Hjem
Kunst og hage

Malere på stige

Det sepiafargede fotografiet viser en mann som står på en stige med ryggen mot oss, og skyggen av mannen og stigen. Motivet er enkelt, men viser Ralph L. Wilsons utforskende holdning til form.

Ralph L. Wilson: Malere på stige, 1910/-30.
Ralph L. Wilson: Malere på stige, 1910/-30.
Foto/ill.:
Morten Heiselberg

Hovedinnhold

Det fremkalte bildet er et utsnitt av det større negativet Malere på stige. Bakgrunnen består helt og holdent av en vegg. Mannen på stigen holder en malingsbøtte og holder på å male veggen. Stigen står rett opp parallelt med bildets vertikale kanter, mens skyggen skrår ut mot venstre og danner en rettvinklet trekant. Mangelen på dybde og de geometriske innslagene gir et modernistisk uttrykk.

Skyggen av mannen er større og bredere enn ham selv. Six pence-hatten er kraftig forlenget i skyggen, og skaper assosiasjoner til en alligator eller maursluker i dress.

Ralph Lindeqvist Wilson (1872-1951) var ingeniør, og fra 1909 sjef for Bergen vannverk. Wilson var en ivrig og produktiv amatørfotograf, og etterlot seg flere tusen fotografier og negativer som er å finne i Billedsamlingen ved UB.  Han arbeidet kreativt og utforskende med kameraet, og vekslet mellom å ta øyeblikksbilder og fotografere kunstferdig komponerte scener. Samlingen av Wilsons bilder viser oss Bergenslivet tidlig på 1900-tallet, både det private og det offentlige.

For mer om Ralph L. Wilson:

http://www.masterbloggen.no/blog/2011/10/10/fra-ingeniorkunst-til-fotokunst/

Wilsons bilder: http://www.ub.uib.no/avdeling/billed/fleresamlinger/wilson.htm

 

NORA SØRENSEN VAAGE