'Cross Cultural Grieg' - Internasjonal Edvard Grieg konferanse, Bergen, 5. – 7. november 2025
Det Internasjonale Edvard Grieg Selskap (IGS), Senter for Griegforskning ved Fakultet for kunst, musikk og design, Universitetet i Bergen, og Kode v/komponisthjemmene inviterer musikkforskere til den internasjonale Edvard Grieg-konferansen «Cross-Cultural Grieg: 200 Years of Music and Migration».

Hovedinnhold
I 2025 markerer festivalen «Crossings» tohundreårsjubileet for den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika. Siden 1825, da Restauration seilte fra Stavanger til New York, har de første norske utvandrerne blitt etterfulgt av nesten en million mennesker som har slått seg ned i Nord-Amerika. I dag teller det norskamerikanske samfunnet nesten like mange mennesker som det bor i hjemlandet, og mange av dem pleier sin kulturarv for å verne om sitt opphav.
Call for papers:
Årets konferanse inviterer til bidrag som tar for seg de kulturelle forbindelsene mellom Norge, Skandinavia og utlandet, og som belyser ulike kritiske perspektiver på migrasjon og musikk:
- Se nærmere på utvandringen av nordmenn til USA og de norske immigrantenes fotavtrykk i det amerikanske musikklivet. En av de mest fremtredende i sin samtid var den norske virtuosen Ole Bull, men mange andre musikere og komponister er fortsatt ukjente og fortjener ny oppmerksomhet.
- Studer hvordan musikken til Grieg og andre norske eller skandinaviske komponister bidro til å forme den internasjonale oppfatningen av nordisk kultur, som kulturell «soft power» og for transnasjonal merkevarebygging i ulike perioder på 1800- og 1900-tallet.
- Undersøke hvordan norske/skandinaviske emigranter opprettholdt sin kulturelle identitet gjennom musikk på tvers av generasjoner; hvordan musikk bidro til å takle nostalgi og kulturell forflytning; hvilken rolle kulturarv og musikk spilte i sosiale arrangementer, religiøse praksiser og feiringer i emigrantmiljøer over hele verden.
- Undersøke hvordan Griegs eller andre norske eller skandinaviske komponisters musikk har blitt tilpasset eller omtolket i filmmusikk, jazz, rock eller andre musikalske sjangre globalt.
- Studer virkningen av musikere som innvandrer til Norge og bringer nye impulser utenfra til norsk musikkliv.
Aktiv deltaker:
Innsending av foredrag eller presentasjoner av kunstnerisk utviklingsarbeid: Send et sammendrag (300 ord) innen 1. juli 2025 til arnulf.mattes@uib.no. Forslagene vil bli vurdert innen 15. august 2025.
Vi legger også til rette for online presentasjoner, enten som video eller streaming.
Påmelding til konferansen:
Passive deltakere: Vennligst bruk vårt påmeldingsskjema innen 1. september 2025. Påmelding åpner 1. juni.
Alle søkere må selv betale for reise og opphold. Det vil være en liten konferanseavgift for påmeldte deltakere (lunsj dekkes for aktive deltakere). Mer praktisk informasjon om påmelding, program, konferanselokaler, reise og overnatting vil bli publisert på denne nettsiden i god tid.
Arrangører:
The International Edvard Grieg Society
er en ideell organisasjon som har som mål å skape et verdensomspennende nettverk av forskere, utøvere og musikklyttere som verdsetter musikken til den norske komponisten Edvard Grieg.
Griegsenteret (UiB)
Griegsenteret ved Universitetet i Bergen forsker på Edvard Griegs verk, hans historiske betydning og kulturelle relevans i fortid og nåtid. Senterets mål er videre å bidra til internasjonal forskning på de mangfoldige tradisjonene i norsk musikk etter Grieg og den tette utvekslingen mellom regional musikk og internasjonale strømninger.
Kode Kunstmuseer og komponisthjem
Troldhaugen, Lysøen og Siljustøl, hjemmene til tre av Norges største komponister og kunstnere gjennom tidene - Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud - er en del av Kode, Kunstmuseer og Komponisthjem. Kode er et av Nordens største museer for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.
Griegakademiet - Fakultet for kunst, musikk og design, Universitetet i Bergen
Griegakademiet - Institutt for musikk ble etablert ved Universitetet i Bergen i 1995 og er i dag ett av tre institutter ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD). Vår profil samler scenekunstmiljøer (klassisk, jazz, folkemusikk), komposisjon, musikkterapi, musikkvitenskap og musikkpedagogikk.