Hjem
Medisinsk ferdighetssenter
OSKE-eksamen

Frivillig eksamenspasient

Hjelp oss med å utdanne flinke leger i Bergen!

Sjekke blodtrykk OSKE
Oske stasjon måling av blodtrykk
Foto/ill.:
Ingrid Hagerup

Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen har innført en ny studieordning for medisinstudenter, med blant annet større vekt på læring av praktiske ferdigheter, undersøkelsesteknikk og pasientkontakt. 

I den forbindelse har vi innført en ny eksamensform (OSKE), som skal sikre at studentene våre har lært seg disse ferdighetene. For å kunne gjennomføre dette trenger vi en større gruppe av frivillige personer som kan opptre som eksamenspasienter. Vi trenger hjelp av både kvinner og menn i alle aldre til dette. Det er viktig at du ikke har noen formell tilknytning til Det medisinske fakultet. 

OSKE eksamen etter 6. semester vil bestå av grunnleggende undersøkelsesteknikk, mens eksamen etter 12. semester vil være tilnærmet en legekonsultasjon på sykehus eller legekontor. 

Eksamen består av mange forskjellige oppgaver, som for eksempel:

  • å måle blodtrykk
  • lytte på hjertet
  • undersøke lunger
  • undersøke mage
  • undersøke ledd: kne, hofte, skulder osv.

For eksamen etter 12. semester vil den frivillige eksamenspasienten bli instruert til å fremstille en pasient med en spesifikk sykdomshistorie.  

Kandidatene forflytter seg fra stasjon til stasjon. En lege er til stede som sensor.

Kunne du tenke deg å være med på dette? Innsatsen din vil bli belønnet med et gavekort til en verdi av 1000 kroner for en hel dag. Det blir også servert lunsj.

For å melde deg som frivillig eksamenspasient: Fyll ut dette skjemaet

Har du ytterligere spørsmål? Send en mail til oske@med.uib.no

Gjennomføring av eksamen

En økt avhenger av hvor mange kandidater som skal gjennomføre eksamen, men rundt 2 1/2 til 3 timer er vanlig. Normalt vil en økt bestå av ca. 12-16 studenter. Økt nummer to starter etter lunsjpausen hvor det serveres lunsj.