Hjem
Griegakademiet – Institutt for musikk

Med jazzstudenter og lærere i New Orleans

Tjue jazzstudenter og fire lærere fra Griegakademiet - Institutt for musikk var i begynnelsen av oktober på en to-ukers studietur til New Orleans. Dette er tredje gangen på seks år at vi organiserer tur for våre studenter til denne byen, som har en så spesiell posisjon i jazzens historie.

Neste
It is all about sharing
Fra Shannon Powells mesterklasse i kirken. Powell er en av byens mest kjente musikere, en ledende utøver innen den lokale trommetradisjonen og mentor for flere kjente slagverkere fra New Orleans.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
1/10
Akkordskjema
Professor Tony Dagradi sjekker om vår bass-student Petter Asbjørnsen har fått fram rett akkordskjema på sin mobil-app.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
2/10
Gode muligheter på kirken
Innimellom all faglig aktivitet har vi de beste omgivelser for å nyte været og byen. Her bassenget som ligger inne på kirkens eget område.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
3/10
Jazzhistorisk byvandring
På jazzhistorisk byvandring i restene av det som en gang var Storyville, New Orleans kjente prostitusjonsstrøk.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
4/10
Congo Square
På historisk grunn - Congo Square, stedet som på 1800-tallet samlet hundrevis av afroamerikanere til musikk og dans.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
5/10
Treme
På byvandring i Tremé, strøket som har fått stor oppmerksomhet gjennom HBO-serien "Tremé" som beskriver livet i New Orleans etter orkanen Katrina i 2005.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
6/10
Jam session
Trommestudent Sondre Veland har blitt invitert til å sitte inn med noen lokale musikere i New Orleans.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
7/10
Jazz faculty meeting
Våre jazzlærere (Magne Thormodsæter, Steinar Sætre, Thomas Dahl og Eivind Austad) i møte med gode jazzkolleger på Loyola University.
Foto/ill.:
Debbie Dana
8/10
Fra masterclass med Ellis Marsalis jr.
Fra masterclass i kirken med nestor i den lokale jazzutdanningen, professor og jazzpianist Ellis Marsalis jr..
Foto/ill.:
Steinar Sætre
9/10
Mesterklasse med Ellis Marsalis jr.
Tredjeårsstudent Birgitta Alida Hole blir akkompagnert av Ellis Marsalis jr.
Foto/ill.:
Peder Kolsung
10/10
Tilbake

Hovedinnhold

Denne gangen var også den historiske biten lagt inn i programmet, både i form av byvandring (både i bakgatene Louis Armstrong vokste opp, Storyville, Congo Square, Tremé og franskekvarteret) og et besøk på Hogan Jazz Archive ved Tulane University, hvor kurator Bruce Raeburn ga en grundig presentasjon om tidlig jazz i New Orleans.

Vi har etablert et unikt samarbeid med Den norske sjømannskirke i New Orleans, hvor vi både bor og organiserer mye av vår faglige virksomhet. Kirken har et eget leilighetsanneks med god plass til oss alle. Den ligger i Garden District, som er et relativt fasjonabelt strøk av byen. Her hadde vi også god anledning til å slappe av mellom de ulike faglige aktivitetene vi hadde på programmet.

Programmet for turen hadde en flott start allerede første dag med trommeslager Shannon Powell, kjent bl.a. for samarbeid med Harry Connick jr., John Scofield og Diane Krall. Powell, som også spiller seg selv i TV-serien "Treme", ga studentene en inspirerende innføring i den lokale groove-forståelsen og demonstrerte flere av sine "tricks of the trade" for våre trommeslagere. Vi hadde lagt opp til litt utvidet samarbeid med Powell på denne turen. For lærerne omfattet dette spilling i kirken og studio-session i byens nye storstue for musikkproduksjon, Esplanade Studios.

På vår andre dag i New Orleans besøkte vi vår universitetssamarbeidspartner, Loyola University. Siden forrige studietur har Griegakademiet - Institutt for musikk fått etablert en treårig avtale for studentutveksling mellom Universitetet i Bergen og Loyola University. Med våre egne studenter i byen startet vi denne dagen med felles ensembleklasse med de amerikanske jazzstudentene. Senere fikk også noen av våre studenter prøve ut egne arbeider med universitetets eget storband. Med så pass bred representasjon av våre lærere, ble det også anledning til felles "faculty meeting" med våre amerikanske kolleger. Interessen for å utvide det faglige samarbeidet mellom New Orleans og Bergen kom tydelig fram i våre samtaler.

Vårt eget program i kirken omfattet ellers mesterklasser med saxofonist Tony Dagradi, pianist Ellis Marsalis jr. og trombonist John Mahoney – alle professorer i jazz og sentrale personer i det lokale jazzutdanningsmiljøet.

Utenom undervisningsrelatert aktiviteter ble det også rikelig anledning til å gå på konserter, og både studenter og ansatte fant veien opp på flere av byens jazzscener, hvor det er lange tradisjoner for å invitere gjestende musikere direkte inn i kveldens program. Faktisk er denne litt uformelle og inkluderende omgangsformen i musikermiljøet en viktig del av den lokale læringskulturen.

I forhold til internasjonalisering av jazzstudiene ved vårt institutt vil vi fortsette samarbeidet med musikere og utdanningsinstitusjoner i New Orleans, og vi har allerede bedt kirken om å reservere plass til oss igjen høsten 2016.