Nutrition Care Process (NCP). Bruk i klinikk og forskning
Hovedinnhold
Foredragsholder: Lene Thoresen, klinisk ernæringsfysiolog, ph.d.
Nutrition Care Process (NCP) er en arbeidsprosess og terminologi for klinisk ernæring. Metoden ble etablert i 2003 som et resultat av flere tiårs arbeid som startet i USA på 70-tallet. Dagens versjon har 1649 termer som er organisert i områdene kartlegging, ernæringsdiagnoser og ernæringsintervensjon. NCP er en systematisk prosess som beskriver hvordan kliniske ernæringsfysiologer utfører ernæringsbehandling og er utformet for å gi struktur og kvalitet av denne. NCP fremmer kritisk tenkning og er et verktøy for å måle resultat av ernæringsbehandling. Terminologien er like anvendelig i forskning som i klinisk arbeid.
Lene er klinisk ernæringsfysiolog ved Kreftklinikken på St. Olavs hospital og har en bistilling på Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring, OUS. Hun leder Arbeidsgruppen for profesjonell praksis - terminologi og metode i Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF), deltar i The International Nutrition Care Process and Terminology Implementation Survey (INIS) og er representert i «Faglig referansegruppe for helsefaglige kodeverk. Indremedisin og ikke-kirurgiske fagområder», Direktoratet for eHelse. Siden 2018 har hun ledet Programgruppen for klinisk ernæringsfysiologutdanningen i Kunnskapsdepartementet.
Moderator: Randi Tangvik