Hjem
Kunst og hage

Neglebitende om universet

Det handler om tvil. Om å holde fast, og om å tørre å slippe. Om ikke å vite om det var riktig, det at man slapp. Kurt Johannessens filosofiske essay om universet slik han ser det, er formet som et grønt blad; et utsnitt av universet. De fine, lysere grønne årene som går gjennom bladet og forgrener seg underveis, understreker følelsen av at vi ser på mikronivå – men temaet er stort. Det handler om livet og alt mulig.

Kurt Johannesen: Eikebladet, 2009.
Kurt Johannesen: Eikebladet, 2009.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Universet i følge Kurt Johannessen er i grunnen ganske dårlig konstruert, ovenfra. For det kan da ikke være riktig, dette at vi bruker så mye tid på å ikke vite, på tvil, på neglebiting. At vi ikke vet hva som er meningen med det hele. Har vi i det hele tatt kontroll over noe som helst? Bør vi klore oss fast, eller bør vi slippe taket?

Mens essayet nærmer seg slutten av bladet (kan bladet snus om?) endrer det tone. Det neglebitende grubleriet som har utartet seg fra tippen og nedover, blir til en muntrere refleksjon. Det var i grunnen ikke så ille, det å slippe. Men så kan man ikke være sikker på om det var det man gjorde, heller.

Kurt Johannessen (1960-) arbeider i mange medier, og er særlig kjent for sine performancer og bøker. Kombinasjonen av helhjertet dedikasjon og en naivistisk entusiasme har gjort ham til en av Norges mest populære performancekunstnere. Johannessen har mottatt flere priser for bøkene sine, og har gjort suksess som barnebokforfatter.

http://www.zeth.no/

NORA SØRENSEN VAAGE