Hjem
Griegakademiet – Institutt for musikk
Seminar, film og konsert

Musikkterapi på Festspillene

Kommunikasjon og verdighet hos mennesker med demens er tema når GAMUT sammen med Festspillene i Bergen inviterer til seminar, konsert, film, debatter og samtaler torsdag 28. mai.

Plakat - I can't find myself
Filmplakat - I can't find myself

Hovedinnhold

Dagerns første arrangement finner sted på Litteraturhuset i Bergen kl. 09.00 i form av et et åpent fagseminar om muligheter og utfordringer knyttet til utvikling av nye terapiformer for eldre som lider av demens.

Professor Christian Gold fra GAMUT - Griegakademiets senter for musikkterapiforsking vil sammen med førsteamanuensis i velferdsteknologi Martin Kampel fra Vienna University of Technology, professor i danseterapi Vassiliki Karkou fra  Edge Hill University, Liverpool og  professor i musikkterapi, Hanne Mette Ridder fra Aalborg Universitet  presenterer sine tanker om temaet.

De er alle med i MuDanTe-konsortiet som prøver ut og evaluerer nye terapiformer for eldre med demens der hovedmålet er å vedlikeholde kognitive evner og øke livskvaliteten, og skape en bedre hverdag for deres omsorgspersoner.

Seminaret er gratis og åpent for alle.

 

Musikk og demens er også tema når Festspillene inviterer til konserten "Minnenes sangbok" for personer med demens, pårørende og helsepersonell der Herborg Kråkevik og jentekor deler sanggleden sin med publikum. Konserten finner sted i Grieghallen kl. 14.00.

I konserten inngår musikkverket Et blad falder til himlen, som er komponert av Bent Sørensen til tekster av Knud Romer. Begges fedre ble rammet av demens. Korverket dreier seg om denne sykdommen både i tekst og tone. Musikken rommer ekko av sanger som mange lærte som barn, og verket rammes inn av allsang.

Sammen med publikum synger også Herborg og jentene kjente norske sanger som Den fyrste songBlåmann, Blåmann og Fager kveldsol smiler. Musikalsk leder er Michael Bojesen, som er blant Danmarks mest sentrale skikkelser innen kormusikk.

Konserten er gratis, for bestilling av billetter se Festspillenes nettsider.

 

På ettermiddagen  fra kl 17.00 inviterer vi til filmvisning og samtale på Bergen Offentlige Bibliotek om hvordan det oppleves å ha demens. Det blir premiere på kortfilmen "I Can't Find Myself". Filmskaper, koreograf og forsker Beatrice Allegranti og komponist og forsker Jill Halstead ved GA har laget filmen og deltar i en samtale med pårørende og journalist fra NRKs Puls Helene Sandvig, og musikkteraput Kathrine Dahle om kommunikasjon og verdighet hos mennesker med demens.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.