Hjem
Velg språk!
Rekruttering ved Institutt for fremmedspråk

Språk åpner dører

Institutt for fremmedspråk satser høyt på rekruttering til språkfagene.

Japanske stråhatter
Foto/ill.:
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hovedinnhold

De siste ti årene har både nasjonale og internasjonale undersøkelser vist en tilbakegang i interessen for språkfag, og dette er en trend som er tydelig helt fra ungdomsskole til universitetsnivå. Også ved Institutt for fremmedspråk har vi merket nedgangen: Antall studiepoeng er redusert med over en tredjedel fra 2003 til 2010. Dette er en av grunnene til at vi det siste året har satt spesielt fokus på rekruttering.

 

Vise verdien av språkkunnskaper

Målet er å få flere ungdommer til å velge språk ved å vise verdien av språk-, land-, litteratur- og kulturkunnskap, koblet med internasjonalisering og informasjon om de mange yrkesmulighetene man har med fremmedspråk i bagasjen. Vi vil jobbe mer målrettet ut mot elever og fremmedspråklærere i den videregående skolen.

 

Instituttet har fått PEK-støtte (Program for evaluering og kvalitetsutvikling) for å utarbeide  ulike tiltak for å rekruttere flere studenter til språkfagene. Støtten har blant annet gått til en informasjonsfilm om språkstudier ved instituttet. Vi planlegger flere større arrangement i høst, både for elever og for språklærere/rådgivere i den videregående skolen. I tillegg kommer vi til å reise ut til skoler for å informere om studieprogrammene våre.

 

Arrangement

På den europeiske språkdagen 26. september ønsker vi å gi elever en smakebit på livet som student, og mulighet for å lære mer om de ulike språkfagene ved UiB. Elevene får blant annet foredrag fra tidligere studenter, en miniforelesning i Latinamerikastudier, og de får prøve å løse ulike språknøtter i mindre grupper.

 

Den 4. november inviterer vi språklærere til fagdag, et samarbeid med fagutvalget for fremmedspråk i Hordaland fylkeskommune. Da håper vi at alle fag stiller med fagfolk for å informere og inspirere fra sine fag, i tillegg vil vi presentere enkelte forskningsprosjekt ved instituttet og det blir forelesninger for faglig påfyll.