Hjem
Kunst og hage

Epletyven

Rødt, blått, gult og sort. En eksplosjon av farger lykkes nesten i å overdøve motivet i Per Christian Vatns litografi, med den hverdagslige tittelen Epletyven. Et tre og en skikkelse som strekker seg oppover i ferd med å plukke en frukt er riktignok en del av motivet, men langt fra det mest iøynefallende elementet. Sentralt i bakgrunnen er et storslått bygg, en moské eller en kirke, med kuppel og tårn. Hele bildet begynner på en måte med den blå kuppelen, som er plassert i bildets forsvinningspunkt.

Per Christian Vatn: Epletyven, 1988
Per Christian Vatn: Epletyven, 1988
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Kan det være syndefallet i Edens hage? Det er vanskelig å se om epletyven er en mann eller en kvinne, men enkelte av grenene på treet ligner tydelig på buktende slanger. En slik tolkning kan også forklare det voldsomme opprøret og de dramatiske fargetonene i bildet.

Per Christian Vatn (1954-) er billedkunstner. Hans langstrakte skikkelser i detaljerte, dekorative omgivelser kan gi konnotasjoner til folkekunst, og kanskje særlig afrikansk kunst. Vatn bruker sterke farger og fantasirike motiver, som leder tankene hen mot eventyr og mytologi. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet, og har blant annet en utsmykning på Haukeland Sykehus.

NORA SØRENSEN VAAGE