Hjem
Kunst og hage

Svart katt

Bildet er fullt av liv, fullt av mennesker. Store som små, de står i sirkler eller sitter, et lite barn er midt i et sprang. Vi ser flere og flere personer jo lenger vi ser på bildet.

Johannes Vinjum: Svart katt, 1987.
Johannes Vinjum: Svart katt, 1987.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Bildet er malt sånn at motivet blir tydeligere på avstand. Strøk som virket helt abstrakte på nært hold faller plutselig på plass som en kvinneskikkelse. Til venstre står en hund og titter mot oss, tydeligvis ikke oppmerksom på det mindre dyret som beveger seg like bak.

Katten spankulerer mellom lange menneskebein. Den er ikke det første vi ser når vi kikker på bildet, liten som den er. Men når vi legger merke til den blir den et blikkfang. Vi kan se hvordan den beveger seg glidende raskt, suverent uberørt av den hektiske energien i omgivelsene. Det sorte dyret omgir seg med stillhet, mens bildet for øvrig gir et inntrykk av støyende høylytthet.

Johannes Vinjum (1930-1991) hører til en gruppering som ofte kalles “nye figurative” eller “ny-romantikere”, som i 1960- og 1970-årene fant andre veier til det moderne enn de toneangivende abstrakte eller politisk orienterte tendensene. Vinjum så på maleriet som en prosess, og flikket og endret på billedflaten for å oppnå sine lysfylte, sanselige bilder. Verkene hans finnes blant annet i Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst, og i Vinjumgalleriet på Aurlandsvangen.

NORA SØRENSEN VAAGE