Hjem
Kunst og hage

Bjørnstjerne Bjørnson

Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) regnes sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland som en av ”de fire store”, de toneangivende diktere innen sen 1800-tallslitteratur i Norge. Blant Bjørnsons mest kjente tekster er En glad Gut og fedrelandssangen Ja, vi elsker dette landet. Marmorbysten i HF-biblioteket er laget av Gustav Vigeland.

Gustav Vigeland: Bjørnstjerne Bjørnson, 1901.
Gustav Vigeland: Bjørnstjerne Bjørnson, 1901.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Like mye som for sine dikt, fortellinger og skuespill, var Bjørnson kjent for sin store personlighet og sitt politiske engasjement. Han var svært opptatt av sosiale spørsmål og oppbyggingen av nasjonen Norge. Like engasjert var han i internasjonalt fredsarbeid, og han satt i den norske Nobelkomiteen fra 1901 til 1906. Bjørnson fikk selv Nobelprisen i litteratur i 1903.

Marmorbysten viser ham med hevet hake, øynene under de utstikkende brynene skuer oppover. Munnvikene er vendt nedover, han virker bestemt, ikke sint. Den grinende munnen, sammen med en litt krum nese, gir et nobelt, ørneaktig preg. De bare skuldrene er holdt rakt bakover, hele skikkelsen er verdig, karaktersterk. Bjørnson fremstår som en handlingens mann, praktfull og livskraftig. Gustav Vigeland laget bysten i Paris i 1901, og den regnes som startskuddet for hans store portrettperiode.

Adolf Gustav Vigeland (1869-1943) er blant Norges mest kjente billedhuggere. Han hadde en enorm produksjon, og sysselsatte en rekke billedhuggere for å utforme skulpturene etter hans modeller. Vigelandsparken på Frogner i Oslo er verdens største skulpturpark laget av en enkelt skulptør, og skulpturene Monolitten og Sinnataggen er blant de mest berømte norske kunstverk. Vigeland har også laget statuen av Bjørnson som står foran Den Nationale Scene i Bergen. Vigeland ble utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs Orden i 1901, og fikk storkorset i 1929.

NORA SØRENSEN VAAGE