Glemte stemmer i norsk musikkarv - Framtidens musikkarkiv
Senter for Griegforskning ved Fakultet for kunst, musikk og design fikk tildelt midler fra Humaniorastrategien ved UiB.
Hovedinnhold
Pilotprosjekt
Prosjektet har som hovedmål å kartlegge og videreutvikle digital infrastruktur for arkivbasert musikkforskning med utgangspunkt i lokale musikksamlinger. Dette innebærer transkribering og oversettelse av metadata og kommentarer, som et ledd i internasjonaliseringen av forskningen i norsk musikkarv.
Videre mål er å undersøke interaksjonen mellom musikkforsker og arkiv, med tanke på å synliggjøre og diskutere hvordan digitaliseringen av samlingene har endret måten kildesøk utføres på av forskere og hvordan kildematerialet tilrettelegges for forskning fra arkivenes side, særlig for et internasjonalt publikum.
Et tilknyttet mål er å bruke denne kunnskapen som bakgrunn til å prøve ut nye former for digital forskningsformidling av norsk musikkarv og å utvikle nye, tidsmessige anvendelser. Dette vil også danne utgangspunkt for videre søknader til infrastrukturutvikling for nasjonal og overnasjonal musikkarvforskning med europeiske partnere.
Samlet sett er målet med dette prosjektet å bidra til å modernisere og internasjonalisere historisk musikkforskning i Norge ved å
- gi forbedret tilgang, øke synlighet og tilgjengelighet til kildemateriale, som gjør norsk musikkarv mer tilgjengelig for et bredere publikum.
- effektivisere forskningsprosesser og organiseringen av store mengder av metadata.
- initiere utvikling av nye forskningsmetoder knyttet til digitalisering og kildesøk som kan overføres på andre områder.
- bidra til internasjonalisering og økt global interesse i norsk musikkarv gjennom oversettelse og tilretteleggelse for et internasjonalt publikum, som igjen kan føre til flere internasjonale forskningsprosjekter og samarbeid.
- bidra til innovasjon i digital forskningsformidling ved å prøve ut nye former å engasjere publikum og formidle forskningsresultater.
Kjernen i prosjektet er
1. å videreutvikle og implementere infrastruktur for editering av flerpråklige og kommenterte digitale verkkataloger utarbeidet ved Senter for Griegforskning (digitale verkkataloger av Grieg, Ørbeck) og prosjektet Norsk musikkarv (Valen, Tveitt), basert på systemet merMEId (Metadata Editor and Repository for MEI Data).
MerMEId er et initiativ koordinert av ViFE – Virtueller Forschungsverbund Edirom og det Austrian Centre for Digital Humanities and Cultural Heritage (ACDH-CH) både for produksjon av tematiske kataloger over verk og for organisering av kilde- og verkrelatert informasjon under utarbeidelsen av vitenskapelige utgaver av musikk.
Mer om dette finner du her: Introduction to the MerMEId demo server.
2. å lage pilotvesjon av digital komponistportal knyttet til Festspillene i Bergens serie 'Glemte stemmer' fra norsk musikkarv, et samarbeidsprosjekt mellom forskningen ved Senter for Griegforskning, lokale musikksamlinger ved Bergen Offentlige Bibliotek og Festspillene.
I 2023 var det Anne Marie Ørbeck som ble festspillkomponist, i 2024 var det Inger Bang Lund og Borghild Holmsen som ble presentert i festspillprogrammet.
Rammer for prosjektet
Prosjektet er tildelt 457 800 kr fra Humaniorastrategien ved UiB og varer fra september 2024 til september 2025.
I prosjektperioden vil det gjennomføres interne workshops med internasjonale spesialister på digital humaniora, musikkhistorieforskning og musikkarkiv. Resultater vil presenteres gjennom en internasjonal avslutningkonferanse. Programmet annonseres senere på denne siden.
Prosjektet ledes av Arnulf Mattes, Senter for Griegforskning, Fakultet for Kunst, musikk og design, UiB, i samarbeid med Daniel Øvrebø ved Universitetsbiblioteket, UiB. I prosjektperioden er det også tilsatt en vitenskapelig assistent, Ulrik Bjørnstad Haug.