Hjem
Universitetsdirektørens kontor
Holbergprisen

Holberguken 2024 (Foreløpig program)

Bli med på feiringen av fremragende forskning innen samfunnsfagene, humaniora, juss og teologi under Holberguken, som neste år vil foregå i tidsrommet 4.– 7. juni i Bergen og Oslo.

Portrett av Holbergprisvinner Achille Mbembe (t.v.), og Nils Klim-prisvinner Siddharth Sareen (t.h.).
Holbergprisvinner Achille Mbembe (t.v.), og Nils Klim-prisvinner Siddharth Sareen (t.h.). Foto: Chanté Schatz, University of the Witwatersrand / Trygve Tollefsen, Akademiet for yngre forskere.
Foto/ill.:
Holbergprisvinner Achille Mbembe (t.v.), og Nils Klim-prisvinner Siddharth Sareen (t.h.). Foto: Chanté Schatz, University of the Witwatersrand / Trygve Tollefsen, Akademiet for yngre forskere.

Hovedinnhold

Holberguken arrangeres hvert år i begynnelsen av juni. Her feires årets Holbergprisvinner og Nils Klim-prisvinner, samt vinnerne av Holbergprisen i skolen. Under Holberguken kan du høre både prisvinnerne og andre prominente gjester i en rekke foredrag, panelsamtaler og andre fagarrangementer. 

Under kan du se det foreløpige programmet for Holberguken 2024. Programmet oppdateres fortløpende med informasjon om tema, deltakere, innhold og strømmelenker, etterhvert som detaljene faller på plass. 

I tillegg til det åpne programmet, har vi lukkede arrangementer for inviterte gjester. Se oversikt lengre nede på siden. Alle arrangementer krever påmelding med mindre annet er oppgitt. 

 

Åpent program - Holberguken 2024

PROGRAM  DAG 1 — TIRSDAG 4. JUNI

Holbergsymposiet: "Democracy as a Community of Life"

Dato: Tirsdag 4. juni
Tid: 09:00 – 12:00
Sted: Universitetsaulaen, Bergen

Tre prominente forskere inviteres til å holde foredrag under symposiet, som holdes til ære for årets Holbergprisvinner, Achille Mbembe. Etter foredragene følger paneldiskusjon med åpning for Q&A og avsluttende kommentarer.

Nils Klim-forelesningen: "Reflect and Act: Energy, Social Science and Impact!"

Dato: Tirsdag 4. juni
Tid: 13:00 – 15:00
Sted: Universitetsaulaen, Bergen

Fagseminar med innlegg fra årets Nils Klim-prisvinner Siddharth Sareen og inviterte gjester. Etter foredragene blir det en paneldiskusjon og avsluttende kommentarer fra prisvinneren. Det vil også være anledning for publikum til å stille spørsmål til panelet. 

Holbergaften på Litteraturhuset

Dato: Tirsdag 4. juni
Tid: 18:00–19:15
Sted: Litteraturhuset i Bergen

Under Holbergaften møtes årets Holbergprisvinner Achille Mbembe og årets Nils Klim-prisvinner Siddharth Sareen til en samtale på Litteraturhuset i Bergen om sin bakgrunn og forskning. Arrangementet er åpent for alle interesserte.

PROGRAM DAG 2 — ONSDAG 5. JUNI

Mesterklasse med Holbergprisvinneren: "Thoughts on the Planetary"

Dato: Onsdag 5. juni
Tid: 10:00 – 12:00
Sted: Universitetsaulaen, Bergen

Til Holberguken inviterer vi fem nordiske ph.d.-kandidater til Bergen for å møte årets Holbergprisvinner Achille Mbembe i en eksklusiv mesterklasse. Hver av deltakerne blir bedt om å holde en kort presentasjon. Presentasjonene etterfølges av en åpen diskusjon og Q&A med publikum.

Holbergforelesningen

Dato: Onsdag 5. juni 
Tid: 14:00 – 15:00
Sted: Universitetsaulaen, Bergen

Forelesning ved årets Holbergprisvinner, Achille Mbembe.

PROGRAM DAG 3 — TORSDAG 6. JUNI

Prisutdeling for Holbergprisen i skolen

Dato: Torsdag 6. juni
Tid: 10:00 – 11:00
Sted: Bergen Katedralskole

20 videregående skoler og omkring 1000 elever fra hele Norge deltar i den nasjonale forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen. Under prisutdelingen vil kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun annonsere første-, andre- og tredjepris til vinnerne av årets elevkonkurranse, samt årets lærerpris til en lærer som har utmerket seg som en positiv ressurs for sine elever i arbeidet med prosjektene. Prisutdelingen er åpen for alle. 

Prisutdeling for Holbergprisen og Nils Klim-prisen

Dato: Torsdag 6. juni
Tid: 14:00–15:00
Sted: Universitetsaulaen, Bergen

Den offisielle prisutdelingsseremonien for Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Det vil bli en kort mottagelse like etter prisutdelingen. Arrangementet krever påmelding, og det strømmes direkte.

PROGRAM DAG 4 — FREDAG 7. JUNI

The Holberg Laureate LIVE (Oslo): Apartheid after South Africa

Dato: Fredag, 7. juni
Tid: 18:00–19:15
Sted: Litteraturhuset i Oslo

Holbergprisvinner Achille Mbembe i samtale med fagfelle. 

 

Lukket program - Holberguken 2024

(KUN FOR INVITERTE GJESTER)

Holbergprisen har gleden av å presentere et rikholdig tilleggsprogram for våre tilreisende og andre spesielt inviterte gjester. 

Vennligst meld deg på via lenken i din personlige invitasjon (epost sendt fra Holbergprisen / The Holberg Prize). Vennligst legg merke til at invitasjon til regjeringsbanketten blir sendt separat. 

Dersom du ikke har mottatt en personlig invitasjon, eller savner noen av valgene i påmeldingsskjemaet, ta kontakt med Holbergprisens sekretariat på info@holbergprisen.no, så vil vi kunne legge deg til ved kapasitet.

 

Historisk byvandring 

Dato: Mandag 3. juni
Tid: 14:00 – 16:00
Sted: Oppmøte ved Fløibanen, Vertelidsallmenningen 23A

Holbergprisen inviterer til en byvandring i Bergen sentrum med Morten Hammerborg, forfatter og professor i historie. Ta på deg gode sko og kle deg etter været.

Den historiske byvandringen starter ved Fløibanens nedre stasjon hvor gjestene tas med videre opp til Skansen med utsyn over Bergens historiske sentrum. Deretter går turen gjennom sjarmerende smitt og smau, passerer Latinerskolen, svinger innom Lepramuseet, før Hammerborg tar oss opp til Christiestøtten og avslutter på Fastings Minde.

Kun for inviterte gjester. 

 

Holbergstyrets hagefest 

Dato: Mandag 3. juni
Tid: 16:15 – 17:45
Sted: Fastings Minde, Haakon Sheteligs plass 11

Holbergstyret inviterer til hagefest ved Holbergprisens lokaler på Fastings Minde. Det blir servert mat fra grillen og god drikke. 

Kun for inviterte gjester.  

 

Konsert: I Nonos fotspor – Luigi Nono 100

Dato: Mandag 3. juni
Tid: 18:00 – 19:00
Sted: Universitetsaulaen i Bergen

Holbergprisen har gleden av å invitere våre gjester til konsert i samarbeid med Festspillene i Bergen og Griegakademiet ved Universitetet i Bergen. Den italienske komponisten Luigi Nono (1924–1990) blir anerkjent som en av det forrige århundrets mest sentrale komponister innen samtidsmusikken. I anledning hans hundreårsjubileum feirer Festspillene og Griegakademiet med en konsert der musikere fra kammerensemblet Cikada, SWR Experimentalstudio, tubaisten Max Murray og mezzosopranen Zsuza Zseni fra vokalensemblet Tabula Rasa fremfører et utvalg av verkene hans. Dirigent er Dániel Péter Biró, professor i komposisjon ved Griegakademiet. 

Vennligst merk at vi har et begrenset antall billetter til våre inviterte gjester, men konserten er også en del av Festspillene i Bergen, og det er mulig å kjøpe billetter dersom du ikke får plass på Holbergprisens gjesteliste.  Mer informasjon om billettsalg på nettsidene til Festspillene i Bergen

 

Middag på Litteraturhuset i Bergen 

Dato: Tirsdag 4. juni
Tid: 19:30 
Sted: Litteraturhuset i Bergen

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, er vertskap for en middag for Holbergprisen i Fossestova på Litteraturhuset i Bergen. Samtidig vil deltakere fra Holbergprisen i skolen møtes til en uformell middag i Colonialen på Litteraturhuset med inviterte gjester. 

Kun for inviterte gjester.

 

Fagdag for Holbergprisen i skolen

Dato: Onsdag 5. juni
Tid: 09:00 – 14:00
Sted: Tårnsalen, Universitetsmuseet i Bergen - Naturhistorie

Holbergprisen i skolen arrangerer et lukket fagseminar med innlegg og samtaler rundt prosjektene fra årets tre finalister i Holbergprisen i skolen og årets lærerprisvinner. Til stede er også elevenes lærere og forskerkontakter. Det er også tradisjon for at Nils Klim-prisvinneren besøker seminaret for en samtale med elevene om forskningsarbeid. 

Kun for inviterte gjester. 

 

Omvisning på Universitetsmuseet i Bergen

Dato: Onsdag 5. juni 
Tid: 12:45 – 13:45
Sted: Universitetsmuseet i Bergen

Vi organiserer en omvisning på Universitetsmuseet for gjester under Holberguken. Vis frem deltagerskiltet ditt ved inngangen for gratis inngang. 

Kun for inviterte gjester. 

 

Festmiddag for Holbergprisen i skolen

Dato: Onsdag 5. juni 
Tid: 18:00
Sted: Grand selskapslokaler

Bergen kommune er vertskap for festmiddagen der finalistene i Holbergprisen i skolen presenterer sine prosjekter. 

Kun for inviterte gjester. 

 

Regjeringsbanketten i Håkonshallen

Dato: Torsdag 6. juni
Tid: 18:15–22:30
Sted: Håkonshallen, Bergen

Den norske regjeringen, ved minister for forskning og høyere utdanning, Oddmund Hoel, inviterer til en høytidelig festmiddag til ære for årets Holbergprisvinner og Nils Klim-prisvinner.  Legg merke til at det sendes separat invitasjon til regjeringsbanketten.

Kun for inviterte gjester. 

 

_