Hjem
Kunst og hage

Realistisk surrealisme

I Elizabeth Thuns underlige, fargerike bilde ser vi ingen mennesker, men tydelige spor etter dem. Hva er virkelighet og hva er fantasi?

© Elizabeth Thun / BONO: Outskirts, 2007.
© Elizabeth Thun / BONO: Outskirts, 2007.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Et blått svømmebasseng i mosaikk trer frem mot en bakgrunn av grønt buskas og en hvitblå himmel. Men hvorfor er himmelen belagt med fliser? Noen av flisene mangler, slik at himmelen skinner gjennom. På to steder brytes flisene opp av tynne, fargerike bånd. De blafrer i vinden som bare blåser akkurat der. Bildet er tomt for mennesker. Men i en enkel øvelse kan vi plassere oss selv inn i denne rare verdenen: sittende i skyggen, skuende ut over det fargerike, solfylte landskapet.

Detaljene i Elizabeth Thuns bilde Outskirts er realistisk malt. Likevel er det noe som skurrer. Det er noe surrealistisk over bildet, noe underlig og uforståelig. Nettopp dette skaper en visuell effekt, som gjør at vi stopper opp for å se, igjen og igjen.

Elizabeth Thun (1978-) arbeider i sine malerier med å skape folketomme scenarioer som gir et inntrykk av å være like før, eller etter, en hendelse. Hun ønsker å finne nye løsninger og utforske nye steder i maleriet. I prosessen med det plukker hun ganske fritt blant kunsthistoriske referanser og metoder. Thun regnes som en svært lovende, ung kunstner. Hun fikk sin master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen i og er for tiden etablert i sitt hjemland, Sverige. Outskirts er hennes bachelorarbeid.

NORA SØRENSEN VAAGE