Senter for Griegforskning

Nyhetsarkiv for Senter for Griegforskning

Edvard Griegs «Vinjesongar» i ny bokutgjeving. To essay av Jørgen Magnus Sejersted og Arvid O. Vollsnes (UiB) viser korleis dikta til Aasmund Olavsson Vinje hjelpte komponisten ut av si tyngste kunstnarlege krise.
Det er ikke daglig kost at man finner et gammelt Grieg-manuskript gjemt i en bankboks i Bergen! Det dreier seg om et lite stykke av Grieg med tittel 'Vandreslåt'. Er det et ukjent stykke? Et tapt manuskript? Original elle kopi?
Siste nummer av tidsskriftet Studia Musicologica Norvegica inneholder to artikler om Grieg skrevet av unge forskere. Studia Musicologica Norvegica er et Open Access-tidsskrift for musikkvitenskap som utgis en gang i året av Universitetsforlaget i samarbeid med Norsk musikkforskerlag. Studias hovedredaktør er Arnulf Mattes.
Som gjesteforsker ved Universität Münster november/desember 2018 er Arnulf Mattes invitert til å holde et foredrag om Grieg i norsk erindringskultur.
Filmen gir et unikt inntrykk av hvordan musikk ble brukt i propaganda under tysk okkupasjon. Etter mer enn 70 år kan filmen vises på Senter for Griegforskningens nettside i full lengde.
Boken til den 7. tyske Edvard Grieg-kongressen i Leipzig er kommet ut. Redaktørene er Patrick Dinslage og Helmut Loos fra Universität Leipzig.
Ny online open access bok av Arnulf Mattes (Senter for Griegforskning) og Michael Custodis (Universität Münster).
Patrick Dinslage, tidligere professor II ved Senter for Griegforskning og leder for Grieg Forschungsstelle ved Universität Leipzig, er forfatter av ny bok om Grieg som utgis av anerkjente Laaber forlag i Tyskland.
Erling Dahl jr. i samarbeid med Tønnes H. Gundersen presenterer nytt biografisk materiale med utgangspunkt i 51 hittil upubliserte brev fra Grieg til Karl Hals.
Sjur Haga Bringeland tilsettes som ny stipendiat ved Senter for Griegforskning fra høsten 2018.
Prosjektet 'Norsk musikk møter Slovakia' er del av EU-utvekslingsprogrammet, organisert av Academy for Performing Arts Bratislava og Griegakademiet ved Universitetet i Bergen. Prosjektet får også støtte av den Norske Ambassade i Slovakia.
Senter for Griegforskning utlyser en ny 4-årig PhD-stilling. Søknadsfrist: 20. august 2017.
Seminar på Litteraturhuset som kaster nytt lys på musikklivet i Norge 1940–1945 med bidrag av Bjarte Bruland, Ingrid Loe Dalaker, Michael Custodis og Arnulf Mattes.
Senter for Griegforskning deltar i et nystartet kunstnerisk forskningsprosjekt ved Universitetet i Bergen, Griegakademiet - Institutt for musikk: '(Un-) settling Sites and Styles: Performers in Search of New Expressive Means'.
Grieg Research Guide-prosjektet får støtte av Nasjonalbibliotekets fond for utviklingsmidler.
I forbindelsen med KODEs utstilling 'Kunst i kamp' arrangerer Edvard Grieg museum Troldhaugen en konsertserie, som presenterer musikk av komponister fra begge sider.
Forskerseminar om Fartein Valen med prof. Tomi Mäkelä 13. november på Nasjonalbiblioteket.
Han er blitt kalt den mest fargerike musikkskaperen i sin generasjon. Nå skal det lages en samlet verkoversikt over Geirr Tveitts komposisjoner.