Hjem

Forskergruppen Elektronisk litteratur

Hovedinnhold

Electronic Literature Book Cover

Bergen Electronic Literature Research Group (BEL) forsker på litterære verk laget for digitale medier og relaterte digitale kunstformer. Et viktig prosjekt for oss er ELMCIP, Electronic Literature Knowledge Base, den største databasen for elektronisk litteratur, hvor vi også forsker på hvordan visualisere og analysere de omfattende dataene. Vår forskning kombinerer ofte teori og praksis, som i den prisbelønte VR-fortellende Hearts and Minds, vinneren av Robert Coover-prisen for 2016 for  elektronisk litteratur. Medlemmer av gruppen publiserer ofte forskning på elektronisk litteratur, blant annet nylig boken Elektronic Literature av Scott Rettberg (Polity, 2018), beskrevet av den fremtredende teoretikeren N. Katherine Hayles som "a significant and important book by the field’s founder that will be the definitive work on electronic literature now and for many years to come."

BEL organiserer ofte internasjonale symposier og workshops, som f.eks. Electronic Literature Knowledge Base Symposium og EcoDH-seminaret i 2018, og er ofte vertskap for internasjonale forskere. I 2015 arrangerte vi den internasjonale konferansen for the Electronic Literature Organization med en litterær kunstfestival. Vi omfavner innovative former for vitenskapelig publisering, for eksempel en firedelers serie samarbeidsartikler, samtaler og intervjuer, publisert i 2018-19 i tidsskriftet Electronic Book Review. BEL har offentliggjort årsrapporter som dokumenterer gruppearbeid siden 2011, som er tilgjengelige i kunnskapsbasen.

2021 Electronic Literature Organization Conference and Festival
"Posthuman" exhibition poster.

2021 ELO Conference and Festival - Posthuman Exhibition

Den første av flere utstillinger i forbindelse med årskonferansen til Electronic Literature Organization and Festival åpner torsdag 4. mars.

Collaboration
Photograph of 15 researchers standing on stairs at Berkeley

Workshop med Berkeley: elektronisk litteratur som ramme for digital humaniora

Med støtte fra Peder Sather-fondet samarbeider forskere ved UiB og University of California, Berkeley om å utforske forbindelsene mellom elektronisk litteratur og digital humaniora.

Prisvinnende bok
Mann i dress står foran hekk og holder en gjennomsiktig pris.

Scott Rettberg vant Hayles-prisen for boken "Electronic Literature"

The N. Katherine Hayles Award for Criticism of Electronic Literature for 2019 ble tildelt Scott Rettberg, professor i digital kultur ved UiB, for boken Electronic Literature.

Nytt senter for fremragende forskning
Jill og Scott Rettberg

Senter for digitale fortellinger får SFF-status

I dag kom nyheten om at Senter for digitale fortellinger har blitt tildelt status som Senter for fremragende forskning (SFF). Senteret skal utforske hvordan vi som enkeltmennesker og samfunn blir påvirket av at livene våre i økende grad styres av algoritmer.