Hjem
Kunst og hage

Ivar Aasen

Arne Mælands byste av språkforsker Ivar Aasen ble satt opp i forbindelse med Noregs Mållags 100-årsjubileum i 2006. Aasen regnes som Norges største språkforsker.

© Arne Mæland: Ivar Aasen.
© Arne Mæland: Ivar Aasen.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Ivar Aasen (1813-1896) var mannen bak det nynorske skriftspråket. Han lanserte ideen om et eget norsk skriftspråk offentlig i 1852. Språket skulle gjenskapes fra norrønt og 1800-tallets norske dialekter. Aasen kalte språket for ”landsmål”, som et synonym til ”riksmål”, ikke ”bygdemål”.  Språkforslaget hans ble svært omdiskutert, og nynorsk er fremdeles den største språkpolitiske debattssak i Norge. I tillegg til det store arbeidet Aasen la ned i å reise rundt og registrere ulike dialekter, var han også skjønnlitterær forfatter og lyriker.

Aasen står med hevet hode og løftet blikk. Det solide rundskjegget bidrar til å gi ham et ærverdig preg. Halsen balanserer skrått mot en solid, høyreist sokkel. Selv om trekkene er klart modellert, er hodet litt røft skulptert. Furene i metallet er aksentuert av blågrønn irr.

Arne Mæland (1950-) er skulptør og maler. Han driver sitt eget galleri og atelier i Solbakken i Os, og står bak det internasjonale skulptursymposiet i Os, som avholdes hvert annet år.  Formspråket til Mæland strekker seg fra det realistisk figurative til det helt abstrakte. Han har laget utsmykkinger både i inn- og utland.

http://www.arne-art.no/

NORA SØRENSEN VAAGE