Hjem
Kunst og hage

Privatsekretæren

En gutt, kanskje ti-tolv år gammel, fokuserer intenst på en skrivemaskin. Han taster på den med venstre hånd, mens den høyre skriver med en stor fjærpenn. Tre andre penner er stukket inn i jakkestolpene på strikkejakken hans. Enoch Djupdræts fotografi har tittelen Privatsekretæren.

Enoch Djupdræt: Privatsekretæren.
Enoch Djupdræt: Privatsekretæren.
Foto/ill.:
Morten Heiselberg

Hovedinnhold

Gutten har på seg store, runde briller, dyttet godt ned på nesen. De små hendene er tydelig i bevegelse, i kontrast til den konsentrerte stillheten i resten av skikkelsen. Han ser på alle måter ut som en svært travel, viktig sekretær – men er det nok ikke.

Fotografen har hatt blikk for mer enn det morsomme i bildet. De horisontale stripene i guttens strikkejakke går parallelt med både skrivemaskinen, pennene og guttens øyebryn. Også fjærpennen har vannrette striper, den holdes i en annen vinkel og skaper variasjon i motivet.

Enoch Djupdræt (1892-1962) var utdannet marineoffiser, og arbeidet i jernbanen i 40 år. I tillegg drev han atelier på Nesttun fra 1932 til sin død. Djupdræt bidro til opprettelsen av Fotografatelieret på Gamle Bergen Museum. Djupdræts enke gav en del av negativene hans til Universitetsbiblioteket i Bergen, og de befinner seg i dag i Billedsamlingen.

NORA SØRENSEN VAAGE