Hjem
Kunst og hage

Gravid med en vri

En gravid kvinne er per definisjon vakker. Hun har en glød over seg, sier man gjerne. Vibeke Tandbergs fotoserie Undo utfordrer denne oppfatningen.

Neste
Vibeke Tandberg: Undo
Vibeke Tandberg: Undo
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
1/2
Vibeke Tandberg: Undo
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Serien består av syv bilder, som alle fremstiller Tandberg gravid. ”Undo” er en kommando i dataprogrammet Adobe Photoshop, som innebærer å gå tilbake på det siste man har gjort i programmet. Tre av bildene henger i BB-bygget på Haukeland.

Bildene i serien er subtilt fotomanipulerte, enkelte kroppsdeler er strukket eller forstørret. Helfigursfotografiene fremhever en slags ubekvemhet i egen kropp som mange gravide opplever. Bildene er intime, i den grad at de oppleves som selvutleverende, men med et befriende snev av humor.

Vibeke Tandberg (1967-) er fotograf, og bor og arbeider i Oslo. Hun var en av de første i Norge til å konsentrere seg om digitalt manipulert fotografi, og er i dag en av våre mest profilerte kunstnere, både her i landet og internasjonalt. Tandberg blir ofte sammenlignet med den amerikanske fotografen Cindy Sherman, fordi hun tar bilder av seg selv, men situasjonene hun iscenesetter er mer tilforlatelige. Om vi ikke ser godt etter, kan vi lett tro at bildene er dokumentariske utsnitt av Tandbergs eget liv.

NORA SØRENSEN VAAGE