Hjem
Senter for ernæring
FORSKNING | ERNÆRING

Vekttap hos eldre kan være livsfarlig

Ernæringsforskere ved UiB presenterer en oppsiktsvekkende studie som viser at en vektnedgang på bare tre kilo kan gi økt dødelighet blant eldre.

eldre person
En ny studie viser at selv et mindre vekttap gir økt dødsrisiko for eldre.
Foto/ill.:
colourbox.com

Hovedinnhold

Det er professor Grethe Seppola Tell og doktorgradsstipendiat Teresa Risan Haugsgjerd ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin som står bak studien. De to forskerne har undersøkt sammenhengen mellom vektendring og død hos personer i alderen 71-74 år.

Overraskende funn

Studien deres, som omfatter 2.935 hjemmeboende i Hordaland, viser at selv små vekttap kan være farlig for eldre. En vektnedgang på fem prosent eller mer gjorde at risikoen for å dø økte med 59 prosent, sammenlignet med de som hadde en stabil vekt.

- Det er overraskende. Dette er jo friske mennesker og ikke pasienter. Vekktapet er antakelig en markør for et eller annet som gir økt dødelighet. Konklusjonen er at eldre mennesker bør veies, kanskje en gang i året, sier Grethe Seppola Tell til Bergens Tidende.

Den oppsiktsvekkende studien deres ble nylig publisert i det anerkjente amerikanske tidsskriftet "The Journal of Nutrition, Health and Aging".

Kun tre kilo vekttap kan være farlig

Forskerne kan ikke utelukke at vektendringene er et resultat av sykdom, men personer med alvorlige sykdommer ble ekskludert fra studien.

Terese Risan Haugsgjerd fremhever hvor viktig det er at man følger med på vektutviklingen hos eldre.

- Vekttapet trenger bare å være tre kilo for å gi økt dødelighet. Eldre og pårørende bør derfor være mer obs på selv små vektendringer og prøve å finne ut hva som er årsaken, slik at man kan ta tak i det på et tidlig tidspunkt. 

Du kan lese hele artikkelen i BT her:
http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Vekttap-livsfarlig-for-eldre-329422b.html (krever abonnement)

Kilde: BT