Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Smertebehandling for sykehjemspasienter med demens

Reidun K.N.M. Sandvik disputerer 12.01.2017 med sin avhandling: "Behandling av smerte og belastende symptomer hos sykehjemspasienter".

Hovedinnhold

Personer med demens har like ofte smertefulle sykdommer som dem uten demens, men har i mindre grad muligheten for å utrykke egne behov ved smerte, depresjon og angst. Sandvik har undersøkt om smertemedisin kan bedre livet til personer med demens og uro, og undersøkt hvordan pasienter har det i siste fase av livet på norske sykehjem.

Sandvik finner at individuell behandling med smertemedisiner reduserer smerteintensiteten hos personer med demens. Behandling med paracetamol bedrer funksjon i daglige aktiviteter som toalettbesøk eller i forflytning for personer med demens, mens dette ikke var vist for behandlingsgruppen som helhet. Ettersom avhandlingen avdekker at personer med demens har effekt av smertebehandling og at denne er trygg å bruke, er det viktig at også personer med demens får behandlet sine smerter. Sandvik finner at personer med demens var underbehandlet i forhold til personer uten demens i årene 2000 til 2009, mens i 2011 er smertestillende likt foreskrevet til personer med og uten demens. Sandvik avdekker at foreskrivingen av smertemedisin til sykehjemspasienter økte med 65 % i løpet av 11 år. Sterke opioider som morfin viste nesten en ni-dobling. Dette er første gang vi har tall for foreskriving av smertemedisin til sykehjemspasienter med og uten demens i Norge.

Et annet viktig funn i avhandlingen er at tidspunktet hvor døden nærmet seg er vanskelig å estimere for helsepersonellet. Avhandlingen viser derfor at tilrettelegging av omsorg og behandling i livets slutt kan være utfordrende på sykehjem. Det var nesten 40 % som ikke ble vurdert som døende når døden inntraff. Dette kan ha hatt betydning for vurdering av symptomer og behandling. Resultatene viser at symptomer fra pusten som åndenød økte, mens smerte og andre belastende symptomer sank mot slutten av livet. Selv om behandlingen økte i slutten av livet døde mange med høy symptombelastning.

Sandviks avhandling avdekker et behov for retningslinjer, undervisning og veiledning til helsepersonell omkring behandling av sykehjemspasienter med og uten demens.

Personalia

Reidun K.N.M. Sandvik har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen og mastergrad i «Pain Management» fra Cardiff University. Siden 2012 har hun vært ansatt som stipendiat på Alderspsykiatrisk forskningssenter, Sykehuset Innlandet og er tilknyttet Senter for alders- og sykehjemsmedisin, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.