Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Tyskland 1914 – 1916

Rolf Harald Stensland disputerer fredag 5. juni 2015 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Forsyningssituasjon og krigsprioriteringer. Tyskland 1914-1916».

Hovedinnhold

Avhandlingen undersøker tyske forsyningsmessige vilkår for å forstå utvalgte krigsprioriteringer. Tilgang på nitrogen og svovel med råstoffer var uunnværlig for produksjon av salpetersyre og svovelsyre til ammunisjon og andre viktige samfunnsbehov, som kunstgjødsel. Avhandlingen belyser hvordan Tyskland dekket slike behov de to første krigsårene. Sentralt står praktiske tiltak og resultater i militær og privat sektor. Det er lagt vekt på hva som muliggjorde en økende ammunisjonsproduksjon. Undersøkelsen viser hvordan Tyskland praktiserte rasjonering av kjemikalier i privat sektor. I militær sektor slet landet med en anstrengt forsyningssituasjon. Hovedsynspunktet er at forsyningssituasjonen bør tillegges vekt for å forstå krigsprioriteringene. Forsyningsberedskapen ved krigsutbruddet tilsier at den har forårsaket beslutningsusikkerhet, samtidig som den motiverte iverksettelsen av en operasjonsplan som snart viste seg mislykket.

Tyskland befant seg etter dette i et ressurskrevende tofronts-dilemma. Stillingskrigen i vest ga mulighet for ammunisjonsbesparelse og restituerende forsyningstiltak, og tillot en bevegelig krigføring på Østfronten. Tofrontskrigens forsyningsproblem motiverte ønsket om en separatfred med Russland. Den militære svekkelsen av Russland i 1915 med etterfølgende redusert ammunisjonsforbruk, ga forutsetning for en ny offensiv i vest fra nyåret 1916. Offensiven ved Verdun innebar over tid risiko for ammunisjonsmangel som følge av artilleriets forbruk. Overkommandoen måtte derfor akseptere et begrenset territorielt resultat og var innstilt på en fleksibel militær tilpasning. Hovedhensikten har vært en svekkelse av Frankrike som kunne avstedkomme fred. Offensiven måtte avbrytes fra sommeren 1916 på grunn av mangel på ammunisjon, og behovet for defensiv sikring av utsatte frontavsnitt.

Personalia:

Rolf Harald Stensland (f. 1948) er cand.philol. med fagene tysk, fransk og historie. Han underviser i historie ved Universitetet i Nordland, overveiende innen førindustriell tid. Stensland har publisert arbeider nasjonalt og internasjonalt innen eldre og nyere historie, herunder tysk historie under 1. verdenskrig og forholdet mellom Tyskland og Skandinavia under krigen, med vekt på tyske forsyningsbehov.