Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Klumpfotbehandling i Norge

Christian Sætersdal disputerer fredag 9. juni 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Clubfoot treatment in Norway. Introduction of the Ponseti method has improved the outcome.”

Hovedinnhold

Klumpfot er en medfødt lidelse med feilstilling i en eller begge føtter. Tilstanden finner en vanligvis hos barn som ellers er friske. Behandlingen har endret seg opp gjennom tidene. Inntil begynnelsen av 2000-tallet ble de fleste barn operert for å få korrigert feilstillingen. Rundt 2003 ble en ny ikke-operativ metode (Ponseti metode) innført ved flere sykehus i Norge. Målet med doktorgradsarbeidet har vært å evaluere resultatene av denne nye behandlingsmetoden og sammenligne med resultatene før 2003.

Pasienter født med klumpfot i 2004-2006 og som har blitt behandlet med Ponseti-metoden ved 8 sykehus i Norge, har blitt fulgt opp i 10 år. Christian Sætersdal undersøkte alle disse barna i 2009 og 2014, og resultatene ble sammenlignet med en kontrollgruppe født i 2000-2002 som hadde fått tidligere, tradisjonell behandling. 

Avhandlingen består av 3 artikler:

Den første artikkelen beskriver resultatene etter Ponseti-behandling ved 2-5 års alder. Resultatene var da gode med myke og bevegelige føtter med lite feilstilling. Kun 3 % av føttene hadde tilbakefall som krevde større kirurgi.

I den andre artikkelen ble de samme pasientene undersøkt ved 8-11 års alder, og sammenlignet med kontrollgruppen undersøkt ved tilsvarende alder. Resultatene var bedre for Ponseti-behandlede føtter. Barn som var behandlet med Ponseti-metoden hadde bedre funksjon, mindre smerte og foreldrene var mer fornøyd med barnas føtter sammenlignet med barn som var behandlet med den tidligere metoden. 

For å forhindre tilbakefall av feilstillingen bruker pasientene en nattskinne de 4 første leveårene. Standardskinnen ved Ponsetibehandling er to sko forbundet med et stag som låser føttene i en utadrotert stilling. Noen få sykehus i Norge har brukt en alternativ, ensidig skinne der beina kan beveges fritt i forhold til hverandre. I artikkel 3 sammenlignet vi disse to ulike skinnetypene. Standardskinnen med to sko gav bedre resultater.

Personalia
Christian Sætersdal (f. 1966) er fra Bergen og studerte medisin ved Universitetet i Oslo og Bergen. Han er seksjonsoverlege ved Barneortopedisk seksjon, Ortopedisk klinikk, Haukeland Universitetssjukehus. Doktorgradsarbeidet utgår fra Klinisk institutt 1, Det medisinsk-odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen. Professor Lars B. Engesæter og avdelingsoverlege Jonas M. Fevang har vært veiledere under arbeidet. Wimoh AS har gitt finansiell støtte til prosjektet i deler av 2015 og 2016.