Hjem
Aktuelt
Aarebrotforelesningen 2021

Kikki er klar for maratonforelesning

Kikki Flesche Kleiven er klar for å holde årets Aarebrotforelesning. For å engasjere publikum i 200 minutter vil hun variere mellom flere formidlingsmetoder og kanskje prøve å overraske seg selv underveis.

Kikki Kleiven
Steinprøver som viser dinosaurenes undergang: Disse havbrunnsedimentene fra Mexicogolfen viser det øyeblikket en enorm meteoritt traff jorden for 66 millioner år siden. Det markerte slutten på dinosaurenes tid og overgangen til vår egen geologiske æra. Ved hjelp av slike virkemidler vil Kikki Kleiven under Aarebrotforelesningen lede oss på en 200 minutters vandring gjennom klodens geologiske historie.
Foto/ill.:
Torill Sommerfelt Ervik, UiB

Hovedinnhold

– Jeg har lagt opp til stor variasjon i forelesningen. Det gjør det interessant for publikum og gøy for meg som foreleser. I en så lang forelesning uten publikum i salen vil jeg prøve å overraske meg selv litt også for å holde trykket oppe, sier førsteamanuensis på Institutt for geologi Kikki Flesche Kleiven.

– Sammen med gode kolleger har vi reist en del rundt og laget filmer som skal være en del av forelesningen, fortsetter Kleiven.

Fire milliarder år på 200 minutter

Kleiven som er geolog og klimaforsker skal fortelle 4,54 milliarder år med klimahistorie på 200 minutter. Forelesningen gjennomføres søndag 17. januar klokken 19.00. Til dette har hun blant annet fått tilsendt en steinprøve som er hentet ut i Mexicogolfen.

– Jeg har fått en geologisk prøve fra USA, hvor vi kan sette fingeren på det øyeblikket dinosaurene døde, forteller Kleiven.

Denne steinprøven vil være en av tingene som blir vist frem under foredraget.

– Denne prøven viser det øyeblikket en enorm meteoritt traff jorden for 66 millioner år siden. Noe som markerer slutten på dinosaurenes tid og overgangen til vår egen biologiske æra, utdyper Kleiven.

En forelesning i Frank Aarebrots ånd

Kikki har hatt Frank Aarebrot som foreleser, men har også blitt sammenlignet med han en gang hun var på Nordmøre og holdt et foredrag. Og trekker frem hans evne til å formidle som imponerende.

– Jeg kunne reise hvor som helst for å holde foredrag og Frank Aarebrot hadde som regel vært der før. Men jeg husker spesielt en gang etter et foredrag på Nordmøre hvor de sa jeg var den beste de hadde hatt der etter ham. Det er det beste komplimentet jeg har fått, forteller en engasjert Kleiven.

– Den formidlingsgleden og -kapasiteten han hadde var rett og slett imponerende. Det er omtrent ikke en del av landet hvor han ikke har forelest, fortsetter hun.

Selv om hun har hatt Frank Aarebrot som foreleser, kjenner hun han og hans formidlingsstil nok best gjennom media. Hun trekker frem at hennes mål med forelesningen inspirert av hans arbeid.

– Aarebrot har alltid jobbet for at folk skal forstå samfunnet vi lever i. Mitt mål med forelesningen er at folk skal forstå jorden vi lever på, bli nysgjerrige og bry seg, avslutter Kleiven.