Hjem
Politikk, nettverksstyring og innovasjon

Tema og forskningsprofil

De siste tiårene har vi registrer dyptgående endringer i hvem som styrer, hva som styres og hvordan det styres, samt hvordan det tenkes om politikk, styring, regulering og innovasjon. Politikk utformes og gjennomføres i økende grad i komplekse styringssystemer som består av både private, markedsbaserte og offentlige aktører på lokalt, nasjonalt og globalt nivå.

Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Forskningsgruppen PGI er forankret i teorier om organisatorisk atferd og statsvitenskap - positive så vel som normative teorier. Forskningsfokus er å forklare og forstå hvordan utformingen av politikk og forvaltning påvirker enkeltindividers og gruppers handlinger. Mange styringsformer vokser fram i skjæringsfeltet mellom markedet, det sivile samfunn, offentligheten, borgerne og  politiske institusjoner. Dermed oppstår politiske styringsprosjekter på andre arenaer og med nye mekanismer, som har betydning for vår forståelse og forklaring av hvordan politikk og forvaltning og forholdet til borgerne kan og bør utformes lokalt, nasjonalt og globalt.

Mange av forskningsprosjektene på PGI er internasjonale og komparative, og sammenligner policy og praksis i ulike land, i ulike tidsepoker eller studerer andre lands forvaltning og politikk. Det er flere pågående eksternt finansierte forskningsprosjekter som er ledes av medlemmene på PGI. Noen av de pågående forskningstemaene er knyttet til problemstillinger om: 

Klima, energi, sikkerhet og miljø

Styringsutfordringene påvirkes selvfølgelig av hva som skal styres, og PGI har de siste årene lagt større vekt på de nye styringsutfordringene knyttet til klima, energi, sikkerhet og miljø.

Fokus på nettverk

Et tema er å studere nettverk som endringsagenter, som uformell maktutøvelse og av kjennetegn ved nettverk som lærings- og innovasjonsdrivende i ulike områder (næringsliv, politikk/administrasjon og vitenskap/ kultur/ utdanning) og i ulike land.

Demokrati, offentlighet og statsborgere

Forholdet mellom politiske vedtak, offentligheten, rettens rolle og statsborgerne er sentralt i mye demokratiforskning. Viktige spørsmål å sette søkelyset på er: Hva er legitimitetsgrunnlaget for de sentrale prinsipper i lover og reguleringer, og i domstolenes beslutninger. Eksempelvis ser vi at sakene om asylbarna utfordrer forholdet mellom rett og politikk i dagens norske politiske landskap. Hvordan ser forholdet mellom rett og politikk ut, og hvilken rolle spiller overnasjonale organer som eksempelvis den Europeiske menneskerettighetsdomstolen for norsk rettspraksis. Statsborgerbegrepet er i endring, barn har fått en ny status i moderne samfunn, og nasjonalstatens grenser utfordres av migrasjon. Hva betyr statsborger begrepet i dag og hvem inkluderes/ekskluderes?

Velferdsstaten og den enkelte

Velferdspolitikk er uhyre interessant å studere komparativt innenfor ulike velferdsmodeller, og noen sentrale spørsmål er: Hva er det som skiller våre systemer fra andre systemer, og hva  er det normative grunnlaget for ulike velferds- og barnevernssystemer? Hvordan kategoriserer profesjonelle på ulike nivå i systemene sårbare individer og grupper, og hvordan blir politikk og praksis begrunnet og legitimert? Brukermedvirkning er sentralt i velferdstjenestene, men hva betyr deltagelse, medvirkning, autonomi og paternalisme når sårbare voksne og barn er brukere. Hvordan skal brukermedvirkning avveies mot andre hensyn og prinsipper?

Beslutningsteori- og praksis

Teorier om beslutninger i organisasjoner og i politikken er et av kjernetemaene på faget, og er tilstedeværende i alle forskningstemaene på PGI. En særskilt utfordring er hvordan vanskelige beslutninger som har stor betydning for enkeltindividers liv, fattes i forvaltningen, domstolene, og i politikken. Hvordan kan vi vurdere legitimiteten og kvaliteten på disse beslutningene?

Normal 0 21 false false false NO-BOK JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0mm 5.4pt 0mm 5.4pt; mso-para-margin:0mm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Cambria","serif"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}