Hjem
Kunst og hage

Natt og dag

Drømmeridning: En hest og rytter er på vei gjennom en eventyrskog med blå tåke. Rytterekvipasjen er rammet inn av et lite rektangel, lysere enn området rundt. Det stiller den utenfor resten av bildet, og forsterker inntrykket av at vi ser inn i en drøm. Hele bildet er preget av blått, men skogen ulmer oransje i bakgrunnen. En vakker soloppgang, eller flykter de fra en brann?

Jannecke Lønne Christiansen: Natt og dag, 2007.
Jannecke Lønne Christiansen: Natt og dag, 2007.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Kombinasjonen av fotoprint og akrylmaling på lerretet gir bildet et grafitti-aktig preg. De realistisk fremstilte trestammene skjæres av både i toppen og bunnen av bildet, av blå, flytende, malte bånd. Rytterekvipasjen, hentet fra Eadweard Muybridges fotografiske studier av bevegelse, er trykket med en standard stensil, og formidler lite personlighet. Likevel inntar hest og rytter hovedrollen i bildet, men de er stivnet. Bevegelsen vi skulle ha sett hos et dyr i fart, har forflyttet seg til landskapet.

I drømmer er vi gjerne mer oppmerksomme på det vi har rundt oss enn på våre egne trekk. Slik sett er det naturlig å plassere seg selv i posisjonen som rytter, og fra hesteryggen ta inn de bølgende, fantastiske omgivelsene som glir forbi mens vi står stille og observerer.

Jannecke Lønne Christiansen (1955-) er utdannet maler, og arbeider i tillegg med video, foto og naturmaterialer. Hun har hatt en rekke utsmykkingsoppdrag, og har også arbeidet som kunstnerisk konsulent. Christiansen forholder seg til et bredt spekter av uttrykk, og inkluderer gjerne referanser til popkunst og gatekunst. Hun er opptatt av erfaringer og forholdet mellom nåtid og fortid, og ønsker å utforske aspekter av det vi kaller virkeligheten. 

http://www.jlcart.no/

NORA SØRENSEN VAAGE