Hjem
Kunst og hage

Rundt og hardt

Skarpt definerte former i kontrasterende farger. Rosa, gult, sort. I Gunnar S. Gundersens trykk ser formene ut til å konkurrere om plassen i forgrunnen, og om vår oppmerksomhet. Det er ingen myke overganger, men vi ser at det er bevegelse i bildet, at formene strømmer forbi hverandre.

© Gunnar S. Gundersen / BONO
© Gunnar S. Gundersen / BONO
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

En smal trekant deler bildet vertikalt i to, og synes å fremheve dette inntrykket like mye som den motarbeider det. Mens de andre formene er dypt monokrome, går trekanten fra mørk grå og gradvis over i en lysere fargetone ned mot spissen. Gunnar S. stiller bue mot linje, flate mot dybde, varmt mot kaldt. Trass i de kjølige, kantete formene får bildet en spennende dynamikk.

Gunnar S. Gundersen (1921-1983) var en av Norges viktigste non-figurative kunstnere. Han er kjent for stilen ”hard edge”. Hard edge var opprinnelig en fløy av ”color field”, og var dominert av størrelser som Frank Stella og Kenneth Noland. Gunnar S. var mindre fokusert på maleriets flatekarakter enn sine amerikanske inspirasjonskilder, han var interessert i forholdet mellom flate og rom, og også påvirket av den norske samtidskunsten. Komposisjonene hans stilte ulike former opp mot hverandre, gjerne i kontrasterende størrelse og farge. I 1950 vant Gunnar S. konkurransen om en fasadeutsmykning av Kunstnerforbundet i Oslo, som han utførte sammen med Ludvig Eikaas. Blant hans andre monumentale dekorasjoner bør nevnes Høyenhall skole i Oslo.

http://snl.no/.nbl_biografi/Gunnar_S._Gundersen/utdypning

NORA SØRENSEN VAAGE