Hjem
75 år med tanker
75 år med tanker

Åpent hus på Universitetsmuseet

Universitetet i Bergen fyller 75 år og du inviteres til Åpent hus på museet. Vi lover en begivenhetsrik dag for store og små med aktiviteter i Kunnskapslaboratoriet, konserter i Tårnsalen og foredrag i Aulaen.

En familie på fire vei inn på Universitetsmuseet. Oppe til høyre står det 75 år med tanker.
På Åpent hus på Universitetsmuseet blir det aktiviteter for store og små.
Foto/ill.:
Adnan Icagic

Hovedinnhold

Hver krik og krok av Universitetsmuseet er åpent når vi inviterer hele Bergens befolkning til 75-årsfeiring lørdag 30. oktober.

Du kan besøk dyrene og få med deg konserter i den praktfulle Tårnsalen. Vi viser frem unike godbiter fra samlingene, hentet frem spesielt for denne anledningen. Her vil du blant annet kunne få prøve deg på forgylling og andre konserveringsteknikker. I tillegg blir det premiere på utstillingene "Underverk av mangfald" og "Hører hjemme på museum?".

Vi inviterer til tankevekkende og lærerike foredrag med noen av våre fremste forskere i Universitetsaulaen. Hva skjedde da Armauer Hansen oppdaget leprabasillen, men ble fradømt sin stilling som lege?  Hva står på spill etter at Russland sommeren 2021 offentliggjorde en ny nasjonal sikkerhetsdoktrine? Er det store forskjeller mellom land når det gjelder barnevern og vurderinger av statens ansvar?

Dessuten vil den gamle elektriske sporveien gå mellom Bergens Tekniske museum og Universitetsmuseet. Trikkelinjen som for første gang ble åpnet i 1911, åpent opp på nytt igjen for nøyaktig en måned siden og det vil være halv pris på trikken denne dagen.

Aktiviteter i universitetsmuseet

  • Fra 10.30 Den gamle elektriske sporveien som går mellom Bergens Tekniske museum og Universitetsmuseet
  • 10–17 Gratis adgang til museets utstillinger. Både naturhistoriske og kulturhistoriske samlinger er åpen.
  • 10-17 Ny utstilling: Underverk av mangfald
  • 10-17 Ny utstilling: Hører hjemme på museum
  • 11–15 Godbiter fra samlingene: Universitetsmuseets naturhistoriske og kulturhistoriske forskere viser frem gjenstander og objekter og inviterer til diskusjon og læring.
  • 11–15 Tingens tilstand: Museets konservatorer demonstrerer teknikker og metoder som malerikonservering, konservering av arkeologiske gjenstander, rengjøring av geologiske samlinger, forgylling m.m.. Det blir quiz, rebus og publikum får teste ulike teknikker og metoder m.m.   

Les mer om aktivitetene i museet

Foredragsserie i universitetsaulaen

Hver hele time kan du få med deg et lærerikt foredrag i universitetsaulaen om ulike tema vi forsker på ved UiB. Foredragene varer i 20 minutt.

12.00

Lepraforskningen i Bergen på 1880-tallet: Nobelprisnivå med internasjonalt gjennombrudd, men med forbrytelse og straff 

Lepra var rundt 1850 et alvorlig helseproblem i Norge. Gjennom G. H. Armauer Hansens forskning ble leprabasillen oppdaget og erkjennelsen av at spedalskhet var en smittsom sykdom ble et faktum, men ikke uten kontrovers.

13.00

Kampen om fortiden: historiepolitikk og minnekultur i dagens Russland

I sommer fikk Russland en ny nasjonal sikkerhetsdoktrine, der «vern av den historiske sannheten» skal beskytte mot «vestliggjøring av kulturen». Hvorfor handler sikkerhetsdoktrinen om kultur? Hva menes med «historisk sannhet» og hvem skal definere den?

14.00

Barnevern – blir det noen gang rett?

Er det store forskjeller mellom land når det gjelder vern av barns rettigheter? I dette foredraget ser vi på utfordringene som oppstår når familien kommer til kort og barn trenger beskyttelse og hjelp fra barnevernet. Foredraget passer for alle, og kanskje spesielt for foreldre og folk som er interessert i barnerettigheter. 

15.00

Psykisk sykdom og straffansvar: utilregnelighetsreglene i Norge før og etter 22. juli

I de aller fleste land kan alvorlig psykisk syke lovbrytere bli ansett utilregnelige. 22. juli-saken reiste en omfattende diskusjon om koblingen mellom strafferettslig utilregnelighet og psykisk sykdom. I dette foredraget diskuterer vi utilregnelighetsregelen før og etter 22. juli-saken, og hvilke utfordringer som gjenstår etter lovendringen.

16.00

Å ha det bra. Psykologiske perspektiver på mening og livskvalitet

De fleste av oss har tanker om hva som skal til for å ha et godt liv. Men er det sikkert at disse tankene stemmer? I dette foredraget ser vi nærmere på noen myter om hva som bidrar til livskvalitet - og hva forskningen forteller oss om hva som faktisk er gode kilder til mening, tilfredshet og velvære. 

17.00

Hvordan står det til i verden - egentlig?

Vi er rekordmange mennesker på jorden, klimaet er i ulage, og mediene melder stadig om nye kriser. Men vet du egentlig hva som går galt i verden, og hva som går godt? Finn fram mobilen, bli med på quizen, og test din kunnskap om verdens tilstand. Kanskje får du deg noen overraskelser? 

Foredragene i Universitetaulaen 

Kunst, musikk og design i Tårnsalen

12.00

Performativt foredrag
Stipendiat Sidsel Christensen vil presentere en poetisk inngang til den kunstneriske forskningen sin, som et performativt foredrag med fokus på rom, nettverk og bevegelse. 

13.30

Fremføring: Illustrasjon som lyd
Professor Hilde Kramer ønsker å problematisere etiske utfordringer når intervjuer og arkivmateriale frambringer sensitive opplysninger. Vi ser på etiske hindringer som kan oppstå når du plutselig gjennom arkivmateriale får opplysninger som er motstridene og gir et komplisert bilde av det som studeres.

15.00Musikkinnslag
Pianist Signe Bakke vil introdusere Soccorsi med verker av Morten Eide Pedersen. Det blir avspilling av musikk,  samt levende musikk med strykerkvartett fra BIT20 med Kjetil Møster på saksofon. 

Les mer om innslagene i Tårnsalen

Spis godt i Christie

Christie, kafeen i sørfløyen av museet er åpent mellom 10 og 17  

Les mer om Christie