Hjem
Studentsider
erasmus+

Universitat Autònoma de Barcelona og Fakultet for kunst, musikk og design (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByBellaterra (Barcelona)
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelorprogramma i kunst og design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For bachelorstudentar i kunst er det mogleg å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.

Det er berre mogeleg å søkje til Escola Massana ein gong i året: du må søkje i vårsemesteret (UiB-frist 1. februar) uansett om du ynskjer å dra ut på hausten, våren eller i eit heilt år.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad Autónoma de Barcelona er eit offentleg universitet med om lag 43 000 studentar. Universitetet satsar hovudsakleg på dei fire områda biovitskap og helse, eksperimentelle og teknologiske fag, samfunnsvitskap og humanistiske fag. Universitetet sin hovudcampus Bellaterra ligg i Cerdanyola del Vallès, om lag to mil unna Barcelona.

Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og den nest største byen i Spania, med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.

Bustad

Universitetet har ein stor «studentby» kalla Vila Universitària på Bellaterra campus der internasjonale studentar kan søke om bustad. UAB samarbeider òg med Resa Housing Barcelona, ei tverrinstitusjonell teneste for bustadformidling. Det kan vere vanskeleg å ordne med bustad på førehand frå Noreg, difor kan det vere nødvendig å finne mellombels losji for dei første par dagane i Barcelona.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap

12.02.2024 - 05.07.2024

Førebuingar/praktiske tips

*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studierdningen av 2003.* Det kan være kjempe lurt å være tidlig ute med å søke etter bolig i Barcelona. Jeg anbefaler at man prøver å finne en bolig i sentrum (hvis man ønsker å oppleve mest mulig av kulturen i Barcelona), gjerne mellom sentrum og skolen (UAB ligger et stykke unna sentrum). For meg tok det 40 min med tog, så dette var perfekt ettersom jeg kun var på skolen 3 ganger i uken.

Undervisningsformer

Undervisningsformen var veldig lik som det en var vant med fra videregående. Hadde skole tre ganger i uken, på mandag (fra 12-15), på tirsdag (fra 8:30 - 15 og på torsdag (8:30 - 15).

Vurdering av emnetilbodet

For min del var det ingen problem med emnetilbudet. Ettersom jeg husker hadde jeg 7-8 forhåndsgodkjente fag å velge mellom. Fagene var veldig enkle og lite tidkrevende. [Det juridiske fakultet: Husk at det også er mulig å ta andre emner enn de som allerede er forhåndsgodkjent. Du må i så fall ta kontakt med fakultetet slik at det kan vurderes om emnet du ønsker å ta kan godkjennes.]

Fagleg utbyte og språk

Flere av fagene jeg valgte synes jeg var interessante, men det faglige utbyttet mitt var ikke så veldig stort. Mye av materialet har en så og si vært innom fra før av, under jussen i Norge. Likevel var det interessant å få et nytt perspektiv på ting. Jeg valgte fagene Law and techology (anbefales), Gender and Law (anbefales), Crimes against Humanity (...) (om du likte emne menneskerettigheter er dette å anbefale), Public participation in the European Union (dette var veldig teoretisk og tørt for min del, men vurderingene ganske greie) og Animal Welfare (dette var det mest upraktiske faget jeg hadde, men faget besto av få og enkle vurderinger). Jeg lærte mest i Law and technology, Gender and law og Crimes against Humanity (...).

Universitetsområdet og byen

Jeg har hatt et veldig fint opphold i Barcelona, og blitt kjent med mange hyggelig internasjonale studenter. Under mitt opphold har vi dratt på flere reiser sammen innen fastlandet og til de spanske øyer.

Bustad

Som nevnt tidligere er det smart å lete etter bolig tidlig, særlig ettersom etterspørselen er så stor og prisene ganske høye. Om du finner bolig i Gracia-området (her bodde jeg) er dette å anbefale. Det er et veldig pent, rolig og trygt området.

Sosialt miljø

Jeg trivdes kjempe godt i Barcelona og det sosiale miljøet var upåklagelig. Du klarer deg kjempegodt med engelsk her, da den sosiale kretsen du mest sannsynlig kommer å tilbringe mest tid med er internasjonale studenter. Likevel er det alltid en fordel med litt spansk. Folk flest snakker spansk her, selv om Catalansk er morsmålet. Beboernes engelskkunnskaper er derimot ikke særlig høye, så du må være forberedt på å benytte deg av google translate, i verste fall.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2023 - 09.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Det stilles ingen krav til særlige forberedelser og det var det heller ikke behov for hverken faglig eller sosialt. Det er likevel alltid nyttig å forberede seg på å bo i et annet land og i en ny by, så noe jeg ville ha gjort er å sørge for å vite noe om hvor det er anbefalt å bevege og oppholde seg (mtp. tyverier o.l.). Det er generelt en del lommetyverier i folketunge områder som La Rambla, metroen og bydelene ned mot stranden. Ellers opplevde jeg Barcelona som veldig trygt og enkelt å tilpasse seg til! Det er heller ikke noe problem å bare kommunisere på engelsk.

Undervisningsformer

Undervisningen skiller seg en del fra det vi er vant med på UiB. For det første varierer det faglige opplegget fra fag til fag. Vi hadde til sammen 5 ulike emner for å fylle 30stp, men da av ulik størrelse. Felles for alle fagene var at vi hadde forelesning minimum sammenhengende 1,5t i uken, og i de største fagene 3 timer (totalt) i uken. Til forskjell fra UiB er antall studenter på forelesningene +/- 40 personer, så læreren forventer og krever noe mer aktivitet underveis i forelesningen. Jeg hadde kun engelske fag, så det gikk helt fint å svare for seg på engelsk (antar at de også er litt greiere om du har spanske fag).

Ellers hadde flere av fagene i tillegg et seminartilbud på 1,5t gjerne tilknyttet en forelesningene. Her la professorene opp opplegget for seminarene ulikt. Noen eksempler; praktiske caser løst i plenum, noen mindre spørsmål knyttet til et spesifikt tema, felles åpen diskusjon og så individuelle caser.

Utenom det må det legges til at vi måtte levere alt av vurderinger skriftlig for hånd. I samtlige av fagene leverte vi inn oppgaver underveis i faget og fikk karakter. Antall vurderinger, og type oppgave, varierte fra fag til fag.

Ellers greit å merke seg at ingenting av undervisningsopplegget er obligatorisk, heller ikke vurderingene underveis. Hvor aktiv du er og hvor mye du deltar på kan imidlertid ha noe å si for "final exams" mot slutten av semesteret. Jeg anbefaler derfor å følge undervisningen - jeg fikk mye utbytte av det! Den digitale informasjonsflyten er heller ikke like god som vi er vant med, så det er en del informasjon som deles under forelesninger og seminar som det er greit å få med seg.

Vurdering av emnetilbodet

UAB har flere ulike emner å velge mellom fra det juridiske fakultetet, både spanske og engelske fag som er forhåndsgodkjente av UiB. Her kan du velge alt fra 'Comparative Criminology', til 'Private International Law' til 'Gender Law' - mao. er spekteret stort! Anbefaler å sette seg inn i dette i god tid i forkant så du er sikker på at det er nok forhåndsgodkjente fag på det språket du ønsker (engelsk, katalansk eller spansk).

Fagleg utbyte og språk

Personlig fikk jeg aller mest utbytte av de internasjonale fagene 'Private International Law' og 'European Internal Market Law'. Dette var også de største fagene vi hadde, med dyktige professorer og litt høyere både vanskelighetsgrad og krav til deltakelse og individuell prestasjon. Som ellers er det graden av egen innsats som har aller mest å si for hvor mye faglig utbytte du sitter igjen med. Velg derfor noen fag som interesserer deg!

Ettersom at man blir tvunget til å lese, snakke og skrive (på pc og for hånd) på engelsk får man relativt godt språklig utbytte. Velger du noe undervisning på spansk og i tillegg har språkkurs er det gode muligheter for å få utbytte av det også!

Universitetsområdet og byen

UAB ligger en ca. 30 min lang togtur unna Barcelona sentrum (kan bli opptil 50 min litt avhengig av hvor du bor). Toget går direkte fra sentrum til et stopp rett utenfor Universitetet. Kollektivtilbudet er heldigvis utrolig bra (og billig), så det er enkelt å pendle fra alle ulike deler av byen om man skulle bo litt lenger unna de sentrale stoppestedene.

Vi tilbrakte generelt lite tid på Universitet utenom undervisning, men det er et kjempestort område med fakulteter innenfor nesten alle ulike fagdisipliner med flere kantiner, store uteområder, sosiale soner, studentbar, bibliotek, osv. Her er det absolutt mye å finne på om man skulle ønske det.

Bustad

Her anbefaler jeg å være tidlig ute og å se opp for scam. Det er flere leverandører som krever en "agency-fee" som ofte er svært kostbar og som ikke nødvendigvis gir deg det de lover. Har du mulighet, sørg for å få virtuell visning eller ta over bolig til utvekslingsstudenter som har bodd der før deg. Les også anmeldelser og regler for utleiestedet nøye. Vi endte opp med å leie via Air-BnB og hadde veldig god erfaring med det.

Anbefaler ellers varmt området Gracia. Dette ligger et stykke fra stranden, men er til gjengjeld i nærheten av toglinjen til skolen og metro til overalt i byen, samt fullstappet av butikker og liv. Det er også generelt et trygt og veldig hyggelig område. Ellers er Eixample i samme kategori, og ligger rett nedenfor Gracia. El Clot er også et fint alternativ, men ligger litt mer usentralt til. Ellers unngå bolig i El Raval og Barri Gotic. Veldig mye hyggelige barer, utesteder og restauranter der, men er egnet for å bo da det er episenter for småkriminalitet.

Sosialt miljø

Barcelona er fullstappet av ulike ting å gjøre, det være seg fjellturer, strand, restauranter, byliv, cafe, turistattraksjoner, museer, o.l. UAB legger ikke opp til noe sosialt opplegg, men utvekslingsstudentene er generelt åpne om man ønsker å bli kjent med nye mennesker. Ellers anbefaler jeg å bli medlem av ANSA-Barcelona og å følge Erasmus Barcelona på instagram. ANSA samler alle norske utvekslingsstudenter i Barcelona på ulike arrangementer gjennom året. Erasmus Barcelona arrangerer alt fra fester, guidede turer, quiz osv. for alle Erasmus studenter fra ulike deler av verden. Fine kanaler å benytte seg av for å komme i kontakt med nye mennesker!

Vil avslutte med å si at Barcelona er en fantastisk by uansett hva slags opphold du er ute etter. Jeg stortrivdes og anbefaler på det sterkeste å reise om du får muligheten!

2023

Høst 2023 - BA i geografi

Høst 2023 - BA i geografi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det viktigste jeg vil presisere rent praksis er at reiseveien til Autonoma er lang! Likevel er det best å bo i Barcelona da det er her alt skjer.

Undervisningsformer

Fagene jeg valgte ga bare 6 ETCS, noe som vil si at jeg måtte velge fem fag. Det var omfattende, med mye innleveringer og presentasjoner, spesielt når det var i alle fag. I tillegg synes jeg undervisningsformene er ustrukturerte og minnet om ungdomsskole/videregående.

Vurdering av emnetilbodet

Som geografistudent gikk jeg på Facultat de Filosofia i Lletres. Her var det et noenlunde utvalg av engelske fag, men ikke så veldig mange relevante for geografi. Det løste seg likevel og det gikk fint å få godkjent Online Learning Agreement. Det er også mulig å velge fag fra andre fakulteter, men denne prosessen var vanskelig, spesielt da de fleste fagene fylte seg opp fort.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom det ikke var så mange relevante fag å velge mellom, synes jeg ikke det faglige utbyttet har vært noe særlig. Det språklige utbytte derimot, synes jeg er veldig positivt. Jeg har utviklet min engelske kompetanse, spesielt muntlig.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger veldig langt utenfor byen. Jeg brukte én time hver vei med tog daglig, noe som påvirket det helhetlige oppholdet for min del. Likevel er kollektivtilbudet i Barcelona kjempe bra og billig, så det var veldig positivt. Anbefaler å skaffe seg et T-mobilitat-kort, der alt av kollektivt er inkludert.

Barcelona som by er helt fantastisk! Mange kule barer, cafeer, restauranter og konsepter. Lang strandlinje, mange turmuligheter rundt om kring i byen og mange arrangementer hele tiden!

Bustad

Vi fant bolig gjennom Idealista.com og det fungerte bra. Vi leide gjennom https://www.equinoxuh.com/. Veldig profesjonelle utleiere med fine leiligheter. Det er likevel dyre agency-fees, som man må regne med å betale når man leier gjennom firma. Er også mange som leier ut rom/leiligheter gjennom facebookgrupper, eksempelvis ANSA Barcelona.

Sosialt miljø

Erasmus-miljøet her er kjempe bra! Mange arrangementer og turer gjennom hele semesteret. Anbefaler å følge med på de ulike Instagrambrukerne for å få med seg hva som skjer. Det er utrolig mange utvekslings-studenter i byen, så miljøet er stort og mangfoldig. ANSA Barcelona har også noen arrangementer i løpet av semesteret.

Vår 2023 - BA i sammenliknende politikk

Vår 2023 - BA i sammenliknende politikk

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å begynne å lete etter leilighet i god tid før utvekslingsoppholdet starter da det er utrolig høy konkurranse for leie av rom/leiligheter, og om man er sent ute kan det fort bli veldig dyrt.

Undervisningsformer

Undervisningsformen minner litt mer om videregående skole da man har 5 fag, (dersom man tar 30 studiepoeng), og hvert fag har to forelesninger i uka. Det vil si at det fort blir mange timer på skolebenken.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig begrenset, spesielt på engelsk, så om man ikke er stødig på å ta fag på spansk eller katalan anbefaler jeg å virkelig være på ball når man kan velge fag ettersom de engelske fagene fort blir fulle.

Fagleg utbyte og språk

Kommer helt ann på hvor mye innsats du legger i det, men er mulig å lære mye spansk under oppholdet i Barcelona.

Universitetsområdet og byen

Det er viktig å huske på at universitetet ligger ca 45-60 minutter utenfor byen, så om man har lyst på kortere vei til universitetet kan det anbefales å se på leiligheter nærmere campus.

Bustad

Samme som jeg skrev på forberedelser, pass på å lete i god tid. I tillegg er det viktig å passe på at man ikke blir "scammet", så om noe virker sketchy eller for godt til å være sant så er det mest sannsynelig det.

Sosialt miljø

Sosiale miljøet er bra, men man må gjøre en innsats for å bli kjent med folk om man vil møte noen andre enn erasmus gjengen.

Vår 2023 - BA i TV-produksjon

Vår 2023 - BA i TV-produksjon

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å vite om hvilke fag du kan ta og på hvilke språk før du velger universitetet. Sjekk ut nettsidene til universitetet for å se hva slags fag du kan ta på det fakultetet du kom inn på. Noen ganger var det litt kronglete å finne nettsidene med informasjonen du trenger, så jeg sendte mail til utvekslingskontoret (intercanvis) og da fikk jeg tilsendt nyttige lenker med oversikt over hvilke fag man kunne finne på de ulike fakultetene. For eksempel kan denne lenken kan være nyttig: https://www.uab.cat/web/studies/undergraduate/undergraduate-offer/all-bachelor-s-degrees-1345667078809.html . Prøv å gå inn på study guides for å se ulike fag innenfor ulike bachelorer. Og send melding og spør utveklsingskontoret hvis det er noe du lurer på. Hvis du trykker deg inn på fagene kan du se informasjon og hvilket språk undervisningen foregår på og få en følelse av vanskelighetsnivået på pensumet. I tillegg kan du muligens finne mailadressen til noen av professorene der, og stille dem spørsmål. For eksempel sendte jeg melding til noen av dem for å høre om de trodde det ville gå fint å ta et faget deres som foregikk på spansk selv om jeg ikke kunne det flytende. Mange av dem sa det skulle gå fint så lenge man kunne litt. Mange av professorene er greie og lar deg ta eksamen på engelsk. Nivået deres i engelsk er imidlertid ofte litt dårlig, så de kan ha problemer med å lære deg faget på engelsk. Derfor bør du finne en grei spanjol eller latinamerikansk student i klassen som kan hjelpe deg litt med oversettelse. Mange av fagene jeg hadde besto av gruppeprosjekter, og da er det opp til gruppa å bestemme hvilket språk man skal kommunisere på. Veldig mange av spanjolene er hjelpsomme og greie, mens noen ikke har så lyst til å snakke på noe annet enn morsmålet sitt. Det var flere som hjalp meg med oversettelse i timene, og sendte meg notatene sine etter timen.
Jeg anbefaler ikke å ta fag på katalansk med mindre du kan flytende spansk. Hvis du kan spansk vil du forstå rundt 50% av det katalanske, men det vil fortsatt være utfordrende.
Man bør kunne noe spansk før man reiser dit. På fakultetet jeg kom inn på (communication studies) var det kun et engelsk fag å velge i, og det ble fort fylt opp av erasmus-studenter. Dette varierer fra år til år og er forskjellig på hvert fakultet. Jeg vet at mange andre fakulteter hadde flere engelske fag å velge mellom. Det var mange engelske fag jeg kunne ta på de andre fakultetene, men de hadde jeg ikke førsterett på, ettersom kommunikasjons-fakultetet var det jeg kom inn på, så vær litt obs på dette. Jeg kunne grunnleggende spansk, (ikke veldig bra) før jeg startet. Hvis du har engasjementet og interessen kan du komme ganske langt med å se på spanske serier og spile duolingo tiden før utvekslingen. Hvis du har lyst til å lære spansk mens du er der vil jeg anbefale å bo med spanjoler i kollektiv, og ta et spanskfag på språkavdelingen (idiomas UAB campus) på universitetet.

Jeg vil anbefale å finne et sted å bo før du reiser ned dit. Jeg skriver mer om dette under "Bolig".

Undervisningsformer

Det var mange gruppeprosjekter, presentasjoner. Teorieksamenene skrives ofte med penn og papir. De teller bare en del av karakteren. Det er mappevurdering og mange små innleveringer underveis i semesteret. Følg med på læringsplattform-nettsidene og send melding til professorene hvis du lurer på noe. Mine var hjelpsomme.
Professorene snakker fritt i timene og har åpne diskusjoner med elevene. Professorene har mye makt, og dersom du har spørsmål eller ønsker å få tilrettelagt noe kan du snakke med dem.
Klassene består av færre personer enn kullene på UiB. Undervisningsformen minner litt om videregående.
Det gikk greit å bestå fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange emner å velge mellom. Dessverre var det få emner som foregikk på engelsk å velge mellom på kommunikasjonsfakultetet. Mange er på katalansk. Men det var et interessant mangfold av emner.

Fagleg utbyte og språk

Dette kommer veldig an på hvilke fag du velger. Når det kommer til faglig utbytte for min del var det middels. Jeg lærte mye. De har imidlertid ikke like oppdatert teknisk utstyr eller høy kvalitet på det som på UiB. Nivået på fagene var ikke så høyt, og det var ikke så vanskelig å få gode karakterer. Samtidig fikk jeg ta del i interessante diskusjoner, lærte mye om det å arbeide i en gruppe, jeg måtte virkelig bruke hjernen min og jeg ble utfordret.
Jeg lærte masse om en annen kultur, og utviklet språkkunnskapene mine enormt. Jeg anbefaler å ta spanskkurset på språkavdelingen på universitetet dersom du er interessert i å lære spansk. Læringskurven var superbratt, og du blir kjent med andre utvekslingsstudenter. Tør å snakke spansk selv om du ikke er sikker på all grammatikken og ordene. Spanjolene er ofte veldig åpne og hjelpsomme på det området.

Universitetsområdet og byen

Barcelona er en STORby og har virkelig alt. Du har gøy uteliv, god mat, diskoteker, barer, gratis salsakurs, strender, kjøpesentre, og byen er stappfull av spennende folk fra overalt i verden. Universitetsområdet har fin natur og det er en fin avveksling å dra dit når du ellers bor i storbyen. Du kan enkelt ta en togtur til den vakre spanske kysten for en dags- eller helgetur for å få den rolige sydenferie-følelsen.

Bustad

For eksempel kan du bruke idealista.com. Utleierne svarer deg oftere hvis du skriver til whatsapp-nummeret deres på spansk. Du bør helst ikke betale depositum uten å ha sett leiligheten og fått nøkkel. Noen blir scammet. Jeg dro ned dit uten sted å bo og bodde på airbnb mens jeg dro på visninger gjennom idealista. Jeg anbefaler det ikke. Det gjorde at jeg fikk dra fysisk på visninger, men det var en stressende situasjon å være i. Derfor anbefaler jeg å finne et sted før du reiser ned. Det finnes nettsider for studenter som søker sted å bo i Spania som er sikret og scam-proof. Da må du kanskje betale noe for å lage bruker, men det er verdt det. Ellers, bruk kontaktene dine og meld deg inn i facebookgrupper for studenter/nordmenn/ utenlendinger i Barcelona.
Universitetet ligger litt utenfor byen. Du kan bo på campus, og da blir du ofte kjent med andre (utvekslingsstudenter), og du får kort reisevei til universitetet og fin natur i nærområdet. Jeg vil anbefale å bo sentralt i Barcelona. Da får du den fulle opplevelsen. Mange på campus kan føle seg litt isolert, da de bor langt fra byen og ikke like enkelt kan slenge seg på eventer og sammenkomster med studenter i byen. Det skjer noe hele tiden, og hvis du bor i byen er mangfoldet av opplevelser mye mer tilgjengelig.
Ideelt bør du bo nærme S2-linjen. Gracia, for eksempel, er fint, men hvis du bor sentralt kan du fort komme deg til linjen eller eventuelt finne bussene som går til universitetet. Du bør sjekke reiseveien og at den ikke blir for lang. Jeg bodde ved Sant Pau, i nærheten av Sagrada Familia, og hadde rundt 1 times reisevei til universitetet. jeg trivdes der, men hvis jeg skulle valgt igjen hadde jeg villet bo et sted litt nærmere på veien til universitetet.

Sosialt miljø

Det er mange utveklsingsstudenter i Barcelona, og veldig lett å bli kjent med folk og få venner. Det er nesten umulig å bli ensom. Det skjer ting hele tiden, og folk er generelt veldig åpne og imøtekommende. Det var alltid flere eventer å velge mellom hver kveld. Meld deg inn i ESN (Erasmus Student Network) for å se alle studentaktivitetene du kna ta del i. Universitetet (UAB) har sin egen ESN-gruppe også. Jeg anbefaler også å bruke "meet-up" en App/nettside der du krysser av interessene dine og du kan bli med i ulike grupper som møtes for å gjøre hobbyen sin sammen. Enten det er volleyball, karaoke, dans, språkutveksling osv.

2022

HØST 2022 - BAPS-PSYK

HØST 2022 - BAPS-PSYK

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Min største anbefaling dersom en vurderer utveksling til Barcelona er å være bevisst hvilket språklig nivå en befinner seg på før avreise. Selv meldte jeg meg opp til fire uker språkkurs i spansk før skolestart, noe jeg virkelig anbefaler. Ved Universitat Autonoma de Barcelona foregår imidlertid det meste av undervisningen på katalansk, noe jeg ikke var forberedt på. Jeg vil derfor anbefale at en er viderekommen i spansk og/eller kan katalansk før en søker utveksling til dette universitetet. Utover språklige forberedelser, vil jeg anbefale å melde seg inn i Whatsapp/Facebook-grupper som "Norsk i Barcelona", ANSA og Erasmus, ettersom det ofte er der en kan få informasjon om ledige rom i kollektiv/leiligheter, organiserte turer, arrangementer osv.

Undervisningsformer

Ved Universitetet i Barcelona bestod undervisningen av forelesninger og praktiske seminarer. Forelesningene foregikk i større aulaer og varte i omtrent 1 time. Seminarene foregikk i mindre grupper på omtrent 15 elever, der vi arbeidet med praktiske oppgaver. Forelesningene var ikke obligatoriske (for Erasmusstudenter), men seminarene var vi nødt til å delta på.

Vurderingsformene varierer noe fra fag til fag, men det er generelt flere obligatoriske underveis- og sluttvurderinger sammenliknet med det vi har hatt ved UiB. I de fleste fagene hadde vi omtrent to gruppeinnleveringer, midterms og sluttvurderinger. Sluttvurderingene var enten innlevering av en lengre oppgave eller multiple choice.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet i Barcelona er stort og består av mange fakulteter. Likevel opplevde jeg tilbudet ved det psykologiske fakultet som svært begrenset. Det var krevende å finne emner som jeg ikke allerede har hatt tilsvarende til i Bergen og det tilbys omtrent ingen emner med engelsk undervisning. Jeg endte derfor med to psykologiemner på katalansk og et på spansk + to engelske emner fra andre fakulteter. For å finne denne løsningen fikk jeg hjelp både fra koordinator ved Universitetet i Barcelona og i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

Da jeg tok de fleste fagene på spansk og katalansk var det ganske krevende å følge forelesningene. I tillegg kan de færreste av foreleserne engelsk, så det meste av kommunikasjonen oss i mellom foregikk på spansk. Likevel var det mulig å få noe av pensum, samt alle midterms og sluttvurderinger automatisk oversatt til engelsk.

Universitetsområdet og byen

Barcelona er en fantastisk by med masse liv. Det er alltid noe som skjer, og en kan delta på blant annet gatefester, vinsmaking, matlagingskurs og konserter til enhver tid. I tillegg er det et yrende uteliv, flere forskjellige museum og utrolig mange bra restauranter/tapasbarer. Det er også gode togforbindelser og jeg anbefaler spesielt å besøke fjellandsbyen Montserrat og de fine strendene i Costa Brava.

Bustad

Boligpriser varierer veldig avhengig av størrelse på leilighet/rom og området en bor i. Jeg anbefaler å se etter bolig på de ulike facebooksidene.

Sosialt miljø

Det er veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter ettersom både Erasmus og ANSA legger opp til mange sosiale sammenkomster. Litt mer utfordrende kan det være å bli kjent med elever på universitetet, men de fleste er vennlige og imøtekommende!

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

13.09.2021 - 04.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Sett deg godt inn i hvilke fag som tilbys det semesteret du skal reise. Det er ikke mange engelske emner som godkjennes av juridisk fakultet, så det er viktig å sjekke at du er sikker på at det tilbys emner som til sammen tilsvarer 30 studiepoeng.
Start boligjakten før du reiser ned. Det er selvfølgelig mulig å starte i airbnb før du finner noe permanent, men det å være ny student i ny by kan være stressende i starten. Det er derfor en stor fordel å bolig i boks før du reiser ned.
Ha god dialog med alle lærere slik at du kan få tilrettelegging dersom dette er nødvendig. Fagene har oppmøtekrav og mange små vurderinger det er lett å gå glipp av. God kommunikasjon med lærerne er gull verdt dersom du skulle bli syk eller av andre grunner falle bakpå det faglige.

Undervisningsformer

Klasseromsbasert. Krav til oppmøte. Mindre prøver og vurderinger underveis. Sammenlignet med Norge er det langt flere muntlige presentasjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Selv om universitetet tilbyr fag på engelsk er tilbudet noe begrenset. Det varierer litt fra semester til semester hvor mange fag som går på engelsk. Dersom du reiser gjennom juridisk fakultet er det også noe strengere med hvilke fag du kan få forhåndsgodkjent. Dersom du reiser på utveksling for et bredt og interessant faglig tilbud er nok ikke dette utvekslingsavtalen for deg.

Fagleg utbyte og språk

Universitetet tilbyr fag på spansk, engelsk og katalansk. Dersom du ønsker å lære spansk er det lurt å velge noen emner på spansk. Lærerne er villige til å tilrettelegge for deg, men du burde ha et visst nivå dersom du ikke ønsker å bli sittende for mye med skole på fritiden. Undervisningsopplegget er klasseromsbasert. Det er mange mindre vurderinger og prøver gjennom hele semesteret. Det faglige nivået er likevel noe lavere enn i Norge. Så lenge du møter opp i timene og ikke har for mye fravær klarer man seg fint i de fleste fag. Hvor mange studiepoeng vært fag gir sier lite om hvor mye arbeid man må legge inn. Det er derfor lurt å forhøre seg med studenter som har hatt fagene før deg om dette.

Universitetsområdet og byen

Det beste med å velge denne utvekslingsavtalen er at du vil få muligheten til å bo i Barcelona. Dette er en by som tilbyr det meste. Her er du omringet av spisesteder og barer. Byen har et rikt kulturliv og berømte turistattraksjoner som man burde få med seg. Barcelona har et stort expat-miljø og tiltrekker seg mennesker fra hele verden. Det er enkelt å bli kjent med andre internasjonale studenter og erasmusmiljøet er stort. Byen ligger nærme fjell og strand. Her kan du gå fine fjellturer og tilbringe flere timer på stranden. Det er også kort reisevei til andre reisemål - Madrid, Costa Brava, Valencia og sørkysten i Frankrike for å nevne noe.

Bustad

Boligmarkedet i Barcelona er noe annerledes fra Norge. Barcelona har et stort problem med internasjonale studenter og andre tilreisende som bor her over kortere perioder. Dersom du ønsker å finne leilighet med andre nye studenter vil dere fort bli nødt til å betale en agency fee, som kommer i tillegg til leie og depositum. Dette er en måte for utleieselskapene å luke ut de som skal være her over kortere perioder da denne ofte er så høy at det ikke lønner seg for et semester. Når du er på boligjakt er det derfor viktig å forhøre seg om det gjelder en slik avgift før du signerer kontrakt. Dersom du leter etter kollektivt alene kan man som i Norge finne disse på diverse apper og nettsider, og hoppe inn et sted der noen andre har betalt denne før deg. Leieprisene er langt lavere enn i Norge, og man kan bo svært sentralt til en billig penge.

Sosialt miljø

Livet som utvekslingsstudent i Barcelona er svært sosialt. Her har man mye å velge i. Du kan enten hoppe inn i det internasjonale miljøet ved universitetet eller finne likesinnede på andre måter. Byen har et stort internasjonalt miljø der du kan møte folk fra hele verden. Nedsiden ved dette er at det er vanskeligere å møte unge som faktisk er fra selve Barcelona.

2019

Høst 2018 - BA kunst

Høst 2018 - BA kunst

19.09.2018 - 01.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Fixa boende innan du reser, gå språkkurs.

Undervisningsformer

Kurser, samtal med lärare.

Vurdering av emnetilbodet

Det finns diverse kurser att välja ibland.

Fagleg utbyte og språk

Alla kurser är på katalanska, men både lärare och studenter pratar även engelska.

Universitetsområdet og byen

Fin skola, fin stad

Bustad

450-600 Euro

Sosialt miljø

Finns mycket att upptäcka i Barcelona. Utforska!

2018

Vår 2019 - BA i TV-produksjon

Vår 2019 - BA i TV-produksjon

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

- Bruk Facebook, som på UiB lager studenter fra univesitetene og fakultetene ulike facebook-grupper, det finnes også en rekke facebook-grupper for Barcelona og ERASMUS + studenter i hele Barcelona; det er mange grupper for ERASMUS + og utvekslingsstudenter; her kan du finne ledige boliger og billige møbler, ellers er disse gruppene også gode for tips & aktiviteter som skjer

- Bruk de første ukene godt, ikke vær redd; snakk med folk! De fleste utvekslingsstudentene er i samme posisjon; å være i en ukjent by og uten å kjenne folkene rundt seg er like skummelt for de fleste!

- Finn bolig før reise; Det er lett å finne bolig i Barcelona, men jeg synes det var en lettelse å vite hvor jeg skulle bo, og hvordan jeg skulle bo før jeg flyttet, jeg fant bolig allerede i Desember.

-Lag whatsapp! Alle bruker whatsapp; supert når du skal kommunisere med venner og i klassechatter.
- sjekk at fagene du vil ta går semesteret du er i Barcelona; jeg bommet litt, en del av fagene jeg i utgangspunktet ville ta gikk bare om høsten.

Undervisningsformer

Jeg trivdes godt med undervisningsformen; det minnet meg mer om videregående enn hvordan undervisningen er på UiB. Vi har flere presentasjoner og arbeidskrav som teller vanligvis 20% og deltakelse som teller 10% av karakteren i faget. Det er en løs stemning i undervisningsrommet; professoren snakker fritt og så gjør studentene. Informasjon kan være vanskelig å finne på campusviritual =mittuib, men professorene er flinke til å svare på mail. En rekke av fagene jeg tok hadde også obligatorisk oppmøte.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg vil gi emnetilbudet 7/10, spennende fag; derimot er vi som utvekslingstudenter ikke prioritert når vi velger fag. Dermed kan du risikere å ikke få fagene du ønsker, dette var ikke et problem i mitt tilfelle. Du får også mye informasjon om fagene før du reiser, som er bra. Når du velger fag må du krysse av og få godkjent på et ark du får første dagen på informasjonsmøte; IKKE mist arket og GÅ på møte, mye informasjon og god mulighet til å bli kjent med utvekslingsstudentene på fakultetet ditt; samtidig hadde det vært mye lettere å velge fag via nett, men det kan ikke vi som utvekslingstudenter, det kan bare UAB-studentene.

Fagleg utbyte og språk

Selv om mange av kursene tilbys på engelsk er mye av pensum på spansk. Du må derfor kunne spansk på nivå B2. Jeg tok alle fagene på spansk og katalansk, utenom ett. Du kan skrive eksamen på engelsk selv om faget er på spansk/katalansk, hvis du er heldig med professoren og spør på forhånd. Jeg vil si jeg fikk et godt språklig utbytte som vel som faglig, undervisningen er annerledes men vi hadde en rekke spennende prosjekter. Mye er gruppebasert og med UAB studenter; mange kan ikke engelsk; dermed er det en fantastisk mulighet til å bruke spansken.

Universitetsområdet og byen

Barcelona er verdens beste by.

På «Times Higher Education World University Rankings» er UAB rangert som det beste universitet i Spania. UAB er det mest liberale universitetet i Barcelona, noe man fort merker, men også legger merke til; så tranquilo-faktoren og manana manana er veldig tilstede
De aller fleste dager i Barcelona våkner man til solskinn og bylarm. Jeg bodde sentralt i byen, mens universitetet lå et stykke utenfor sentrum. Kollektivtrafikken i Barcelona er helt fantastisk, så det var ikke et problem. På skolen hadde jeg venner fra mange land, og fordi det var et stykke å dra dit tilbrakte jeg ofte mye tid der. Campusområdet er stort med flere spisesteder, biblioteker og store gressplener; perfekt for pauser i solen

Det kryr av internasjonale studenter i Barcelona, og det er mye opplegg for utvekslingsstudenter som gjør at det er lett å få nye venner både på universitetet og på Erasmus- arrangementer for studenter på tvers av universitetene i byen. UAB er et stort campus- universitet med mange kafeer og flere arrangementer. I tillegg er det mye gruppearbeid og mindre klasser, så det er lett å bli kjent med andre studenter. Det veldig lærerikt å jobbe sammen med studenter med enn annen bakgrunn som har en annen tilnærming til faget enn deg.

Bustad

- Å bo på campus eller ikke bo på campus? Villaen er campus som er 5 min unna universitetet. UAB er 25-35 min med tog fra Barcelona (35 fra pl. Catalunya og 25 fra Gracia). Jeg bodde i Gracia (anbefales, flott område med mange lokale også nær togstasjonen med toget til universitetet). Å bo i Barcelona har en rekke fordeler; du har byen og stranden! Barcelona er en by hvor det skjer ting hele tiden, spesielt når det er fint vær; da er alle plazaene fulle av liv! Jeg trivdes godt i kollektivet mitt, jeg bodde med en fra Barcelona og en fra Italia; perfekt mulighet å øve på spansken og bli kjent med lokale. I Villaen er det bare utvekslingstudenter og førsteårsstudenter; Villaen ligner studentlivet på Fantoft.

Sosialt miljø

Kjempe bra! Kjempe lett å bli kjent med folk! Jeg fikk flest venner fra Vest-Europa, og gjengen jeg ble nærmest med med skal møtes i Berlin i August. Det kan være vanskeligere å bli kejnt med lokale, men ikke umulig! Hvis du først får en venn fra Katalonia; baller det på seg!

2016

Høst 2016 - BA i medievitenskap

Høst 2016 - BA i medievitenskap

15.08.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Vær forberedt på katalansk! Selv om alle også skjønner castellano, er mesteparten av byen "bygd opp" på katalansk. Vær også forberedt på maaaange mennesker, mange turister og mange steder der alt er overpriset. Husk også at man aldri kan passe for godt på verdisakene sine, og at det blir ganske så kaldt når det først blåser.

Undervisningsformer

Timene minte om vanlig VGS i Norge, der studentene deltar aktivt i timen. Mange professorer brukte powerpoint. Man har gjerne fem fag, og i hvert fag er det innlevering, oppgaver, prøver, prosjekter, fremføringer, lekser, møteplikt og eksamen. I tillegg var mange av oppgavene gruppeoppgaver, og det var relativt vanskelig å samarbeide med studenter med helt annerledes arbeidsmoral, timeplan og språk.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg kunne velge fritt blant alle fag på Bachelor-nivå (med noen unntak). Likevel var det relativt vanskelig å finne fag, da så å si alt var på katalansk på mitt fakultet. Noen av fagene krevde i tillegg dokumenterte forkunnskaper, noe jeg ikke hadde. Andre fag matchet ikke med timeplanen, og i tillegg hadde de spanske studentene førsterett på noen av fagene, som da var fulle for utvekslingsstudentene. Alt i alt mye å velge mellom - men egentlig ikke.

Fagleg utbyte og språk

Jeg likte fagene mine veldig godt, og synes at universitetet alt i alt var velorganisert, med mange flinke professorer. Jeg vil derfor si at det faglige utbyttet var relativt stort, med tanke på at det ikke er alltid er så lett å få med seg alt når man studerer på et annet språk.

Når det kommer til språket, vil jeg også si at jeg forbedret meg fra året før. Katalansk var selvfølelig ganske gjennomtrengende. Selv om jeg hadde valgt fag som skulle gå på castellano, var det også gjesteforelesere som snakket katalansk, studenter som diskuterte med læreren på katalansk, og så å si 98% av alle student-fremføringene foregikk på katalansk. Jeg hadde ett fag som gikk på katalansk, tre timer i strekk uten pause, men alle professorene var behjelpelige hvis man spurte. Likevel vil jeg si at jeg fikk snakket mye vanlig spansk, og at jeg har forbedret kunnskapene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er fint, relativt nytt. Campus er stor, med en fin kantine i midten. Universitetet ligger imidlertid langt fra sentrum, noe jeg syntes var ganske frustrerende. Det tok ca. 45 minutter med tog fra Plaza Catalunya (kjernen av sentrum), men man måtte også regne med tid til å kommet til toget, og å gå til timen fra tog-stasjonen. Jeg måtte dermed regne rundt en time, noe som føltes veldig mye når mange av fagene mine bare hadde halvannen time undervisning, og jeg ikke hadde andre fag den dagen. Jeg var ganske misunnelig på studentene på UB (et annet stort universitet i sentrum).

Byen er superfin! Veldig annerledes som student/"vanlig" borger enn som turist. Mange hyggelige steder, cafeer, gater, bygninger, monumenter. Jeg gjorde ikke så mye av de typiske turist-tingene, da det som oftest var lange køer og veldig dyrt. Det er mange hyggelig byer med strender en kort togtur unna byen.

Bustad

Jeg bodde i sentrum, noe jeg vil anbefale. Det er studentboliger på Campus, men de fleste jeg ble kjent med som bodde der, syntes det var ganske kjedelig å måtte bruke så langt tid til hjem fra byen. Det var ganske vanskelig å finne et sted å bo, og veldig mange var på jakt etter det samme i september, så det er lurt å være tidlig ute, eller kanskje finne noen som kan hjelpe til. Vær også forberedt på litt lavere standard enn man kanskje er vant til.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent er det ikke vanskelig å komme i kontakt med mennesker. Universitetet har ikke mange studentorganisasjoner som i Bergen, men det var likevel ikke vanskelig å være aktiv og møte nye mennesker.

Våren 2016 - Bachelor i journalistikk

Våren 2016 - Bachelor i journalistikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Under følger noen tips til forberedelse av utvekslingsoppholdet:
- Bestill HELFO-kortet! I Spania har de et kjempeeffektivt helsesystem, slik at hvis du trenger legehjelp er det 100 % gratis hvis du har med kortet. Time får du for øvrig på dagen!
- Skriv ned alt av passord og brukernavn! Og ha det med i lommeboken/sekken. Det kan du få bruk for når du minst venter det. Ha gjerne også et kopi av passet (ofte er det også gyldig legitimiasjon.
- Det kan være lurt å finne bosted når du først kommer hit. Jeg vet om flere som har svært dårlige "deals" som er dyre og lite praktiske med tanke på område og offentlig transport.
- Ha alltid kontanter med deg. Mange steder må du kjøpe for minst fem euro med kort (og det blir ofte en del flere varer hvis du bare skal ha en flaske vann til 0.5 euro...)
- Ta med en spansk - norsk ordbok! Det har i alle fall jeg hatt mye glede av når nettdekningen er dårlig.
- Hvis det finnes norske abonnomenter som tilbyr gode, internasjonale avtaler ville jeg benyttet meg av de! Vodafone, som jeg har, er det mye styr med fordi jeg kun kan ha internasjonal avtale med de.
- Last ned WhatsApp. En favoritt blant spanjolene!
- Les litt om Catalonya før du reiser. "Catalunyerne" er opptatt av det!
- Kjøp tre-måneders kort på den offentlige transporten, for to soner (T-Jove hvis jeg ikke husker feil). Det koster omlag 140 euro og fungerer på alt av offentlig transport.
- Det er noen områder som er langt tryggere i Barcelona, enn andre. Hold deg unna de "eldre" områdene med trange gater etter at det er mørkt! Jeg har hoert om flere som har opplevd uhyggelige ting der!
- Klubbene på strendene tiltrekker seg ekle typer. Ikke ta noen sjanser!!
- Ikke bo på skolen!! Bo i sentrum av Barcelona, helst i nærheten av der toget til skolen går fra (S2, S55: Se på Google Maps). De områdene som jeg har fått inntrykk av at er de tryggeste og fineste er Grácia og Sarría. Men sjekk uansett adressene på Google Maps.
- Det eneste stedet med stabilt Internett er på Starbucks, dessverre.
- Strøm er dyrt i Barcelona; slå av alle lys ++ for å ikke plage roomiene dine.
- Treningssentrene er dyre i Barcelona, i alle fall de med et skikkelig tilbud. Men det går alltids an å purre. Prisene er cirka 50 euro per måned.
- Ikke drikk vannet i springen.

Undervisningsformer

- Undervisningen på UAB er forskjellig fra fag til fag. En gjenganger er gruppearbeid og innleveringsoppgaver, mens eksamen heller er mindre formelt, i alle fall med tanke på de fagene jeg har hatt.
- Pensumlitteratur er et ukjent begrep! PP-er og e-post-vedlegg som blir lagt ut på Campus Virtual (tilsvarende It´s Learning/Mi Side), derimot, er populært. Men du må gjerne følge med selv... Det er for eksempel ikke uvanlig at det kommer noe viktig informasjon om en klasse bare noen timer før.
- Slapp av og stress ned; spanjolene puster med magen. Du får med deg det viktigste hvis du sender en e-post til læreren et par ganger i måneden,
- Den første uken er alle forelesninger åpne slik at du kan sjekke ut de fagene som du syntes virker interessante! Mitt tips er; GÅ PÅ SÅ MANGE SOM MULIG. Snakk med foreleseren og spør om opplegget. Læreren har mye større makt i Spania og tar alle faglige avgjørelser vedrørende sitt fag. Det betyr at selv om det ser vanskelig ut, eller at språket kun er katalansk, kan læreren velge selv eller tilpasse seg.
- 50 % av fagene må være på fakultet! Mens resten kan være på andre fakulteter også. Det er derimot litt vanskeligere å finne informasjon om, men ikke umulig. De tilbyr flere fag på engelsk.
- Språkkurs gir studiepoeng. UAB Lenguas har klasser i Barcelona sentrum og på skolen. NB! Intensivkursene i sentrum gir seks studiepoeng, mens de som går over to måneder på skolen (som fint kan tilpasses på timeplanen) teller bare fire studiepoeng. Det finnes også katalan-kurs som gir to studiepoeng. Snakk med språk-kontoret på skolen!
- Jeg hadde sports-, helse- og fotojournalistikk. Absolutt til å anbefale! Mye praktisk og interessant arbeid.
- Klassene er lagt opp til tre timer hver uke, på et fast tidspunkt (slik som i Norge). Enten fra ni til tolv, tolv til tre, tre til seks eller seks til ni(!!). Eksamen kan forøvrig være på en lørdag..og det blir gjerne ikke gitt beskjed om før et par uker før. Hør med foreleseren din hvis du skal få besøk eller reise bort. Eksamen kan alltids legges til en annen dag hvis det ikke passer så bra...

Vurdering av emnetilbodet

- Maaaange fag! Med et greit nivå i spansk (A2+) kan du fint velge alle.
- Sett deg inn i fagene på forhånd og send e-post til Erasmus-kontoret til UAB (det holder ikke med Learning Agreement, det er bare et formelt papir som alltid må endres på senere). Spanjolene får nemlig melde seg opp til fag før utvekslingstudentene(!!!), og da er det typisk at mange fag er fulle. For eksemepl fotojournalistikk som jeg måtte diskutere meg til å få velge.

Fagleg utbyte og språk

- Jeg hadde aldri hatt så mye som én time med spansk før jeg kom; og alt har gått fint! Først tok jeg intensivt språkkurs (A1) i sentrum av byen, og etterpå A2 over tre måneder på skolen. Det intensivet var absolutt til å foretrekke!
- Ellers lærte jeg mye av de spanjolene jeg bodde med; det anbefales.
- Det faglige utbyttet er svært varierende. Noen fag, slik som sportsjournalistikk, var kjempegodt organisert og planlagt, mens helsejournalistikken var litt mer tilfeldig.
- Uansett; kulturen og språket syntes jeg har vært det absolutt mest lærerike.

Universitetsområdet og byen

- UAB ligger omlag en halvtime med tog (linjene S2 og S55) unna Barcelona. Togturen er absolutt helt grei, og mange av mine venner som studerer på andre universitet i sentrum bruker minst like lang tid med metroen eller buss.
- Universitetet er helt greit; biblioteket til fakultetet har fine leseplasser, men nettet er litt ustabilt.
- Byen; REIS TIL BARCELONA! Maten er billig, det samme gjelder drikken, men ellers er det norske priser. Men for en opplevelse!

Bustad

- Bo i sentrum av Barcelona, det er mitt tips. Helst i naerheten av S2 eller S55, eller sjekk hvor lang tid du bruker paa Google Maps for å komme deg til UAB.
- Bruk Idealista (lignende Finn.no) til å finne bosted. Finnes som app! Send meldinger på WhatsApp på spansk (ellers svarer de ikke), og du må gjerne purre både en og to ganger. Begynn prosessen med en gang du ankommer byen.
- Gaa paa alle visninger du faar sporsmaal om. Du kan bli overrasket, det ble jeg!
- Du kan ikke forvente norsk standard, og betydningen av "rent" ville jeg oversatt til "skittent" slik vi kjenner det i Norge. "Indoor-room" er vanlig; det vil si at vinduet vender ut i en oppgang (=roeykelukt og lytt), men det er likevel helt greit.
- Spoer gjerne hvor lytt det er og hvor lenge de som bor der skal bo der. Oppvaskemaskin kan du ikke forvente.
- Depositumet maa ofte betales kontant, men det er vanlig. Noe annet er for styrete for spanjolene.
- Spoer om de har vaskemaskin! Det kan godt hende du maa paa vaskeriet.
- Spoer paa en butikk i naerheten av der du vurderer aa bo; hvordan er gaten? Er det braakete?
- Spanjolene lager middag klokken elleve-tolv, i alle fall de jeg bor med. Det braaker litt, men er ogsaa bare hyggelig. Hvis du lager middag i seks-tiden, slik som jeg, maa du forvente at de ler litt av deg og lurer paa om det er sen lunsj!
- Du maa forvente aa betale norske priser, men du kan ogsaa vaere heldig.

Sosialt miljø

- Bli med på noen arrangementer i begynnelsen, i alle fall, og få noen venner. Men ikke planlegg hele halvåret i løpet av to uker... Det kommer mange spennende mennesker på din vei!
- Bo et kollektiv med spanjoler! Da lærer du spansk og mer om den spanske kulturen.
- Erasmus og andre organisasjoner arrangerer noen turer; de er ganske dyre, så hvis du har noen venner, så kan dere fint dra billigere på egenhånd. Leiebil er for eksempel ikke så dyrt-

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

14.09.2015 - 01.02.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når det gjelder foreberedelser før avreise så kan det være et godt utgangspunkt å starte med UiB sin egen huskeliste for utvekslingsstudenter.
Ellers les all e-post du får fra vertsuniversitetet nøye, og merk deg frister for å sende inn dokumentasjon. Et problem jeg ble møtt med tidlig var universitetets egen nettside (på katalansk). Man kunne endre språk på nettsiden, men da ble også hele nettsidens oppsett endret. Et tips her er å kontakte Erasmuskoordinantor ved universitet og spør konkret om det du lurer på.

Du må også avlegge en språktest (OLS) på nett før avreise og etter hjemreise . Her blir man testet i grammatikk,ordforråd, forståelse etc, slik at det kan det være lurt å forberede seg litt på forhånd (uavhengig av ditt ferdighetsnivå).

Når det gjelder valg av emner og språkkurs gjøres dette i løpet av de to første ukene av semesteret. Bakgrunnen er at UAB legger opp til en "prøveperiode" hvor studentene oppfordres til å gå på forelesning i de ulike fagene som tilbys det semesteret og gi en anledning til å snakke de ansvarlige professorene. Dette kan skape problemer med tanke på Learning Agreement, som i utgangspunktet skal være signert og godkjent av både verts -og sendeuniversitetet før semesteret starter. En løsning er å basere seg på forrige semesters kurstilbud og endre dette når du møter opp på universitetet. UAB har også "welcome point" for utvekslingsstudenter som hjelper deg med studentkort og studentregistering.

Undervisningsformer

I hvert emner har man som regel tradisjonell klasseromsforelesning. Ettersom klassene er små, så er det rom for å stille spørsmål underveis og professorene foreventer og legger opp til aktivitet i timen. Det kan være lurt å merke seg vurderingsmetoden i fagene man velger. Det for eksempel ikke uvanlig at man blir gitt praktiske oppgaver underveis, som enten løses individuelt i løpet av forelesning eller leveres inn fortløpene i faget. Deltakelse på forelesning er også en del av sluttkarakteren i faget.

På nett: UAB benytter seg av "Campus Virtual" (spansk MiSide), hvor foreleserne legger ut forelesningsmateriale, kalender, kontaktinfo, linker etc.
Adgang til siden får du etter du har registert deg ved fakultetet (i tillegg til studentregistrering).

Vurdering av emnetilbodet

Som nevnt over så kan det være vanskelig å finne ut hvilke emner du kan velge mellom, ettersom kurstilbudet publiseres sent. Merk også hvilke emner som gjelder for høst/vår semesteret og hvilke vurderingsformer hvert fag har, da dette også må kunne kombineres med et eventuelt språkkurs parallelt.

NB! Flertallet av fagene undervises på spansk og/eller katalansk (et fåtall fag undervises på engelsk), avhengig av hva professorene foretrekker. Det er imidlertid ikke et problem å be om at forelesning gis på spansk og de fleste professorer tar hensyn til at de fleste utvekslingsstudenter ikke behersker katalansk.

Fagleg utbyte og språk

Ettersom mitt ønske var å fordype meg i EU-rett, ble følgene fagkombinasjon valgt:

Dret Europeu del Mercat Interior (EUs indre marked) - 6 ECT
Dret Internacional Privat (kjennskap til spansk rett er ikke en forutsetning, med en fordel) - 9 ECT
Principis fonamentals de l'ordenament jurídic de la UE (Sentrale prinsipper innenfor EU-retten) - 15 ECT

Faglig utbytte: Når det gjaldt faget Internasjonal privatrett var det en særlig utfordring å følge forelesning uten kjennskap til spansk rett. EUs indre marked var et svært konkret fag som fokusert hovedsakelig på anvendelsesområdet og sammenhengen mellom EUs fire friheter. Arbeidet bestod her av tradisjonell forelesning og løpende praktiske oppgaver. Faget som gjaldt EUs sentrale prinsipper var et noe mer vagt fag, dels fordi det ikke var et rent juss-fag, dels fordi faget bestod av flere tema og forelesere. Vi hadde flere gjesteforelesere, deriblant aktiv dommer i European Court of Justice ved sivilavdelingen og tidligere kommisær i EU-kommisjonen og ansatt i lovavdelingen. Vi gjennomgikk flere sentrale dommer, og fordelte artikler og dommer oss i mellom da vi ble bedt om å ha innlegg til forelesningene underveis i faget. I tillegg ble vi bedt om å skrive om et utvalgt tema (etter samtale med professor) på 10-15 sider som skulle leveres ved slutten av semesteret, og alle måtte ha en 10-min presentasjon av sin oppgave i forkant av innleveringen på spansk.

Språk: Ettersom forelesning foregikk på spansk (med unntak av en britisk gjesteforeleser) var det en fordel å ha kjennskap til språket. En utfordring er fagterminologi, som vil ikke være kjent blant de fleste. Læringskurven er imidlertid bratt dersom man leser seg opp på forhånd av forelesning, deltar aktivt i timen, SPØR MASSE og ikke minst dra nytte av medstudenter i kollokvier o.l

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet: her finner du studentkantine som serverer varmmat og snacks, bibliotek/m lesesalplasser, treningsfasilitet/m basseng, vektrom, fotball/tennisbane og klatrevegg. Det finnes også overnattingstilbud for studenter på Hotell Campus.

Barcelona: kulturell storby med et godt tilbud av resturanter/barer/utesteder, museer og parker. Alle Gaudí-serverdigheter er obligatoriske. Flere steder operer med studentkvelder og studentrabatt. Byen er også veldig lett å orientere seg i og de har et godt kollektivtilbud. Jeg anbefaler på det varmest å skaffe seg et 3-månederskort dersom du har tenkt å bo i Byen og ikke på Campus. Dette kan du bruke på buss, tog og trikk.

Bustad

Det første du må ta stilling til er om du ønsker å bo på Campus eller i Barcelona by, ettersom universitet befinner seg ca 40 min utenfor sentrum (med tog). Campus Hotell er som regel billigere enn i det private leiemarkedet, hvor du kan velge mellom å bo å alene på hybel eller med andre.

Jeg bodde i en privat bolig sammen med en annen erasmusstudent. Vi bodde da i en leilighet sammen med en spansk familie, like ved La Sagrada Familia, hvilket var økonomisk overkommelig.

Et godt tips er å melde seg inn i grupper på sosiale medier hvor andre studenter deler botips og boligannonser. Ellers hør med andre studenter og undersøke ulike boligannonser på nett. For språkutbyttes del så er det helt klart å anbefale å bo med andre spansktalende.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på universitet er godt, ettersom nasjonale on internasjonale studenter har flere møtepunkter. Eksempelvis arrangereres det flere utflukter til museer og andre byer utenfor Barcelona. Det er helt klart en fordel å bli kjent med andre spanske studenter, både for det faglige og det sosiale.

2015

Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi

Vår 2015 - BA samfunnsøkonomi

05.08.2014 - 30.06.2015

Undervisningsformer

Klasseromsundervisning og semnarer med prøver og diskusjon.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig lite fag tilbudt på engelsk. Ellers mest på katalansk og noe på spansk.

Fagleg utbyte og språk

Lærte mye i noen fag, mens veldig lite i andre. Det var stor kvalitetsforskjell på foreleserne. Ettersom jeg snakket bare litt spansk før jeg dro og ikke katalansk gjorde det det veldig utfordrende å ta fag som ikke var tilbudt på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Byen er helt nydelig med et veldig bra tilbud til alt hva man vil finne på. Universitetsområdet er 40 min med tog fra sentrum, men har et godt tilbud med treningssenter og flere kantiner. Gode bibliotek og leseplasser.

Bustad

Leide leilighet i byen fra et firma. Skolen tilbyr også leiligheter på campus, sammen med vel 2000 andre studenter.

Sosialt miljø

Vanskelig å bli kjent med spanske studenter, spesielt hvis man ikke er flink i spansk, mens de internasjonale studentene får et godt samhold seg imellom.

Informasjon