Hjem
Kunst og hage

Varm menneskelighet skildret i bronse

En pike står nesten unnselig rett opp og ned, uten å be om vår oppmerksomhet. Piken er ung, kroppen uferdig. Hun er visst ikke klar over at noen ser på henne.

© Ingebrigt Vik: Stående pike, 1908.
© Ingebrigt Vik: Stående pike, 1908.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Det høyre benet er trukket litt tilbake, det er mer en avlastning av vekten enn et skritt. Det er skulpturens eneste bevegelse. Knærne er holdt tett inntil hverandre, armene henger løst ned langs sidene. Ansiktet er alvorlig, på grensen til det melankolske. Linjene er myke, men svært realistiske. Hele skikkelsen er harmonisk og balansert.

Stående pike var en gave til UiB fra J. Mowinckel. Et annet eksemplar av bronseskulpturen finnes ved Vikmuseet i Øystese, og de er begge like den marmorskulpturen Vik ferdigstilte i Paris i 1909. Vik sa selv om Stående pike at ”jeg synes den gjør sig fuldt saa godt i den mørke broncen”.

Ingebrigt Vik (1867-1927) regnes som en av de store billedhuggerne i Norge. Skulpturene hans fremstilte den nakne menneskekroppen mykt og følsomt, med en sans for detaljer som ga et helhetsinntrykk av harmoni og ro. Vik er representert blant annet i Nasjonalgalleriet, skulpturparken ved Rottneros i Sverige og kunstmuseet i Budapest. Vik vant førstepremie i konkurransene om monumenter til Niels Henrik Abel, Camilla Collett og Eidsvollsmonumentet, men av forskjellige grunner var det bare Abel-statuen som ble realisert, og den ble reist på Blindern først i 1963. Hans statue av Edvard Grieg står i Byparken i Bergen. Mange av verkene hans finnes dessuten ved Ingebrikt Vik museum i Øystese.

NORA SØRENSEN VAAGE