksamen". European private law, European labour law og European taxation var multiple choice. European private law var rimelig lett ettersom man fikk 15 av 160 spørsmål, og disse 160 spørsmålene var delt ut på forhånd. Som nevnt over syns jeg European taxation var vanskelig. Det var særlig vanskelig å forberede seg til eksamen fordi man visste ikke hva man fikk og pensum var på 300+ sider. European labour law eksamen var litt vanskelig ettersom man fikk noen spørsmål som ikke stod i pensum, men på bakgrunn av informasjon man tilegner seg ila. timene så klarer man å ta kvalifiserte gjetninger. I tillegg hadde vi en presentasjon i dette faget, hvor karakteren utgjorde 50% av endelig karakter. For oss fra UIB spiller det ingen rolle hvilken karakter man får. Får man 18 av 30 (som er akkurat stå karakter) har man bestått. Man får tilbud om å tilegne seg ekstrapoeng ila semesteret. Vi trodde først at dersom man fikk 15 av 30 på eksamen kunne man likevel bestå på grunn av de 3 ekstrapoengene man tilegnet seg ila. kurset. Slik er det ikke, man må bestå eksamen før disse poengene gjør seg gjeldende. Kan forøvrig nevne at European privat law og Legal issues in marketing kolliderte (de gikk samtidig). Det var ikke et problem, fordi det var ikke obligatorisk oppmøte, men det kan være greit å alliere seg med noen som har et av fagene slik at du får med deg viktige beskjeder som gis i timen. Det er ikke alltid viktige beskjeder sendes til studentmailen eller legges ut på "LUISS Learn" (tilsvarende Mitt UIB). Jeg gikk i Legal issues in marketing fremfor European privat law fordi jeg syns Legal issues in marketing var mer spennende (det minner om varemerkerett/kjennetegnsrett i Norge)

Fagleg utbyte og språk

Har ikke følt at språket mitt har blitt særlig forbedret. Dette er nok fordi italienerne ikke er særlig flinke i engelsk, man må prate enkelt med dem. Jeg har derimot blitt mer "trygg" på å skrive juridiske og argumentere tekster på engelsk. Valgte å ikke ta italienskkurset fordi det var obligatorisk oppmøte og en avsluttende eksamen. Følte selv jeg hadde nok med de 5 eksamener jeg måtte ta. Ønsket også å ha muligheten til å ta langhelg slik at jeg kunne f.eks. dra til Firenze, Milano osv.

Universitetsområdet og byen

Jussfakultetet (Via Parenzo) er et lite og kjedelig bygg, kun en kaffebar og forelesningssaler. I eksamensperioden satt vi ofte på et grupperom på Via Pola (et annet fakultet som jusstudenter kommer til å ha undervisning på). Via Pola er større, har kantine, kaffebar og noen få grupperom. Hovedcampus (Viale Romania) er mye større og penere, her er det forelesninger i markedsføring og økonomi (Legal issues forelesninger avholdes på Viale Romania - man kan ta gratis shuttlebus fra Via Parenzo til Viale Romania). Det er ikke lesesaler på LUISS, men det er mulig å lese på LUISS biblioteket dersom man vil det.

Å kunne daglig spasere i Romas gater er en fantastisk opplevelse. Kjøpe en gelato og vandre forbi mektige Pantheon, Colosseum eller Peters Kirken og bare nyte livet er noe jeg skulle ønske jeg kunne gjort hver dag. Det er også lett å komme seg rundt i Italia fra Roma, både med tog og fly.

Bustad

Anbefaler å bo i nærheten av skolen (Via Parenzo heter gaten skolen ligger i). Dette fordi det er praktisk, men det er også et veldig hyggelig nabolag og det finnes ikke turister. Jeg skulle egentlig bo i et strøk som heter Monti, rett ved Colosseum, men vi måtte flytte derfra av ulike årsaker og ente opp i området rundt skolen. Det gjorde hverdagen mye enklere. Jeg bodde rett ved metrostoppet som heter St. Agnese/Annibaliano slik at det var enkelt for meg å komme meg ned til byen. Jeg kunne også gå ned til byen (det tok fort 1 time), og i skinnende sol var det ganske så herlig.

Sosialt miljø

Jeg dro alene og kjente ingen, men jeg ble raskt kjent med andre studenter. Vi ble en kjernegjeng fra Norge, men vi ble også kjent med folk fra de fleste verdenshjørner. Man skal ikke bekymre seg for å ende opp alene, eller havne utenfor fordi det er så mange utvekslingsstudenter som er i samme situasjon. Det vil være en fadderuke som varer i 10 dager, hvor det arrangeres ulike events. Før skolen starter (rundt 2. uken i september) har du mest sannsynlig fått deg flere nye venner. ESN (de som arrangerer fadderuken og andre events for Erasmusstudenter) arrangerer flere turer ila. semesteret, til feks. Toscana og Venezia slik at du stadig møter nye mennesker. Jeg møtte venner for livet og nøt hver eneste dag jeg var der nede. Oppfordrer alle som vurderer å dra på utveksling til Roma til å gjøre det. Det var mitt beste semester.

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 - Integrert master i rettsvitskap

10.09.2018 - 09.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å starte jakten på bolig ganske tidlig (april/mai), slik at man ikke risikerer at det blir helt utplukket på utleiemarkedet. Likevel legges det ut nye leiligheter på Airbnb, Spotahome og Uniplaces hele tiden, så det bør ikke være et stort problem å finne noe i juli/august heller, dersom man er litt sent ute. Ellers kan jeg anbefale å laste ned appen Moovit for å planlegge reiser med kollektivtransport, og å bruke Tripadvisor eller Foursquare hyppig (det finnes faktisk dårlige restauranter også i Roma).

Undervisningsformer

Undervisningen foregår som regel i klasserom med 20-50 elever og er forelesningsbasert. Mesteparten av pensum til eksamen er derfor det som blir formidlet i timen og materialer (Powerpoint-slides og diverse artikler) man får utdelt i forbindelse med dette, og det er derfor som regel ikke nødvendig å gå til innkjøp av pensum (unntaket er European Taxation). Det er imidlertid noe varierende kvalitet på opplegget til professorene, både når det gjelder språk og undervisningsmetoder, og det er derfor ikke alltid man får så mye utbytte av å ta del i timene. Det er likevel verdt å merke seg at oppmøte blir registrert i enkelte fag, der en viss prosent oppmøte er nødvendig for å kunne ta eksamen i desember (særlig EU Internal Market). Når det gjelder eksamen avholdes den i tre runder for hvert fag, nemlig desember, januar og februar. Det vil si at dersom man stryker i desember eller av andre grunner ikke vil ta eksamen da, så får man en ny sjanse i januar og februar. Alle eksamenene i fagene jeg tok hadde skriftlig eksamen i desember, hvorav tre av disse var en multiple-choice test (noen med relativt detaljorienterte spørsmål), mens én bestod av åpne spørsmål, og den siste gikk ut på å ta stilling til en problemstilling/sak. For å stå behøves 18/30 poeng.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr mange spennende emner innenfor jussen, men kun et fåtall av disse har undervisning på engelsk. Samtidig har UIB nokså strenge retningslinjer når det gjelder valg av fag, og man sitter derfor kun igjen med noen få alternativer å velge fra. Jeg utvekslet på høstsemesteret og valgte fagene European Labour Law, European Private Law, European Taxation, EU Internal Market og Legal Issues in Marketing (sistnevnte er et fag fra 1. året på masternivå på markedsføringslinjen). Alt i alt er jeg ganske fornøyd med mine valg av fag, men jeg ville nok frarådet å velge European Taxation dersom man ikke har spesiell interesse for skatterett, ettersom både professorene og undervisningen her er nokså gammeldags og man derfor får lite utbytte av det som blir formidlet i timen - man bør derfor belage seg på å lese hele pensum fra perm til perm, noe som fort kan bli veldig tørt.

Fagleg utbyte og språk

Man får god trening i å forstå og formidle juss på engelsk. Man kan også velge å ta et gratis italiensk-kurs i regi av skolen, noe jeg valgte å ikke delta på selv, ettersom jeg hørte fra andre at det var noe dårlig organisert og jeg heller ønsket å prioritere andre ting.

Universitetsområdet og byen

Byen er helt fantastisk, og faktisk mye mindre enn man først skulle trodd, slik at det er lett å komme seg rundt til fots. Det er ekstremt mye å se og gjøre, og mange bra spisesteder som ikke er altfor dyre. Dessuten er det ikke så langt til stranden, og man kan komme seg til Santa Marinella med tog fra Termini på ca. en time. Når det gjelder universitetsområdet hadde jeg fag på tre ulike fakulteter; Via Parenzo, Viale Pola og Viale Romania. Sistnevnte er det desidert største og fineste, men også der jeg var minst (kun faget fra markedsføringslinjen ble avholdt der) og det som lå lengst unna de to andre fakultetene. Det vekslet derfor mest mellom Via Parenzo og Viale Pola, som ligger ca. 600 meter fra hverandre, der førstnevnte er et rent juss-fakultet og ganske lite imponerende sett i forhold til de to andre.

Bustad

Det kan være lurt å forsøke å finne en bolig enten i nærheten av fakultetet (Via Parenzo/Viale Pola) eller i sentrum. Fordelen med å bo i nærheten av fakultetet er at man slipper å være avhengig av kollektivtransport for å komme seg til skolen, noe som er et stort pluss med tanke på at det ikke sjelden er forsinkelser og/eller streik i transportsektoren (særlig når det gjelder buss). Videre ligger fakultetet i et relativt trygt og rolig område med mange studenter (rett ved Piazza Istra i bydelen Trieste) og bare 3-4 km fra bykjernen. Det er dessuten svært kort vei til nærmeste metro-stopp (S. Agnese/Annibaliano) og det er mange busslinjer som går i dette området. Det er derfor ikke vanskelig å komme seg inn til sentrum. Om man først skulle ønske å bo i sentrum, ville jeg anbefalt å prøve å finne noe i Monti-området ettersom dette er et veldig hyggelig sted med mange barer og kaféer, samtidig som man da befinner seg i nærheten av metro-stoppet Cavour slik at man kan ta metroen direkte til skolen. Jeg fant bolig sammen med en annen norsk utvekslingsstudent fra UIB gjennom Airbnb, noe som gikk veldig greit. Ellers er andre gode alternativer nettsidene Spotahome og Uniplaces.

Sosialt miljø

I starten av september, like før semesterstart, arrangeres det en "fadderuke" som strekker seg over to uker. Man får derfor gode muligheter til å bli kjent med nye folk fra hele Europa og resten av verden. Det arrangeres også mange utflukter underveis som det er mulig å melde seg på, både dagsturer og helgeturer, samt mange fester og andre arrangementer som f.eks. matlagingskurs.

2017

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

08.09.2016 - 11.02.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være litt vanskelig å få oversikt over hvilke fag LUISS tilbyr på engelsk. Fagene finner du ved å søke i "Cattedre online", men denne er ikke alltid like enkel å bruke. Dessuten endres gjerne fagtilbudet fra semester til semester. Det er uansett enkelt å endre fagsammensetning når du er på plass og introdagene har startet. I løpet av de første ukene kan du melde deg opp i flere fag enn du trenger, og teste dem ut før du bestemmer deg for hvilke du vil fortsette med. Dette er lurt å utnytte, bl.a. fordi noen av professorene snakker dårlig engelsk. LUISS sender deg ellers mye informasjon på engelsk i forkant av studiestart, og her vil du finne svar på det meste.

Undervisningsformer

Undervisningen er hovedsakelig forelesningsbasert, med lite interaksjon mellom studenter og professor. Noen professorer benytter Powerpoint, andre snakker helt fritt. I de fleste fag holder studentene i tillegg en presentasjon (i gruppe) i løpet av kurset, og på denne kan man få et par poeng som inngår i totalkarakteren i faget. I noen fag har man også skriftlige midterms. Eksamenene foregår muntlig, og består typisk av tre relativt åpne spørsmål. Karakterer gis på en skala fra 1-30, hvor 18 er laveste ståkarakter, og maksimum er 30.

Vurdering av emnetilbodet

Man kan fra LUISS' side velge blant alle fag på alle fagområder og alle studieår, men UiB har strengere krav. De fleste fagene som er aktuelle for norske jusstudenter er mer overgripende fag som f.eks. International private law (som kan anses som en videreføring av vårt kurs i rettshistorie og komparativ rett, med fokus på selskapsrett i et komparativt blikk). Det er få typisk materielle fag, og man forholder seg relativt lite til materiell juss slik vi er vant til det hjemme. Det er for eksempel lite pugging av direktivtekster, men mer fokus på utviklingslinjer i praksis fra EU-domstolen.

Fagleg utbyte og språk

Man får god trening i å snakke og forstå juss på engelsk. Faglig blir utbyttet litt avhengig av hvilke typer fag man velger, hvor noen er mer "dannelsesfag" enn andre. Men det er absolutt et faglig pluss i seg selv for oss EFTA-studenter å få et innblikk i hvordan juss håndteres i et EU-land.

Universitetsområdet og byen

Roma er virkelig en helt fantastisk by. Det er et stort privilegium å få sjansen til å tilbringe et semester her, og få komme mer inn under huden på byen enn man får til som turist. Byen er som et eneste stort utendørs museum, og etter fire måneder føler jeg meg fortsatt på langt nær "mett" på byen. Maten er selvsagt fantastisk, og beveger man seg bittelitt utenfor de aller største turistgatene er det også billig å spise og drikke ute. En annen ting som er veldig fint med byen er at selve bykjernen er så komprimert at man kommer seg dit man vil til fots. Det er fortsatt veldig mange italienere som ikke snakker engelsk, så man får god trening i å utvikle litt grunnleggende italienskkunnskaper. LUISS tilbyr for øvrig et ukentlig italienskkurs som man melder seg opp til etter ankomst. Men for å være ærlig lærte jeg mer av en kombinasjon av DuoLingo-appen, Google translate og det å ta seg rundt i byen og forsøke å forstå og å gjøre meg forstått på italiensk, enn av italienskkurset til LUISS. Månedskort på buss og metro koster 35€. Mat og drikke på supermarkedene er relativt billig og veldig bra så lenge man kjøper italienske råvarer. Mer eksotiske varer (for eksempel om man savner tacofredag...) blir fort dyrere enn de er i Norge.

LUISS er et privat universitet, og et av de dyreste i Italia. Dette preger både universitetsfasilitetene og studentene. Jussen er lagt til et annet campus (i Via Parenzo) enn hovedcampuset (Viale Romania). Hovedcampuset på Viale Romania er VELDIG fint, og har mange ulike fasiliteter (hage, bilutleie, en stor kantine osv). Jussbygget er litt mindre fancy enn hovedcampuset. Et stort problem er dessverre at det er tilnærmet null leseplasser på begge campuser. Man kan alternativt sette seg på et av byens offentlige biblioteker. I så fall må man ha med seg pass for å registrere seg, og det er dessverre veldig begrenset hva man får ta med seg inn (mat og drikke er ikke lov).

Det er ellers en gratis legetjeneste ved LUISS. Legen har kontortid i et rom ved siden av baren i jussbygget en gang i uken.

Bustad

Italienere har et uttrykk - "dolce far niente", gleden ved å gjøre ingenting - som gjennomsyrer samfunnet i stor grad. De er rett og slett veldig bedagelige av seg. Dette innebærer at ting går saaaakte (bortsett fra i kaffebaren), og dette kan oppleves ganske stressende for en normann som er vant til å kunne forholde seg til angitte tidspunkter, frister, systemer osv. Her kan man for eksempel måtte stå og vente en time på en buss som i følge rutetabellen skulle kommet hvert tiende minutt. Det er også streik i forskjellige sektorer titt og ofte, og dette er det vanskelig å få med seg på forhånd. Universitetets to campuser ligger begge utenfor bykjernen. Fordelen med å gå juss er at jussbygget ligger like ved et metrostopp (S.Agnese - Annibaliano). Metroen er den klart mest pålitelige transportformen her, bortsett fra egne føtter. Mitt beste tips er derfor å forsøke å bosette seg enten et sted hvor man ikke er avhengig av kollektivtransport i det hele tatt, eller langs metroens B-linje (som stopper på S.Agnese). Man bør i alle fall IKKE være avhengig av buss for å komme seg til skolen. Ikke stol på Google maps som sier at du bare vil bruke 30 minutter med ett busskifte for å komme deg til skolen - bussene er som sagt fullstendig upålitelige. Hvis man ikke bor nær Metro B-linjen bør man derfor bo innenfor gangavstand til skolen. For "the best of both worlds" anbefaler jeg å prøve å finne et sted nær metrostoppet Cavour, i Romas (emm) hyggeligste bydel, Monti. Det bor også mange studenter i området rundt Piazza Bologna, som er et annet stopp på Metro B, og i tillegg i gangavstand fra skolen. Dette er derfor også et godt alternativ, men her er man litt lenger unna selve bykjernen.

LUISS bistår i utgangspunktet med å formidle kontakt med eiere av potensielle leiligheter. Jeg og mange andre opplevde imidlertid at de fleste av disse allerede var utleid da vi tok kontakt. Jeg endte med å finne et sted på AirBnB sammen med to andre utvekslingsstudenter. Så snart man er akseptert av LUISS blir man lagt til i en hemmelig facebookgruppe, og her kan man finne potensielle roommates og deretter starte leilighetsjakten sammen med dem. Du kan forvente å betale 500-900 € i måneden i bokostnader.

Sosialt miljø

Semesteret starter med to introuker hvor det er en rekke ulike aktiviteter og fester som arrangeres for utvekslingsstudentene. Her er det lett å få seg nye venner, men det blir hovedsakelig andre utvekslingsstudenter man blir kjent med. Jusstudentene og studentene på det andre campuset er her blandet. Det arrangeres også en rekke dagsturer, helgeturer og aktiviteter for utvekslingsstudentene gjennom hele oppholdet, så man skal ikke måtte føle seg ensom!

Informasjon