Hjem
Aarebrotforelesningen
Foredrag

Aarebrotforelesningen 2024

Den sjette Aarebrotforelesningen skal holdes av professor emeritus i økonomi, Universitetet i Oslo, Kalle Moene, søndag 21. januar. I år kommer forelesningen "hem" til Kvarteret, der Frank Aarebrot holdt sine legendariske maraton-forelesninger. Følg direktesendingen her.

Aarebrotforelesningen
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold


Kommer hem

— Aarebrot-forelesningen er en av de viktige merkesteinene i den akademiske årskalenderen vår. I år er det en stor glede å ønske Kalle Moene velkommen til å holde forelesningen. Og så er Kalle bergenser, og "kommer hem", det samme gjelder for årets forelesning, som skal holdes på Kvarteret der Aarebrots maraton-forelesninger fant sted. Det er all grunn til å glede seg til denne kvelden, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen entusiastisk. 

En fremragende formidler

Karl Ove Moene, som er hans fulle navn, har utpekt seg som en fremragende formidler innenfor økonomifaget. Han er økonom og professor emeritus ved økonomisk institutt, ved Universitetet i Oslo. Moenes forskning dreier seg blant annet om hvordan økonomisk ulikhet og velstandsfordeling henger sammen med organiseringen av arbeidsmarkedet og økonomiske institusjoner, for eksempel i den nordiske samfunnsmodellen. 

— Moenes interessefelt favner vidt, men kan oppsummeres under merkelappen fordeling, og da særlig hvordan fagorganisering og sosialdemokratiets øvrige institusjoner virker inn på økonomisk utvikling, velstand, fordeling og velferdsstatens utjevningsmekanismer, sier Hagen.    

200 minutter og økonomisk likhet og ulikhet

De 200 minuttene Moene har til rådighet skal han å bruke på i å ta opp en generell utfordring han brenner for:  

—  I samfunnsfagene studerer vi det som er eller det som har vært. Begge deler er viktig. Men vi bør kanskje også studere det som kunne ha vært blant de mange alternative økonomiske og sosiale ordningene som aldri ble noe av. Med andre ord kan vi kanskje forstå dagens problemer bedre ved også å studere noen av de verdene som ikke finnes – ennå, sier Kalle Moene.   

Han tror dette vil kunne gjøre oss bedre i stand til å forstå den spesielle blandingen av likhet og ulikhet i den historiske utviklingen i Norge og Sverige fra 1930 til i dag og samspillet mellom marked, ulikhet og sosial trygghet i rike og fattige land. 

—  Både for Norge og andre land er spørsmålet: Etter 100 år med markedsorientert sosialisme for materielle forbedringer, hva vil nå skje?, spør han.   

Vil du delta? 

Forelesningen holdes i Teglverket på Det Akademiske Kvarter i Bergen, og er gratis og åpen for alle interesserte. Vi vil også vise live-sendingen på storskjerm i Tivoli-salen på Kvarteret samme kveld. 

Møt opp i god tid for å sikre deg en plass. Førstemann til mølla, og ingen påmelding i forkant. Dørene åpner kl 17.30.  

Du kan også følge sendingen på din egen pc via streamen på denne siden, eller i opptak senere.