Hjem
Bergen sommer-forskerskole
BSRS 2016 Keynote

På tide med et navneskifte for Jorden

Professor Terje Tvedt kritiserer samfunnsfagene for å være "vannblinde".

Terje Tvedt at BSRS2016
Professor Terje Tvedt.
Foto/ill.:
Paul S. Amundsen

Hovedinnhold

I sitt åpningsforedrag på Bergen sommer-forskerskole argumenterer Tvedt for et paradigmeskifte innen studier av samfunnsutvikling og historie, og foreslår å gi Jorden det mer passende navnet “Vannplaneten”.

Med Bill Anders legendariske bilde tatt fra Apollo 8 på julaften 1968 ble det tydelig at “Jorden” ikke bare var misvisende, men også et helt feil navn.

Tvedts foredrag tar deg fra antatte elveleier på Mars til Nilen og Yangtse, gjennom Grand Canal og opp Themsen.

Se foredraget (engelsk)

Kinas fremtid på spill
"Kina og Kinas utvikling er ekstremt avhengig av måten de endrer vannlandskapet på. Dersom avledningsprosjektet til nord og sør langs Yangtse-elven mislykkes så vil Kina som stat kollapse, på samme måte som det kinesiske imperiet kollapset da keiserens kanaler brøt sammen på slutten av syttenhundretallet.”

Tvedt mener at sammenliknet med vann, så er olje som ressurs og samfunnsbygger bare en parentes i historien.

"CIA følger utviklingen av vannstanden på de nordkinesiske slettene med samme iver som de fulgte troppeforflytninger i Sovjetunionen. De vet at hvis vannstanden synker radikalt så vil kineserne bli nødt til å kjøpe mais på det internasjonale markedet. Og alle vet at da vil prisene skyte i været, noe som selvfølgelig vil føre til politisk ustabilitet mange steder", hevder professor Tvedt.