Hjem
Digital Lab
Digital lab

DH-foredragsrekke: Norges glemte viser - digitalisering av en kulturarv

Skillingsvisene, en sentral del av norsk folkemusikktradisjon, har lenge vært utilgjengelige for både forskere og allmennheten. I et pionerprosjekt ved NTNU har en samling med skillingstrykk hos Gunnerusbiblioteket blitt digitalisert. I foredraget deler leder for prosjektet, førsteamanuensis Siv Gøril Brandtzæg, erfaringene fra arbeidet med å utvikle den første databasen for norske skillingsviser, og hvilke utfordringer som kan oppstå når humaniora og teknologi møtes for å bevare kulturarven.

Abstrakt fremstilling av DH-webinar
Foto/ill.:
CoPilot

Hovedinnhold

Foredraget holdes på norsk.

Skillingsviser var en type folkelig sanglyrikk som sirkulerte i Norge fra 1500-tallet og frem til 1950-tallet. Visene ble trykt i enkle trykksaker, skillingstrykk, og de er blant de eldste bevarte trykksakene i Norge og i Skandinavia. Inntil ganske nylig har denne viktige delen av vår kulturarv vært utilgjengelig, både for forskere og for et mer allment publikum. I mange tiår lå skillingstrykkene bortgjemt og glemt i mørke arkivbokser på biblioteker og museer rundt omkring i Norge.

I årene 2018-2022 ble det satt i gang flere prosjekter i Norge som hadde til hensikt å belyse skillingsvisenes plass i norsk kulturarv. I et av disse prosjektene ble NTNU Gunnerusbibliotekets samling av skillingstrykk digitalisert. Arbeidet med å tilgjengeliggjøre samlingen ble ledet av Siv Gøril Brandtzæg, som også laget den første og foreløpig eneste databasen over skillingsviser i Norge. I denne presentasjonen skal Siv Gøril Brandtzæg fortelle om arbeidet med å utvikle databasen, som er laget på den åpne nettapplikasjonen Omeka. Konstruksjon og design av databasen var et samarbeid mellom Brandtzæg og IT-avdelingen ved NTNU. Samarbeidet inkluderte også en webdesigner fra et privat firma. Brandtzæg vil fortelle om samarbeidet med de ulike aktørene, og hvilke utfordringer hun som humanist uten IT-kompetanse møtte på veien mot databasen. Se databasen her.

Om foredragsholder

Siv Gøril Brandtzæg er førsteamanuensis i litteraturvitenskap ved Institutt for Språk og litteratur ved NTNU. Hun ledet forskningsprosjektet "Skillingsvisene i Norge, 1550-1950: Den forsømte kulturarven", finansiert av Norges forskningsråd, i perioden 2018-2021.

DH-foredragsrekken

Den digitale foredragsrekken er et samarbeid mellom Digital lab ved Universitetsbiblioteket i Bergen, D-lab ved NTNU og Norsk nettverk for digital humaniora og kulturorganisasjon (DHKO). Foredragsrekken tar for seg DH-relaterte temaer, og gir forskere og andre som er involverte i DH-prosjekt eller -forskning muligheten å dele sine erfaringer, suksesser og utfordringer tilknyttet bruk av digitale verktøy og/eller metoder.

Har du forslag til tema du ønsker å høre mer om, eller jobber du selv med noe som du kan tenke deg å dele i et foredrag? Ikke nøl med å ta kontakt med oss arrangører på e-post.

Våren 2025 kan du få med deg digitale DH-foredrag følgende datoer og tidspunkt:

Torsdag 13. februar kl. 11.30-12.00

Torsdag 13. mars kl. 11.30-12.00

Torsdag 10. april kl. 11.30-12.00

Torsdag 8. mai kl. 11.30-12.00

Følg med i Digital labens kalender for mer informasjon om hver enkelt foredrag.

Praktisk informasjon

Meld deg på lunsjforedraget ved å fylle i påmeldingsskjemaet. Lenke til Zoom sendes til alle påmeldte dagen før.