Hjem
Forskningsgruppen for retorikk, demokrati og offentlig kultur
I mediene

Retorikkgruppen kommenterer nyttårstalene

Kongen var konge - Erna litt for safe. Les retorikkgruppens kommentarer til nyttårstalene her!

Et bilde av Erna Solberg som holder sin nyttårstale 2013
Erna Solberg taler til folket fra statsministerboligens stue (Foto: Skjermdump, nrk.no).
Foto/ill.:
NRK

Hovedinnhold

Både professor i retorikk Jens Kjeldsen og stipendiat Trygve Svensson har gitt sine ekspertvurderinger av både kongen og statsministerens nyttårstale i forskjellige medier. 

Uinspirerende Erna Solberg

Jens Kjeldsen gir Erna Solbergs tale et godkjentstempel i Bergens Tidende, men hevder at den virket litt for trygg og bar preg av lav risiko. Videre savner Kjeldsen engasjement fra statsministeren:

– Som helhet var det en tale som sto til bestått. Men den var ikke veldig inspirerende. Hun tok ingen risiko og det hele virket litt flinkt (...) Statsministerens nyttårstale er en vanskelig sjanger. Det har lett for å bli en smørbrødliste over ting de vil nevne. Selv om Solberg holdt en litt kortere tale enn vanlig, og hadde var innom færre tema, savner jeg et samlende grep som fanger hele talen.

Typisk Solberg

Trygve Svensson hevder at Erna Solbergs nyttårstale var en typisk Solberg-tale:

– Dette var en typisk Erna Solberg-tale med psykisk helse og skole som sentrale elementer. Litt i tråd med tidligere taler hun har holdt. Jeg er faktisk litt overrasket over at hun begynte så tradisjonelt, sier Svensson til Bergensavisen, og fortsetter med å kalle talen "stiv, men solid". 

Kongen leverte

Retorikkbloggen skriver Trygve Svensson at kongens tale var spesielt god i år:

– I talen gikk kon­gen ele­gant fra et folke­kjært sitat av Anne Grete Preus om kjær­lig­he­ten som et fun­da­ment i men­neske­li­vet, til å snakke om Grunn­lo­ven som et fun­da­ment for lan­det vårt. Han frem­he­vet ytrings­fri­he­ten vi har, også til å kri­ti­sere kon­gen selv. Det var en vel­for­met over­gang. Det var også et rik­tig grep å la hele talen kretse rundt Grunn­lo­ven, og knytte konge­hu­sets his­to­rie til denne.