Hjem
Teoretisk økologi
Darwin's 200 år

Darwin 2009: Høstprogram

Feiringa av Darwin's 200 år og av 'The origin of species' sine 150 år fortsetter. Store navn som evolusjonspsykologen Geoffrey Miller, biologen Peter Hammerstein, filosofen Daniel Dennett og paleontologen Kevin Padian står på programmet utover høsten.

Hovedinnhold

Arrangementene er også omtalt på nettsida darwin.uib.no

Geoffrey Miller (psykolog) : Sex, evolusjon og statussymboler - Er humor, stæsj og intelligens reklame for egne gener?

Med Harald Eia.

Søndag 30/8 kl. 18:30 på Landmark kunstkafé, Rasmus Meyers Alle


Miller mener språk, kreativitet og humor er et resultat av evolusjon og partnervalg. I motsetning til påfuglhalen er våre ornamenter mentale, og vi bruker dem som fitnessindikatorer til å signalisere vår personlighet og intelligens overfor potensielle partnere. Men med kjøpesentre overalt kan fitnessindikatorer også kjøpes. Fører vårt medfødte behov for egenreklame til et forbruksjag etter statussymboler? Hva kan evolusjonspsykologien lære oss noe om vår innerste natur, egentlig?

Geoffrey Miller er evolusjonspsykolog og professor ved University of New Mexico. Han har skrevet The Mating Mind: How Sexual Choice Shaped the Evolution of Human Nature (2001) om partnervalg hos mennesker og hvordan slik seksuell seleksjon har vært med på å drive utviklingen av mentale ferdigheter som språk, humor, kunst etc. I sin siste bok Spent: Sex, Evolution, and the Secrets of Consumerism (2009) viser han hvordan moderne forbruk passer inn i dette bildet.  Bøkene er svært lett tilgjengelige og godt skrevet, og han er kanskje den fremste i verden på denne typen forskning - et tema som alle kan like eller blir provosert av.

Harald Eia er aktuell med et nytt TV-prosjekt - Hjernevask - der han tar for seg fraværet av evolusjonær analyse i samfunnsfagene. Eia vil diskutere evolusjonspsykologi med Miller etter foredraget.

 

Peter Hammerstein (biolog): Økonomi, evolusjon og beslutningsteori - Mindre rasjonalitet og mer samarbeidsvilje?

Onsdag 21/10 ca. kl. 19:00. Auditoriet Egget, Studentsenteret, Nygårdshøyden.


Hammerstein kobler sammen eksperimentell økonomi, evolusjonsteori og menneskelig atferd. De tester hvor samarbeidsvillige mennesker er, også i økonomiske spill der aktørene ikke kjenner andre. Resultatene bestrider både tanken  om at alle aktører er rent rasjonelle, og viser hvordan samarbeid og ikke egoisme er betegnende på mennesket som art.

 

Daniel Dennett (filosof): Evolusjonen av "Hvorfor?"- Om hvorfor vi undrer og religion som svar.

Lørdag 24/10 ca. kl. 18:00 - Auditoriet Egget, Studentsenteret, Nygårdshøyden.

Dennett er kanskje den fremste filosofen i verden på evolusjon og biologi og må gå med livvakt i hjemlandet USA etter at han publiserte boka 'Breaking the spell' om hvordan religioner kan sees som evolverte fenomener. Han har også skrevet bøkene 'Darwin's Dangerous Idea' og 'Freedom Evolves' og er sammen med Richard Dawkins den som nå er tydeligst frontfigur for at mennesket og kulturen har evolvert som alt annet liv på denne planeten med enorme implikasjoner for hvordan vi ser på oss selv.

 

Kevin Padian (paleontolog): Den robuste arven etter Darwin - Og noen seigliva myter.

Torsdag 19/11 ca. kl. 19:00. Sjøfartsmuseet, Håkon Shetligs plass, Nygårdshøyden.

Padian var et av de sentrale vitnene i rettssaken mellom den amerikanske staten og tilhengere av å undervise intelligent design i skolen i USA. Han er en anerkjent ekspert på evolusjon av dinosaurer og overgangen mot de første fuglene, og på evolusjonsteoriens historie. Han vil foredra om arven etter Darwin, og vise spor etter Darwin som kanskje vil overraske noen?