Hjem
Forskningsgruppen for retorikk, demokrati og offentlig kultur
I media

De usynlige statsrådene

Retorikkstipendiatene Svensson og Vatnøy kommenterer statsrådenes første hundre dager

Eirik Vatnøy og Trygve Svensson.

Hovedinnhold

"Blant homoeventyr og hemmelige kundelister kan en tøff start hjelpe et ubeskrevet statsrådblad." Kan en lese i Bergens Tidende - som videre spør seg: "Hvor lang tid går det før vi begynner å kjenne igjen statsrådenes navn?"

 

"(...)

- I løpet av et halvt års tid, men vi skal nok vri hodene våre for huske navnene på tidligere fiskeriministere. Det er egentlig litt urettferdig, sier valgforsker Frank Aarebrot og får støtte fra retorikk-stipendiat Trygve Svensson ved UiB.

 

- Det fiskeriministeren holder på med er kjempeviktig for norsk økonomi, men det er rett og slett ikke fengende nyhetsstoff, sier Svensson, som også var statssekretær i nærings- og handelsdepartementet i Stoltenberg II-regjeringen.

 

100 dager

 

Solberg-regjeringen ble denne uken ferdig med den såkalte fredningstiden, det vil si at de har styrt landet i 100 dager. Siden statsrådene ble presentert på slottsplassen den 16. oktober i fjor, er det noen ministere som har fått mer oppmerksomhet enn andre. Noen av statsrådene kom inn som ubeskrevne blad for de fleste, men har klart å trekke medienes oppmerksomhet likevel. Hva heter egentlig fiskeriministeren vår, og er det egentlig viktig at hun eller han er kjent blant folk?

 

Eirik Vatnøy er også retorikk-stipendiat ved UiB og har tidligere jobbet i Civita. Han spør: Hvorfor er det så viktig at alle skal vite hvem de er?

 

- Det er ikke sikkert at de som har vært mye ute i avisene, er de som har det beste ettermælet i departementene, sier han.

 

Omtalte statsråder

 

De hemmelige kundelistene fra jobben i kommunikasjonsbyrået First House, har gjort landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) til en av de mest omtalte statsrådene siden regjeringen ble formet.

 

- Jeg tror ikke det har skadet henne, men bidratt til at folk kjenner navnet hennes, og det kan være bra. Man kan være uenig med henne, men i Listhaug-saken sto hun på en måte opp for et prinsipp. Hun spilte med åpne kort og var ærlig, sier Aarebrot.

 

Et annet eksempel er Twitter-uttalelsene til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp). Hennes uttalelser om blant annet homoeventyr ble heftig diskutert i sosiale medier.

 

- Det er veldig lett å anta at oppmerksomheten Solveig Horne fikk er noe negativt, men det er ikke så sikkert. Hun er et ubeskrevet blad som har fått veldig god anledning til å fortelle hvem hun er, sier Vatnøy.

 

- Håndteringen viktigst

 

Å få en utfordrende politisk sak i starten av embetet sitt, kan en ukjent statsråd tjene på, mener Svensson.

 

- Hvis man klarer å håndtere en utfordrende politisk sak, hvor det er mange kritiske stemmer i media, kan man vinne respekt, sier han.

 

Hittil er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) den minst omtalte statsråden.

 

- Hun kommer til å bli mer synlig så snart vi får en sak av større forsvarspolitisk betydning. Dessuten er hun en såpass kjent politiker at hun er mer opptatt av å gjøre ting riktig enn å få oppslag. Høyre har dessuten kommunisert at de ikke går inn for store linjeskift i politikken.

 

For mange unge mennesker i dag har Jens Stoltenberg vært statsminister gjennom både barndom og ungdomstid.

 

- For en del opplevdes dette som en regjeringsperiode, men for mange er dette noe som har preget hele ungdomstiden, sier Svensson.

 

(...)"