Hjem

Arboretet og Botanisk hage, Milde

BOTANISK HAGE

Hva er te?

Te er den nest mest populære drikken i verden etter vann, og lages av blader fra den eviggrønne sub-tropiske busken Camellia sinensis.

te-oversikt.jpg

Te plantasje

Ulike typer te er fra samme plante, men har gjennomgått ulik behandling. Te fra Camellia sinensis er å regne som “ekte te”. Drikker som er laget på andre planter eller blomster enn Camellia sinensis, bla. urter og rooibos, er strengt tatt ikke te.

Camellia sinensis er en eviggrønn busk i slekt med kamelia og perikum. Bladene som brukes til te er blankt grønne, med hårete underside. De har små hvite duftende blomster med mange gule støvbærere, og frukten er en kapsel med store frø. Ulike typer te lages av ulik behandling av te-busken:

HVIT TE
Ubehandlede blader.
Knopper og unge blader plukkes og soltørkes. Teen er svakt grønn eller gul, med fin aroma og lite koffein.

GRØNN TE
Blader plukkes, tørkes og rulles. For å tørke bladene uten at de oksideres, tilsettes varme samtidig som de rulles. Teen er grønn eller gul, og har en aromatisk “grønn” smak.

SVART TE
Bladene er helt oksidert, deretter tørket i ovner. Teen er mørkebrun til dypt rød og smaker kraftig og fyldig.

OOLONG TE
En mellomting mellom grønn og sort te. Tebladene er delvis oksidert, deretter varmes teen for å stoppe oksideringen. Dette gjentas. Teen har en dyp og kompleks aroma.

PU-ERH TE
Fremstilles som grønn te, men etter den er ferdig blir den fermentert i store “kaker” i mange år. Teen er kraftig med et “jordpreg” og søtlig ettersmak.

 

JAPANSK TE SEREMONI
Te er kjent tilbake til 800-tallet i Japan i forbindelse med meditasjon. En japansk te-seremoni er en kunst i tålmodighet, hvor belønningen er en indre ro. Målet er å heve den hverdagslige te-drikkingen til noe ekstraordinært. Basert på forskrifter fra Zen Buddhisme, skal alle te-seremonier gjennomføres i et spesielt rom, med en passende atmosfære. Dette rommet etterligner et rom i Zen templene hvor prestene og munkene tilbrakte deres lille fritid. Harmoni og respekt er nøkkelord for seremonien. 
Hvis man snur en kopp på hode og ser på designersignaturen og priser den, viser man gode manerer. Konversasjonen er stille og kun om det pene utstyret, og muligens om blomstene i rommet. Verten rydder opp, og gjestene takker og forlater rommet med ansiktet mot verten.