Hjem
Digital Lab
Digital lab

Frokostprat om Egyptutstilling

Hva kan dechiffreringen av hieroglyfer og oppdagelsen av Tutankhamons grav fortelle oss om fremtiden for studiet av språk og religion ved UiB? Digital lab inviterer til en samtale konsentrert rundt forskning med primære kilder og digitale verktøy i tilknytning til den pågående Egyptutstillingen i Bibliotek for humaniora.

Sphinx og pyramider i Egypt
Foto/ill.:
Billedsamlingen

Hovedinnhold

Ustillingen

2022 var et dobbelt jubileumsår: for 200 år siden dechiffrerte J-F. Champollion egyptiske hieroglyfer, og for 100 år siden oppdaget H. Carter graven til Tutankhamon. Begge hendelsene har preget fagområdet kalt egyptologi.

En liten utstilling i Bibliotek for humaniora markerer disse anledningene, og fremhever betydningen av forskning på egyptiske sivilisasjoner i Norge og Bergen. Denne forskningen forstår "egyptologi" i bred forstand, inkludert kulturene i Nildalen og ørkenene utover og derfor feltene egyptologi, nubiologi, Sudanstudier fra faraoisk periode til kristent og islamsk Egypt. 

Forskerne bak utstillingen inviterer til et frokostseminar, der primærkilder og digitale verktøy for historiske studier av Egypt presenteres. Paneldeltakerne vil diskutere rollen til filologiske og historiske studier ved et relativt lite universitet som UiB. De vil diskutere utfordringene som slike studier står overfor både her og ved andre lignende institusjoner i dag, samt mulighetene som nye digitale verktøy og nettverk kan gi for fremtiden for de relaterte fagområdene.

Panelet

Alexandros Tsakos, faglig leder for Manuskript- og Librarsamlingen ved Universitetsbiblioteket, nubiolog 

Christian Bull, førsteamanuensis i religionsvitenskap, koptolog

Christian Mauder, førsteamanuensis i religionsvitenskap, islamolog

Pål Steiner, faglig leder for Utdanningsstøtte ved Universitetsbiblioteket, egyptolog

Praktisk informasjon

Samtalen foregår på engelsk.

Påmelding er påkrevd og det er lett servering under arrangementet.