University of the Arts London og Fakultet for kunst, musikk og design (ERASMUS+UK - Camberwell College of Arts)
- LandStorbritannia og Nord-Irland
- ByLondon
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor
- AvtaletypeErasmus+uk
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gjeld for studentar på bachelorprogramma i kunst og design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.
Når i studiet kan eg reise
For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For bachelorstudentar i kunst er det mogleg å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.
Språk
Undervisningsspråket er engelsk. Sjå lærestaden sine heimesider for meir informasjon.
Kva emne kan eg ta
Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.
Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Studieavgift
Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
University of the Arts London, også kalla UAL, er Europas største spesialiserte universitet for kunst og design. UAL tilbyr bachelor- og mastarprogram i kunst, design, mote, media, kommunikasjon og scenekunst. Universitetet består av seks anerkjente colleges der kvart college har eit langt etablert, globalt rykte for å produsere ypperleg arbeid. Universitetet tilbyr kurs i alt frå 3D-animasjon til grafisk design og drama. UAL er rangert som nummer to i verda for kunst og design i QS World University Rankings® i 2020.
London er hovudstaden i England og Storbritannia. Sjølve byen har om lag 8,2 millionar innbyggarar, men om ein reknar heile pendlarområdet kring London (London Metropolitan Area) kjem ein opp i om lag 15 millionar innbyggarar. London er eit av verdas viktigaste politiske, økonomiske og kulturelle sentre i moderne tid.
Bustad
University of the Arts London tilbyr innkvartering i sine Halls of Residences for studentar, men dei fleste studentbustadane vert berre leigd ut på langtidskontraktar.
Semesterinndeling
september - januar
februar - juni
Studentrapportar
2024
Vår 2024 - BA design - visuell kommunikasjon
05.02.2024 - 14.06.2024Førebuingar/praktiske tips
Av forberedelser, anbefaler jeg å researche og finne ut ting du vil se og gjøre i London, før du kommer. Det er så utrolig mye som skjer her, og det er fint å ha en liten sjekkliste over ting du vil få med deg mens du er her. Det er så sykt mye kult som skjer over alt, og hele tiden, så det er lett å bli overveldet å tenke at du gjør det imorgen istedet. Anbefaler å bare gjøre det.
Forutenom det, så er det jo selvfølgelig å finne sted å bo etc, men jeg skriver litt mer om det lenger ned.
Få deg britisk telefonnummer, og engelsk bankkonto, eller eventuelt en digital bank som Revolut f.eks.
Personlig gikk jeg for HSBC og Revolut, også gjorde jeg mitt norske sim-kort til E-sim, og puttet inn et gratis simkort på kontantkort, så jeg hadde et engelsk nummer jeg kunne bruke på enkelte nettsteder/digitale tjenester, som krevde britisk nummer.
Undervisningsformer
Undervisningsformen UAL/Camberwell er ganske ulik fra KMD, men samtidig ganske lik. Vi hadde bare oppmøte 2 dager i uka, maksimum 3.
På slutten av emnet leverer du en emnerapport (Process PDF), og det blir benyttet veldig mange ulike undervisningsformer som f.eks workshops, presentasjoner, innleveringer etcetc. Igjennom hele utvekslingen min, hadde jeg konstante nye undervisningsformer, noe som var veldig interresant.
Vurdering av emnetilbodet
På Camberwell blir du bare plassert i 2.året, og følger klassen, som på KMD.
Jeg hadde unit 7 og unit 8, som var to helt forskjellige emner.
Unit 7 var et «kort emne med lite tid», som jeg følte var dobbelte av tiden vi får på oppgaver på KMD, og det var Design systems/Specialist Practises, som var et emne vi hadde sammen med 3. klasse, og 60 studenter fra Singapore.
Vi var dermed i underkant av 200stk i et emne, noe som er helt sykt sammenliknet med mine 19 andre klassekamerater på KMD. Dette var definitivt en erfaring på godt og vondt, og dette medførte til at det blant annet var veldig lett å bare forsvinne i mengden. (Utfyller mer i Sosial miljø)
Unit 7 hadde 9 ulike project briefs, som var:
1. Data alive! - Data visualisering
2. The place echoes.. - Lyddesign
3. Connection - Moving image
4. Form follows nature - Fritt format, veldig konseptuelt som pusher materialitet, typografi, og prosessdrevet design
5. Mobilise the youth vote - Visuell identitet/Kampanje for å engasjere youth voters
6. Reprographic Resistance with the Feminist Library - Feminist design and DIY-publishing
7. The Art of Getting Lost - Foto og bokbinding
8. Social justice for everyone - Fritt format, men tematisk bestemt
9. Home is not a place - Fritt format, men tematisk bestemt om hjem, og boligkrise i UK.
Jeg selv valgte Reprographic Resistance with the Feminist Library, og det var et emne som gikk ut på feministisk design, zines og archival research. Jeg ønsket å utfordre meg selv, og dette er trolig et av de mest lærerike emnene jeg noen gang har hatt, og jeg anbefaler alle å velge et emne som er litt annerledes enn det du hadde fått på KMD, for du vokser helt sykt! Mye av det jeg lærte her kommer til å følge meg videre inn i praksisen min, og garantert også inn i resten av bacheloren min. Dette emnet var virkelig en «øyeåpner». Vi hadde også en ekstremt dyktig veileder, som trolig hadde mye å si også. I alle briefene hadde de hyret inn eksterne undervisere fra næringslivet som ledet emnet.
Disse alternativene kommer trolig til å bli forandret til neste år, men jeg bare nevner dem for å vise bredden av hva du kan gjøre :)
Unit 8 - Agency and representation hadde temaet «Whose history?»
Intro til brief:
«For the most part graphic design history reads like most other histories: a single narrative account that charts the lives and works of white middle-class European and American men and, increasingly, women. And, like most other histories, this single narrative solidifies itself in schools and universities, books and films, to become not just the ‘truth’ but often ‘the only way’ to think about a subject.
For Whose History? you are asked to interrupt this ‘canon’ of ‘knowledge’ by critically engaging with a person / piece of work / debate or idea that has inspired how you think about visual communication. These are not alternative histories, but additional ones; stories that stretch out what is currently written to include the multiplicity of practices, audiences and ways in which we communicate with one another.»
Dette vår også årets emneinnhold, så det blir mulig en ny vri neste år, men innenfor samme gate.
UAL er litt lik som KMD ifht kommunikasjon, og informasjonsflyt, men dette er et mye større problem på KMD enn det det oppleves som på UAL. Noe UAL også er mye bedre på er veiledninger og tilbakemeldinger på arbeidene dine, ettersom dette er noe du såvidt får på KMD dessverre. Her har du veiledninger nesten hver uke, og etter at emnet er over/mot slutten av emnet har du en samtale med veilederen, hvor dere samtaler om prosjektet og deler erfaringer, før du får en skriftlig og omfattende tilbakemelding ved vurdering.
(Skriver mer om hvordan jeg har opplevd dette under)
Agency and representation/Whose history var et emne på 20stp, og var dobbelt så langt som forrige emne. Emnet var tredelt, og første del gikk ut på å researche arkiver og lese tildelte tekster, samt analysere dem og summere opp. Andre del gikk ut på å skape et eller flere design outcomes, i fritt format, men med utgangspunkt i research relatert til agency and representation, forså å skrive en tekst på 2100 ord som skulle være en bibliografi over litteratur, visuell analyse og kritisk refleksjon. Denne er uavhengig av emnerapporten. I tillegg skulle vi også lage en portfølje, og hadde litt portføljekurs i emnet, som vi fikk tilbakemelding på ved vurdering.
Vi hadde også veldig flinke workshops i dette emnet. Vi hadde blant annet en uke med decolonizing design, forelesninger om tekstskriving, annotasjoner og «hvordan man leser», og litt andre ulike feedback-workshops.
Fagleg utbyte og språk
Rent faglig har jeg vokst eksepsjonelt. Dette er en utdanningsinstitusjon med mange studenter, som kommer fra forskjellige steder i verden, som også har et veldig høyt nivå. Utdanningskulturen her er også annerledes, og det tror jeg også medfører høyere krav og forventninger. Ikke mange går videre på master, så bachelor er den eneste utdanningen mange her tar, og markedet i London er også hardt og konkurransen etter graduation er høy, så nivået er høyt. En liten svakhet jeg tok med meg fra KMD, er et mindre fokus på resultat, og dette er noe som er vektlagt her. Men mer i den forstand at en god prosess leder til et godt resultat, og de ønsker masse research og dokumentasjon til prosessen/resultatet ditt. I allefall de veilederne jeg hadde. Jeg følte at veilederne mine var strenge, men realistiske. Og ikke minst var de veldig kritiske og konstruktive, noe jeg ikke er vant til fra KMD. Dette er noe jeg skulle ønske veilederne på KMD også var. Jeg har fått en helt ny forståelse for min egen praksis, og også befunnet meg i et miljø med studenter som gjør mye av det samme som meg, og går dypt inn i prosjektene og nisjene sine. Noe som kjennetegner denne utdanningsinstitusjonen er at design er et fag som skal redde verden, og et stort fokus på design som et fag for sosial forandring.
I London er det en stor trykk-kultur, og det er mye fokus på håndtverk, tradisjon, detaljer og mer konseptuelle ideer. Jeg har definitivt vokst masse som designer dette semesteret, og du har tilgang til helt fantastisk dyktige mennesker, gode ressurser, og ikke minst et fantastisk bibliotek. Som UAL student har du også tilgang til alle bibliotekressursene, og byggene (forutenom verkstedene) til de andre fakultetene/kunstskolene, som f.eks Central Saint Martins, London College of Communication, og London College of Fashion. Noe du også kommer til å merke er at alle skolene har en ulik vibe, og ulike interesseområder innenfor kunst/design de jobber med.
Jeg ønsker også å nevne at det er superenkelt å få tilgang til verkstedene her!
Og vil gi en stor shoutout til letterpress-verkstedet, som er helt fantastisk. Og makerspace, som er et gratis studio for på studieprogrammet med bl.a. gratis risoprint, en grafittispray-printer, silketrykk, 3D-printer og maclab tilgjengelig for alle grafisk design studentene. (Alle studieprogram har et eget makerspace)
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet, og London var helt sykt i seg selv. London er jo Europas kreative hovedstad, og det merkes så sykt. Her finner du alle slags mulige rare og gøye butikker, eventer, og happenings. Dette er virkelig «byen for alle», hvis du finner interessene dine og bevisst oppsøker dem. Dette er byen for å pleie nisjene dine.
Camberwell er lokalisert «utenfor» sentrumskjernen ifølge mange Londonere, men er dønn bare 20-60 minutt unna sentrum (avhengig av trafikk/transportmiddel). Jeg var personlig stor tilhenger av buss, for du ser mer av byen da, og det var billigere, og jeg generelt sett foretrekker litt lengre bussturer enn er en superkort reise, men det er bare preferanser.
Campus ligger i mellom Peckham/Camberwell som er et område mest bestående av british-africans, og skeive/kreative miljø. Jeg har lest at enkelte finner dette som et skummelt område å bo i, og jeg kan forstå dette sammenliknet med Bergen, men det er ikke et område «så» annerledes en flere av områdene i Oslo Øst.
London i seg selv er massivt, og hvis du vil bo på et «finere» strøk, kan jeg anbefale f.eks. Kensington/Chelsea som er 15-30 min unna campus med kollektivt.
Et av områdene i London jeg elsket var Shoreditch. Forutenom det anbefaler jeg å også sjekke ut Kings cross, og Camden for å nevne noen. Brixton er også nice å sjekke ut for opplevelsens skyld, jeg fikk meg noen svenske kunst-venner som bodde der og elsket det. (Til tross for imaget om høy kriminalitet)
London er en stor by, og du kommer nok ikke til å føle at du har sett alt selv etter å ha bodd der, men det er en fin «innføring», og sykt inspirerende å bli kjent med det kreative miljøet der.
Bustad
Jeg valgte å leie privat (via Spareroom) i en flat på Camberwell, og jeg trivdes ekstremt godt med det. Jeg bodde med 8 andre, og betalte 1050gbp (14,5k), med alt inkludert (internett, strøm, vann og vaskehjelp). I retrospekt kunne jeg ha funnet noe billigere, i prisklassen 700-1000, men studentboligen jeg fikk tilbud om var på 1232gbp (17k) noe som egentlig var uaktuelt. Leiemarkedet i London er tøft, og krigen for de billigere leilighetene er stor, og når du ikke kan dra på visning tar du det du får. I tillegg til at leiemarkedet her også er preget av mye svindel. Jeg var på digital visning på en flat 5 min å gå fra campus, så tenkte det var greit. Alt i alt er jeg veldig glad for at jeg gjorde som jeg gjorde. En stor grunn til at jeg også valgte å bo der var fordi det bodde en norsk person der fra før av, og 2 pakistanere (en av dem gikk på samme universitet som meg), så det føltes ut som en match made in heaven, i tillegg til at utleier var veldig hyggelig og det virket som at han hadde godt forhold til leietakerne sine. Jeg bodde i et veldig fint kollektiv! Med veldig mange fine mennesker fra forskjellige kulturer og steder, i tillegg til de nevnt ovenfor, og vi ble en god vennegjeng som hadde mye vekst sammen. En ting som er litt morsomt er at en fellesnevner for alle som bor i London er at typ «alle er fattige», fordi London er en ekstremt dyr by å bo i. Men så det er sagt, så er utveksling en av de beste mulighetene til å «etablere» seg i landet, og spesielt etter vanskelighetene med Brexit. Enten det eller en master, men en master i England er unødvendig dyrt nå etter Brexit, ettersom vi må betale international fees.
Sosialt miljø
Å få seg venner tar alltid tid, og når du såvidt også er på skolen er det enda litt vanskeligere. På starten av utvekslingsoppholdet møtte vi alle erasmus-studentene, og der fant jeg ganske mange jeg vibet med. Jeg og hun andre erasmus-studenten på grafisk design endte opp med å bare henge med hverandre igjennom hele semesteret, også ble vi etterhvert en vennegjeng bestående av de andre utvekslingselevene i klassen også, som kom fra Amerika og Asia.
Dette er en veldig internasjonal skole! Og 50% av studentmassen er internasjonale, så alle er veldig vennlige og imøtekommende. Utifra det jeg har hørt så er det veldig godt miljø, og litt «familiestemning» på Camberwell og Chelsea. Mtp at det første emnet var veldig overpopulert slet jeg veldig med å få kontroll på alle menneskene, og slet også mellom å skille mellom 2. og 3. klasse, internasjonale studenter, «singapore-studenter» og andre utvekslingsstudenter.
Ettersom vi såvidt også så hverandre grunnet undervisning kun var fra 13-15, 2 dager i uka, var det også veldig vanskelig å få oversikt over folk. I emnet mitt var det en overvekt av 3. klassinger, og det var faktisk bare meg, en utvekslingselev fra USA, og en internasjonal elev/ordinær student fra Sverige fra 2. året. Så jeg ble ikke kjent med så mange andre enn disse to i min egen «klasse», men ble kjent med flere fra 3. året, men de var også veldig stresset over avgangsprosjektet deres, ettersom de måtte jobbe med det parallelt med dette emnet. I etterkant fikk jeg høre at emnet mitt var et av de minst sosiale også, men rent faglig vokste jeg massivt dette emnet. You win some, you lose some.
I andre emne når Singapore studentene hadde dratt, og vi kun var 2. klasse var det mye lettere å få oversikt, og mye lettere å også bli kjent med folk, ettersom at vi hadde ulike gruppe-feedbacks osv. Utvekslingen er kort, så hvis jeg skal anbefale kommende studenter noe, så er det å bare gripe muligheten, ikke være redd for å starte en samtale med noen, og bare være seg selv. Dette er en skole med mye forskjellige mennesker, så snakk med de du har lyst til å bli kjent med!
Anbefaler også å gripe muligheten og reise litt rundt i resten av verden også, fordi flybilletter her er billige!! Kan anbefale destinasjoner som for eksempel Marokko, Hellas, og Sveits.
2022
Høst 2021 - BA kunst
20.09.2021 - 04.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Finn sted å bo i god tid
Undervisningsformer
For det meste studio basert, lite praktisk undervisning også lite tilgang til studioer
Vurdering av emnetilbodet
Dårlig og obligatorisk
Fagleg utbyte og språk
Godt utbytte
Universitetsområdet og byen
Flott område, sentrumsnært i spennende by
Bustad
Kunne vært bedre, billig men i dårlig stand
Sosialt miljø
Mest utenfor skolesammenheng
Høst 2021 - BA design - møbel- og romdesign/interiørarkitektur
20.09.2021 - 04.02.2022Førebuingar/praktiske tips
Følg nøye med på eposter i forkant av utvekslingen. Det er mye "papirarbeid" som må være på plass.
Begynn å lete etter bolig tidlig. Jeg reiste til London uten noe sted å bo og bodde flere dager på hotell først, noe som gikk helt fint men litt ekstra stress.
Undervisningsformer
Undervisning både digitalt og på universitetet. En del selvstendig jobbing på UAL, men ukentlige møter med lærere hvor man får tilbakemelding på arbeidet så langt. Godt arbeidsmiljø i klassen, og følte alltid at jeg kunne dra inn på campus og jobbe sammen med andre.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg gjennomførte Unit 5 og Unit 6 på interior and spatial design Camberwell College of Arts. Syntes emnene var spennende og lærerike, og syntes de har stor relevanse for resten av bacheloren min.
Fagleg utbyte og språk
Jeg valgte å dra til England fordi jeg har hørt om flere tidligere som har fått problemer på utveksling pga språk. Jeg er helt normalt god i engelsk og hadde ingen problemer med språket her. En stor del av klassen var internasjonale studenter og dette gjorde at flere hadde forståelse dersom det gikk litt treigt med engelsken noen dager, haha!
Universitetsområdet og byen
Det er en drøm å bo i London! Byen er gigantisk og det er utrolig mye å finne på, her kjeder man seg aldri. Folk er generelt utadvendte og hyggelige.
Universiteter ligger i Camberwell, sør i London. Ikke det "tryggeste" området, men jeg hadde ingen skumle opplevelser her. Vil kanskje anbefale å forsøke å finne seg bolig nærmere sentrum, men det er ikke krise hvis ikke.
Bustad
Som nevnt ovenfor ville jeg kanskje prøvd å finne bolig nærmere sentrum av London. Jeg bodde på Herne Hill, for å være i nærheten av skolen, og akkurat dette var veldig fint område, men om jeg skulle dratt hit igjen ville jeg kanskje valgt annerledes. Jeg vil anbefale sterkt å fysisk dra på visning før man tar en leilighet. Det er dyrt å bo i london og standarden på leilighetene er generelt lav, og har hørt at det er en del svindel knyttet til utleie her.
Sosialt miljø
Det sosiale er det beste med utveksling. Jeg ble introdusert til de andre utvekslingsstudentene første dagen på universitetet, og fant med en gang folk jeg gikk overens med. Senere møtte vi også resten av klassen og folk er kjempehyggelige. Husk at du ikke er alene om å ikke kjenne noen i ett nytt land, og tør å snakke med folk så er det absolutt ingen problemer med å treffe folk.
2019
Høst 2018 - BA kunst
24.09.2018 - 28.01.2019Førebuingar/praktiske tips
Husk adapter. Og ikke pakk for mye, de har det aller meste der du kommer!
Undervisningsformer
Vil ikke si det har vært noen store forskjeller fra å studere hjemme, men vi har hatt flere ulike typer veiledninger, og det har vært utrolig fint. For eksempel to studenter og en professor, hvor student nr 2 er forventet å bidra i å veilede student nr 1 og motsatt.
Vurdering av emnetilbodet
Litt mer strukturert i valg av emnetilbud, i forhold til KMD. Et sett av fire teori-kurs, hvor man velger ett, samt en del mindre kurs som kun har vært tilbud til maleri-studentene. Det har fungert bra, når jeg uansett har vært innstilt på å holde meg innenfor maleri-feltet for dette oppholdet. Men for hele bacheloren min er jeg dermed glad for at det er hakket mer flytende på tvers av medium i Bergen, da jeg også ser fram til å gå inn i andre medium igjen etter utvekslingen.
Fagleg utbyte og språk
Nå er ikke engelsk et problem fra før, men det er utrolig godt når det flyter så godt som det gjør etter et par måneder her. Merker at uttalen min enda flakser litt, avhengig om jeg prater med andre utvekslingsstudenter, amerikanere og britene selv. Men finner mer og mer min egen sving på, og mer og mer egen identitet i språket.
Universitetsområdet og byen
Det er dyrt i London, og jeg bor et stykke utenfor. Samtidig er også universitetet mitt sør for sentrumsområdene. Så i travle hverdags-dager kan jeg nesten glemme at jeg bor i denne fantastiske byen. Men så finner jeg på noe i Central, og blir påminnet det igjen. Forelsker meg mer og mer i alt denne byen har å by på, og har definitivt fått sett en ny side av London ved å bo her, i motsetning til å bare besøke byen.
Bustad
Jeg endte opp i et airbnb-kollektiv, med 35-50 min buss til universitetet. Det var godt å slippe å dra på visninger da jeg flyttet hit, men nå som jeg har venner her, savner jeg å kunne invitere folk hjem på middag og slikt. Ellers er bo-opplevelsen god, med unntak av at det er litt kaldt av og til.
Sosialt miljø
Jeg har definitivt hengt mest med utvekslingsstudenter. Den første uka med bli-kjent-aktiviteter med dem var utrolig verdifull i å bygge det som endte med å bli nettverket mitt her. Fint å få venner som deler opplevelsene av å være i en ny by. Først nå nylig begynner jeg å komme litt inn i klassemiljøet mitt på universitetet, og jeg håper å komme nærmere noen av de, sånn at jeg også har et britisk miljø å potensielt finne tilbake til om jeg ender med å flytte hit eller ta master her senere.
2018
Høst 2017 - BA kunst
25.09.2017 - 09.02.2018Førebuingar/praktiske tips
Som student på Camberwell kan du ta del av föreläsningar mm. även på de andra skolorna som tillhör UAL.
Undervisningsformer
Både praktiskt och teoretiskt och med mycket öppna föreläsningar och konstnärssamtal. Eget arbete följt av professorssamtal ungefär varannan vecka.
Vurdering av emnetilbodet
Fasta kurser men med möjlighet att välja teman efter eget intresse.
Fagleg utbyte og språk
Alla talar engelska men mycket internationella studenter.
Universitetsområdet og byen
Camberwell, södra London
Bustad
Rum i kollektiv
Sosialt miljø
Positiv och social miljö både i och utanför universitetet.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.arts.ac.uk/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8079
- FagnavnKunst og design