Hjem
Senter for Griegforskning

Nyhetsarkiv for Senter for Griegforskning

I en minikonsertserie på Siljustøl løfter Festspillene i år frem to bergenske komponister: Inger Bang Lund og Borghild Holmsen. Begge ble ansett som store talenter, reiste ut i verden for videre studier og gjorde suksess på hjemmebane og internasjonalt. I dag blir musikken deres sjelden fremført. Arnulf Mattes, professor og leder ved Senter for Griegforskning, gir en introduksjon om komponistene... Les mer
Sjur Haga Bringeland, PhD-stipendiat ved Senter for Griegforskning, har publisert ein ny artikkel ved Bach-Archiv i Leipzig.
På 1800-talet sette Ole Bull og Edvard Grieg Noreg på det musikalske verdskartet. Men korleis arta musikklivet i Bergen seg i hundreåra før og etter desse to nasjonale gigantane?
PhD-stipendiat ved Senter for Griegforskning, Sjur Haga Bringeland, har publisert ein ny artikkel ved Bach-Archiv i Leipzig.
I 2022 er det 125 siden Harald Sæverud ble født. Senter for Griegforskning (Fakultet for kunstmusikk og design, UiB) og KODE komponisthjem har i denne anledningen arrangert forskerseminar på Sæveruds eget hjem, Siljustøl.
2. - 4. mai arrangerte Senter for Griegforskning i samarbeid med komponistklassen ved Griegakademiet konsert og seminar som bringer sammen kunstneriske, historiske og musikkvitenskapelige perspektiver for å øke bevisstheten om jødisk kulturarv i Bergen, Norge og Skandinavia. Prosjektet er støttet av strategiske prosjektutviklingsmidler delt ut av Fakultet for kunst, musikk og design ved... Les mer
Årets nummer av Studia Musicologica Norvegica har kommet ut, med artikler om Edvard Grieg skrevet av Arnulf Mattes og Bjørnar Utne-Reitan.
Programmet er viet den spennende historien til komponisten Anne-Marie Ørbeck, med bidrag fra Arnulf Christian Mattes, leder Senter for Griegforskning og professor Jill Halstead ved Griegakademiet, UiB. Ørbeck rakk å få urframført debutverket sitt, en klaverkonsert, med selveste Deutschlandsender Berlin i 1938, før krigen kom til Norge og hun måtte dra hjem igjen. Der bosatte hun seg i Bergen og... Les mer
En ny internasjonal publikasjon om norsk musikkliv under okkupasjonen har kommet ut i frigjøringsjubileets år. Antologien inneholder bidrag om Bergenskomponisten Anne-Marie Ørbeck, Geirr Tveitt og Norsk komponistforening skrevet av Arnulf Christian Mattes, Sjur Haga Bringeland og Arvid O. Vollsnes.
Senter for Griegforskning har hatt et samarbeid med The Fryderyk Chopin Institute i Warszawa i prosjektet 'Between Chopin and Tellefsen. European Music Treatises – Universality and National Identity' (Mellom Chopin og Tellefsen - Europeiske musikktraktater - universalisme og nasjonal identitet". Prosjektet ble finansiert gjennom Forskningsrådet - EEA and Norway Grants fra 2020–2022. Kulturrådet... Les mer
Edvard Griegs «Vinjesongar» i ny bokutgjeving. To essay av Jørgen Magnus Sejersted og Arvid O. Vollsnes (UiB) viser korleis dikta til Aasmund Olavsson Vinje hjelpte komponisten ut av si tyngste kunstnarlege krise.
Det er ikke daglig kost at man finner et gammelt Grieg-manuskript gjemt i en bankboks i Bergen! Det dreier seg om et lite stykke av Grieg med tittel 'Vandreslåt'. Er det et ukjent stykke? Et tapt manuskript? Original elle kopi?
Han er blitt kalt den mest fargerike musikkskaperen i sin generasjon. Nå skal det lages en samlet verkoversikt over Geirr Tveitts komposisjoner.