Hjem
Aktuelt
SUSTAINABLE OCEAN SERIES

UiB-serie oversatt til alle offisielle FN-språk

Universitetet i Bergen har produsert en serie om bærekraftig hav for FN. Denne er nå oversatt til FNs seks offisielle språk og når ut til nær tre milliarder mennesker som har ett av disse språkene som sitt førstespråk.

English: Photo of starfish under water / Norsk: Foto av sjøstjerne under vann
UNIK HAVSERIE FOR FN: Universitetet i Bergen har produsert en serie på fire artikler om bærekraftig hav som nå er oversatt til alle FNs offisielle språk.
Foto/ill.:
Jakob Owens via Unsplash

Hovedinnhold

Som del av Universitet i Bergen (UiB) sitt arbeid med bærekraftsmål 14, livet i havet, bestilte FN-organisasjonen United Nations Academic Impact (UNAI) en serie om bærekraftig hav bestående av fire artikler.

En vidunderlig idé

– Serien var en vidunderlig idé som ble foreslått av UNAI og vi grep umiddelbart tak i denne utfordringen og utviklet et konsept. Serien skulle dekke både høyere utdanning og forskning fra UiB for å inspirere flere globalt, sier professor Edvard Hviding, som var initiativtaker til SDG Bergen-prosjektet ved UiB (2018-21).

– Det å være UNAIs knutepunktinstitusjon for bærekraftsmål 14, livet i havet, gir universitetet en unik mulighet til å inspirere forelesere, forskere og studenter fra hele verden til å skape kritiske dialog rundt 2030 Agendaen, sier han.

Norsk havforskning ut til milliarder

Serien er publisert på FNs seks offisielle språk – arabisk, engelsk, fransk, kinesisk, russisk og spansk. Disse utgjør førstespråket til nærmere tre milliarder av verdens innbyggere samt er andrespråk for ytterligere flere hundre millioner mennesker.

– Det er ganske så utrolig å tenke på at vi når så mange mennesker verden rundt direkte på deres morsmål takket være den utmerkede jobben FNs translatører har gjort basert på våre engelske originaltekster. Dette bringer norsk havforskning ut til milliarder, sier Hviding.

Kommunikasjon fra Bergen blir global

Tidligere leder for UNESCOs Intergovernmental Oceanographic Commission og nå programsjef på Havforskningsinstituttet, Peter M. Haugan, roser samarbeidet mellom FN og UiB.

– Kloke politiske beslutninger om havet må bygge på inklusive prosesser, der alle relevante aktører kan ta plass ved bordet. Kommunikasjon til et bredest mulig publikum må derfor finne sted på språk som mange forstår, sier Haugan om hvordan denne serien når et i sannhet globalt publikum.

Øker kunnskapen om havet

I tillegg til rollen for UNAI på bærekraftsmål 14, har UiB en tilsvarende lederrolle for det UNESCO-tilknyttede universitetsnettverket International Association of Universities (IAU).

– Sustainable Ocean Series skal inspirere folk og beslutningstakere verden rundt til å transformere høyere utdanning i en verden i endring. Serien gir gode eksempler og bidrar samtidig til å øke kunnskapen om havet. Når serien nå er oversatt til alle offisielle FN-språk vil viktige budskap nå et globalt publikum, sier IAUs generalsekretær Hilligje van’t Land og fortsetter:

– Serien er dessuten relevant på tvers av alle de 17 bærekraftsmålene. Ikke minst gjelder dette for bærekraftsmål 4, god utdanning til alle. Ved å bringe praktiske eksempler til et bredt publikum kan serien inspirere flere, både i utdanningssektoren og andre sektorer.

Les artiklene på de seks offisielle FN-språkene