Hjem
Kunst og hage

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen (1828-1906) er den mest kjente forfatter og dikter Norge har hatt, og regnes blant de største i verdenslitteraturen. Nest etter Shakespeare er han verdens mest fremførte dramatiker.

Sofus Madsen: Henrik Ibsen, 1928.
Sofus Madsen: Henrik Ibsen, 1928.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Ibsen utmerket seg som dramatiker, med stykker som det lyriske skuespillet Peer Gynt, det psykologiske dramaet Vildanden og skjebnetragedien Gengangere. Han skapte et moderne, realistisk drama, og hans senere, symbolistiske skuespill foregrep utviklingen av modernistisk og ekspresjonistisk teater. Ekteskapsdramaet Et dukkehjem ble et programskrift for kvinnesaken, og også i Fruen fra havet og Hedda Gabler var kvinnens rolle sentral. 

Ibsen arbeidet flere år ved Det norske Theater i Bergen, og fikk Stortingets diktergasje fra 1866. Han tilbrakte 27 år i utlandet, og ble etter hvert en verdenskjent dramatiker, rik og omsvermet. Han mottok dessuten en rekke ordener og utmerkelser. I Norge ble Ibsen utnevnt til kommandør av første klasse av St. Olavs Orden i 1892, og fikk storkorset året etter. 

Biografen Ivo de Figueiredo har kommentert at Ibsen ikke hadde noen kropp i kunstnernes fremstillinger av ham. I Sofus Madsens gipsrelieff av Ibsens ansikt er dette bokstavelig talt tilfelle. Ansiktet er vist rett forfra. De karakteristiske, enorme bakkenbartene er det første som fanger vår oppmerksomhet. Uttrykket er strengt, nesten dystert. I samtiden var Ibsen kjent som sfinksen, nettopp fordi han sjelden lot ansiktet røpe hva han tenkte.

Sofus Madsen (1881-1977) var billedhugger. Han er kjent som Bergensskulptør, og skildret livskraft og lidelse i skulpturene sine, som ofte viste den heroisk nakne menneskekroppen. Tidlig i karrieren tilbrakte Madsen flere år i Tyskland og København. Først i 1914 flyttet han tilbake til Bergen, hvor han skulle bli boende resten av sitt liv. Han ble ganske isolert i norsk kunstmiljø, og er derfor lite kjent utenfor Bergen. Men i hjembyen ble han populær, og laget skulpturer både til det offentlige og privatpersoner. Blant de større monumentene er Sprinteren utenfor Brann stadion. Skulpturene hans kan ses på Sofus Madsen-museet på Landås, og i parker, på plasser og ved bygninger i Bergen.

NORA SØRENSEN VAAGE