Hjem
Kunst og hage

Vastunsfossen

Landskapsfotografiene til Knud Knudsen hører til det beste av den tidlige norske fotokunsten. De ble tatt for salg til turister. I dette bildet av Vastunsfossen glir vannet sammen til et hvitt teppe, i skarp kontrast til de grove, mørke fjellene.

Knud Knudsen: Vastunsfossen, 1871/75.
Knud Knudsen: Vastunsfossen, 1871/75.
Foto/ill.:
Morten Heiselberg

Hovedinnhold

Fjellet, som stiger over toppen av bildet i venstre kant, går gradvis nedover mot høyre og åpner for den lyse himmelen. Den speiler nesten fossens form diagonalt i bildet. De mellomstore steinene som stikker opp over vannflaten har en resonans i lange, grå skyer, som bryter det jevne lyset i himmelen.

Fossen minner om tett tåke. Vannet blir til tynne partikler idet det treffer på stadig nye hindringer i den voldsomme farten nedover mot dalbunnen. Kontrastene mellom solid fjell og vann i bevegelse er vellykket fremhevet i bildet.

Knud Knudsen (1832-) regnes som en av de største blant Norges tidlige landskapsfotografer. Han åpnet fotoatelier i Bergen i 1864, og reiste Norge rundt langs turistveiene. Det er mye takket være Knudsen at Vestlandslandskapet regnes for det typiske norske landskap.

For mer om Knud Knudsen: http://www.ub.uib.no/avdeling/billed/Knud-knudsen/index.html

Knudsens bilder: http://www.ub.uib.no/knudsenbilder/