Hjem
Senter for ernæring
Nyheter | Ernæring

Kritisk til «glutenhysteriet»

- Unødvendig mange har kuttet ut gluten i kostholdet uten å være verken allergiske eller intolerante, skriver nylig utdannet klinisk ernæringsfysiolog Hanna Fjeldheim Dale i en kronikk i BT.

Picture of bread
Foto/ill.:
www.colourbox.com

Kronikken, som ble publisert i BT 15. april, er skrevet med bakgrunn i Dales nylig avleverte masteroppgave i klinisk ernæring (veiledere: Gülen Arslan Lied og Jan Gunnar Hatlebakk). Oppgaven har tittelen "The effect of a controlled gluten challenge in patients with suspected Non-Coeliac Gluten Sensitivity”, og ser på hvorvidt pasienter som opplever bedring av symptomer på et glutenfritt kosthold faktisk klarer å identifisere når de provoseres med gluten, på bakgrunn av en forverring av symptomer.

Dale tror den stadig negative omtalen av gluten i media bidrar til å skape en forventning om negative reaksjoner når man spiser glutenholdig mat. Placeboeffekten som da oppstår fører til at mange påberoper seg å ha glutenintoleranse uten å egentlig ha det.

- Samtidig antar man at andre substanser i hvete også kan trigge symptomer, slik som for eksempel FODMAPs, så gluten er mest sannsynlig ikke den eneste kilden til symptomene denne pasientgruppen opplever, sier Dale.

Les hele kronikken her (krever abonnement).