Hjem
Institutt for fysikk og teknologi

Van de Graaff generatoren: et miniatyr kjernefysisk laboratorium

I begynnelsen var forskningen ved Fysisk instituttet i stor grad konsentrert rundt van de Graaff generatoren. Dette er en partikkelakselerator, den andre som ble bygget i Bergen. Van de Graaff-generatoren ble utviklet av den amerikanske fysikeren Robert Van de Graaff (1901–1967). Generatoren gjør det mulig å eksperimentere med høyspenning ved hjelp av forholdsvis lav elektrisk strøm.

Eneste av sitt slag

Produsent:
Frode Ims

Hovedinnhold

Institutt for fysikk og teknologi (IFT) sin generator er den eneste frittstående maskin i sitt slag i verden og huses i et spesialbygget tårn med metal kuppel. Da den først ble installert tidlig på 50-tallet var den den kraftigste generatoren i Europa med 1-million volts spenning. Generatoren ble brukt til forskning på Universitet og en lignende generator ble brukt til kreftterapi på Haukeland inntil 1971. Når Van der Graaff-en er i bruk, produserer den skadelig nøytron stråling. Derfor står man bak en beskyttende mur av parafinblokker når generatoren er slått på.

85-år gamle Arvid Erdal, som jobbet i mange år som kjernefysikker på IFT, kommer jevnlig innom til tross for at han pensjonerte seg for 18 år siden. I tillegg til å jobbe som foreleser og sensor, har Erdal et stort oppdrag: han passer på at Van de Graaff-generatoren fungerer som den skal. Han er den eneste gjenlevende på IFT som vet hvordan det gjøres.

I dag brukes generatoren kun i undervisningssammeneng. Van der Graaff-en har stor vitenskapelig og historisk verdi for UiB og er fredet men dens fremtid er svært usikker.