Hjem
Forskargruppa Lov og kultur i det førmoderne nord
Nyhet

Lesegruppe og forelesninger om administrasjon i middelalderen

Vi har gleden av å invitere dere til en ny og tverrfaglig forskergruppe. Lov og kultur i det førmoderne nord er opprettet på LLE av prosjektet “Transformations of Medieval Law”, og drives av Helen Leslie-Jacobsen, Ole-Albert Nordby og Julián Valle.

The seal of Stephen I of England
Kong Stefan av Englands store segl.
Foto/ill.:
Public domain

Hovedinnhold

I løpet av de kommende månedene vil forskergruppen organisere både en lesegruppe og flere forelesninger som skal fokusere på administrasjon i middelalderen. Gruppen skal lese sentrale historiografiske verk om emnet og vi planlegger å begynne med tekster som handler om verdslig og kirkelig administrasjon i bred forstad, før vi går videre til Norge i middelalderen etter jul.

De som er interesserte i å bli med i forskergruppen oppfordres til å delta på et informasjonsmøte på Zoom, tirsdag 14. september kl. 10. Send en epost til  ole-albert.nordby@uib.no om du ønsker link og passord til møtet. Hvis du ikke kan komme til møtet og likevel ønsker å bli med i gruppen eller å holdes oppdatert om våre planlagte aktiviteter kan du svare på denne eposten så legger vi deg til listen.

Vi planlegger fire arrangementer før jul: to forelesninger og to møter med lesegruppen.

  • 22. september skal Sverre Bagge holde den første forelesningen, med tittelen «Ink and Sword – Administration in Medieval Norway». Forelesningen blir avholdt i Sydneshaugen skole, Auditorium D, 14:00-16:00.
     
  • 19. oktober kl. 10:00-11:30 arrangerer vi det første møtet i lesegruppen. På dette møtet begynner vi med en bred tilnærming til middelalderens administrasjon og leser utdrag fra en klassiker skrevet av nylig avdøde Susan Reynolds, nemlig Kingdoms and Communities in Western Europe 900-1300 (1997). Vi kan distribuere en PDF-utgave av boken til de som måtte ha behov for det.
     
  • Andre møte i lesegruppen går av stabelen 16. november, 10:00-11:30. På dette møtet skal vi bevege oss videre til Kirken og se hvordan den ble administrert gjennom tillit og deltakelse fra lokalsamfunnet. Vi skal lese utdrag fra en ny og banebrytende bok av Ian Forrest som heter Trustworthy Men: How Inequality and Faith Made the Medieval Church (2018).
     
  • Den samme uken, på torsdag 18. november kl. 10:00-11:30 skal gjesteforsker Ciaran McDonough holde en forelesning for forskergruppen. En tittel og et abstract for forelesningen vil foreligge snart.

De aktuelle utdragene fra bøkene vi skal lese, samt sted for både lesegruppe og forelesninger, vil også foreligger veldig snart.

Vi håper at så mange så mulig av dere har mulighet til å bli med på det vi håper og tror blir stimulerende og nyttige diskusjoner!