Hjem
Forskergruppe for strafferett og straffeprosess
Masteroppgave

Vil du skrive stor masteroppgave innen strafferett eller straffeprosess?

Forskergruppen er jevnlig vertskap for studenter som skriver stor masteroppgave om temaer som faller innenfor gruppens forskningsfelt. Her kan du lese mer om mulighetene for å skrive stor masteroppgave og søknad om prosjektstipend.

Bilde av inngangspartiet til juridisk fakultet
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

Arbeid med en stor masteroppgave gir deg unik kompetanse i å sette deg inn i kompliserte rettslige spørsmål, håndtere stort kildemateriale, og formidle rettstoffet på en strukturert og lettfattelig måte. Alle disse egenskapene gjør deg godt rustet for arbeidslivet, og attraktiv på jobbmarkedet enten du vil jobbe i det private eller i det offentlige.

Det finnes uendelig med strafferettslige og straffeprosessuelle emner som egner seg godt for å behandles i en stor masteroppgave. Skriver du stor masteroppgave innen forskergruppens forskningsfelt, får du muligheten til å fordype deg i en problemstilling du selv synes er interessant, og som du selv utvikler. I tillegg vil du ha tilgang på gode veiledningsressurser i fakultetets strafferettsmiljø, hvor du også vil få delta på møter og aktiviteter, og legge frem prosjektet ditt.

For tiden er det tre pågående stormasterprosjekter tilknyttet forskergruppen: Emilie Ekeren skriver om det særlige kravet om aktsomhet om alder ved seksualforbrytelser mot barn i straffeloven § 307, Erlend Torås skriver om særskilte rettsstridsvurderinger ved økonomisk kriminalitet, og Erlend Bjerkvik skriver om straffansvaret for deltakelse i terrororganisasjoner i straffeloven § 136 a.

Hvis du vil skrive stor masteroppgave innen strafferett eller straffeprosess, har du to valg. Du kan enten skrive 60-poengs masteroppgave på emnet JUS396, eller skrive 70-poengs masteroppgave på fakultetets forskerlinje. Forskerlinjen er særlig rettet inn mot rekruttering til fakultetets PhD-program, og er et godt valg om du vurderer en forskerkarriere i fremtiden. Opptak til forskerlinjen med et strafferettslig eller straffeprosessuelt tema kan også gi grunnlag for en søknad om stipend på 75.000,- (se nærmere under "dokumenter").

Både JUS396 og JUS397 krever søknad for opptak. Fristen for søknad om stipend og opptak til forskerlinjen er 12. april. Fristen for søknad til opptak til JUS396 er 15. mai. Det er derfor lurt å begynne tidlig med å tenke på et mulig prosjekt.

Har du en idé til en stor masteroppgave du vil lufte, eller vil du høre mer om hvordan det er å skrive stor masteroppgave i forskergruppen, kan du ta kontakt med forskergruppen på forskergruppe.strafferett@uib.no. Spørsmål om opptak til forskerlinjen kan rettes til Synne Sæther Mæhle, og spørsmål om stipend til masteroppgave.jurfa@uib.no.

Vi håper å høre fra deg!