Hjem
Kunst og hage

På havet om natten

En mann trekker en svær, svart fisk opp av sjøen. En kvinne står naken i en båt og fisker, håret står rett ut bak henne og antyder at båten har stor fart. I en annen båt ligger en person og hviler. Disse hendelsene er hovedmotivene i Trine Lindheims tre trykk, som henger på Griegakademiet.

Neste
© Trine Lindheim / BONO
© Trine Lindheim / BONO
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
1/3
© Trine Lindheim / BONO.  Lykkelig reise
© Trine Lindheim / BONO. Lykkelig reise
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
2/3
© Trine Lindheim / BONO
© Trine Lindheim / BONO
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
3/3
Tilbake

Hovedinnhold

Personene er skissemessig tegnet opp, med det absolutte minimum av armer og bein. Vi ser ingen ansiktstrekk. Sjøen får en mer detaljert behandling, mønstrene viser tydelig hvor vannet beveger seg, vi ser kjølvann og ringer. Fisken i Opp av hav II er helt sort, bare omrisset hjelper oss til å gjenkjenne den som en fisk. I Lykkelig reise er den nakne kvinnen hudfarget, og bryter med de sorte og grå tonene som ellers går igjen. Båten her er lang og smal, og en fisk ligger parallelt med den, litt lenger bak. Stemningen er mer aktiv og munter enn i de to andre bildene.

Det roligste er bildet av en mann uten armer. Han ligger tilbakelent i en båt formet som en solstol. I motsetning til de to andre bildene ser vi ingen fisker. Mørket sprer seg i striper nedover fra toppen av bildet. Trass i stillheten er det bevegelse nok til å skape en spenningsfylt balanse. Det er noe lyrisk over bildene. En avstemt ro som er fascinerende i all sin enkelhet.

Trine Lindheim (1957-) arbeider som billedkunstner med mediene maleri, koldnål og tresnitt. Trykkene hennes skildrer natten på ulike vis. Formen er enkel, elementene få. Men stemningen er besnærende. Lindheim har hatt utstillinger i inn- og utland, og har laget utsmykkinger blant annet til Tinghuset i Sandefjord og Borgarting Lagmannsrett i Oslo. Hun har stilt ut på en rekke grafikkbiennaler, og i 1987 mottok hun førstepris ved biennalen i Gorizia, Italia.

www.trinelindheim.no/

NORA SØRENSEN VAAGE