Hjem
Kunst og hage

Helleristning

John Audun Hauge utsmykket Realfagbygget ved UiB tidlig på 1980-tallet. Over ti år senere fikk han igjen sette sitt preg på Universitetets omgivelser. Han produserte da en tre ganger forstørret kopi av en autentisk helleristning, i aluminium. Ristningen er plassert på gråsteinsmuren øverst i Magnus Barfotsgate, og viser vei opp mot Universitetet i Bergen.

© John Audun Hauge / BONO. Helleristning, 1997.
© John Audun Hauge / BONO. Helleristning, 1997.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Helleristningen som fungerte som forelegg var 4000 år gammel, fra Ausevik i Sogn og Fjordane, og aluminiumet Hauge brukte var fra samme fylke. Aluminiumet er skåret med plasmaskjæring, og den moderne teknikken og materialet står i kontrast til den trofaste gjengivingen av motivet.

Ristningen består av flere hjortefigurer, et dansende menneske og en trolldomsspiral, som var vanlig for å bringe god jakt. Verket kan derfor minne oss om at Bergen Museum, som Universitetet vokste ut i fra, spesialiserte seg i blant annet historie og oldtidskyndighet.

John Audun Hauge (1955-) arbeider som skulptør i Bergen. Hauge er svært opptatt av det maritime, og båter er ofte utgangspunktet for skulpturene hans. I den lange rekken av offentlige skulpturer han har laget bør nevnes minnesmerket over tsunamiofrene i 2004 i Paradisbukta på Bygdøy. Han har deltatt på Høstutstillingen seks ganger, og Vestlandsutstillingen fem ganger. Verkene hans er vist på en rekke solo- og gruppeutstillinger, og finnes i de fleste større, offentlige kunstgallerier i Norge.

NORA SØRENSEN VAAGE